Ilgą laiką baklažanai man buvo tikra kulinarinė paslaptis. Bandžiau kelis kartus eksperimentuoti, dėdama baklažanus į troškinius, kepdama keptuvėje, bet skonis jokiais būdais manęs nežavėdavo. Tarsi kepminės baklažanai sugerdavo tiek riebalų, kad vieną riekelę valgydavau užsikąsdama trijomis riekelėmis duonos. Vienintelė vieta Vilniuje, kuri gamindavo tobulo skonio patiekalą su baklažanais buvo kinų restoranas Senamiestyje “Trys klevai”. Įvolioti į krakmolą gabalėliai būdavo apkepami aliejuje ir pateikiami su saldžiarūgščiu padažu. Traškūs baklažanų kubeliai taip pat būdavo permerkti riebalais, bet šiai gardžiai nuodėmei atsispirti niekada nesugebėdavau.

Baklažanai Artimuose Rytuose – tai daržovė, be kurios neįsivaizduojamas gyvenimas. Ne be reikalo sena arabų patarlė skelbia, kad “Jei tavo būsimoji žmona nemoka pagaminti bent dešimties patiekalų iš baklažano – nevesk jos”. Suprask, likusį gyvenimą teks badauti:) Kokiomis tik formomis čionykštės šeimininkės nepagamina baklažano… Išragavau tikrai begales įvairiausių būdų kaip šią daržovę paruošti, ir susidariau savas taisykles, pagal kurias “draugauju” su baklažanais, o ir į savo “firminį sąrašą” įsirašiau keletą patiekalų, kuriuos mielai gaminu ir juos mėgsta visa šeimyna. Todėl savo patirtimi pasidalinsiu su jumis.

Man baklažanas skaniausias tada, kai jis paskrunda ant griliaus. Vienu šūviu gaunasi du puikūs rezultatai: patiekalas įgauna malonų dūmo skonį ir kvapą, o baklažanas, turintis unikalią savybę sugerti riebalų daug daugiau, nei pats sveria, išlieka minkštas ir neriebus. Tiesa, baklažano skrudinimo procesas nėra labai žaibiškas, todėl jei jau kuriate ugnį, siūlau iš anksto paskrudinti keletą baklažanų ir kelias dienas laikyti juos šaldytuve, uždarame inde. Baklažanus skrudinkite ant grotelių nei kiek nebijodami, kad jų odelė apanglės – tai tik priduos papildomo pikantiškumo. Karts nuo karto apverskite daržovę taip, kad visos pusės vienodai apskrustų. Iš didelės bėdos baklažanus galima apskrudinti ir orkaitėje, bet galutinis rezultatas nepalyginamas. Kartą pabandę ugnį, daugiau orkaitėje neskrudinsite 🙂

Šiandienos pamokėlėje – tipinis, tradicinis, arba, jei norite, bazinis Artimųjų Rytų patiekalas su baklažanu – Baba Ganush. Tai švelnus baklažanų “dip’as”, viena mezė versijų, patiekiamas užkandžiui kartu su salotomis, karšta pita ir humusu.

Produktų sąrašas:

2 dideli baklažanai, apskrudinti ant atviros ugnies

1-2 skiltelės česnako, sukapotos smulkiai

2 šaukštai citrinos sulčių

1,5-2 šaukštai tchinos (sezamų pastos)

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų, kapotų petražolių

Baklažanus perpjauname pusiau. Šaukštu išskobiame minkštą vidinę dalį, sudegusias odeles išmetame. Supilame cintrinų sultis, kapotus česnakus, tchiną, įpilame šlakelį aliejaus, pagardiname druska, pipirais, sudedame kapotas petražoles (aš dar įdedu kapotų kalendrų) ir viską sutriname iki vientisos masės. Aš tam reikalui naudoju virtuvinį kombainą ar kokį rankinį mikserį. Tinkamą konsistenciją reguliuojame su aliejumi – pilame jo tiek, kad Baba Ganusg būtų majonezo tirštumo. oje patikriname, ar netrūksta druskos, aštrumo. PabaigPateikiame meze dubenėlyje, apibarstę žalumynais ir pašlakstę aliejumi.

 

Komentarų apie "I. Baklažanai. Baba ganush": 5

  1. Nida:

    Ateis eile ir kitiems receptams su baklazanu:)
    Suprantu, kad tas skrudinimas ne toks jau idomus darbas, bet tikrai verta. Pabandyk – isitikinsi.

  2. Aušra:

    o kur dar devyni receptai? šitas manęs nesužavėjo tuo skrudinimu

  3. Nida:

    Joana!
    Puikus budas apskrudinti baklazanus taip, kaip jus apraset! Visa gyvenima svajojau apie dujas, o ne elektrine virykle savo virtuveje:) Taciau kaip uzburta – visose virtuvese buvo vien elektra… Savo namuose Vilniuje planuojame pakeisti pirmini plana ir isivesti dujas vien tam, kad turerciau ugni!!:)
    O falafeliu pati negaminau… Su malonumu paskanauju ju gatveje, ypac arabisokose uzeigose. Visur jie kitokie: taip kaip skirtingi kiekvienos seimininkes blybai arba saltibarsciai:) Taciau butinai reikes isbandyti pasigaminti namuose 🙂

  4. Joana:

    Mano anyta ant dujines virykles istiesia folija taip, kad ugnis butu virs jos. Ant nedidels ugnies tiesiog svilina baklazana. Bet ….nors ji ir gera seimininke dazniausiai naudoja pirktini pusiau pagaminta produkta).
    Nida, ar Jus bandete namuose aminti Falefel ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.