Prieš keletą dienų buvom Gruzijos nepriklausomybės dienai skirtame priėmime. Didžiulio viešbučio salė net lūžo nuo įvairiausių patiekalų. Vienas kampas buvo skirtas košeriniam žydiškam maistui, kitam buvo pjaustoma paršiuko dydžio žuvis, centre esantis stalas buvo apkrautas saldumynais, bet kažkodėl visi svečiai keliais aukštais spietėsi prie stalo, esančio tolimiausiame kampelyje. Prisibrovėm ir mes arčiau. Ten buvo gruziniški patiekalai.

Kai paragavom, supratom kodėl būtent šis stalas buvo tą vakarą populiariausias. Įvairiausios užkandėlės, riešutais įdaryti baklažanai, ant grotelių iškepti sultingi kepsniai tiesiog tirpo akyse. Man ypač patiko užkanda su pupelėmis, graikiškais riešutais ir daug daug kalendrų.

Kadangi neseniai prasidėjo ilgai Dariaus lauktas Pasaulio futbolo čempionatas, tai mano vyras, kaip taisyklė, kasdien prisiklijavęs prie televizoriaus. Vakar ėmiau ir palepinau jį šia užkandėle, kurios receptą susiradau internete. Rezultatas gavosi puikus, o atėjus vasarai šį patiekalą gaminsiu dar dažniau, nes tai super variantas iškylaujant gamtoje!

2 pilnos saujos pupelių (geriausia – raudonosios, bet aš naudojau tokias balsvas su juoda “akimi”)

1 sauja graikiškų riešutų

pundelis šviežių kalendrų

3 česnako skiltelės, susmulkintos arba sutrintos

1 askaloninis svogūnas, supjaustytas kuo mažesniais gabaliukais

alyvuogių aliejus, druska, juodieji  pipirai, aštrūs raudonieji pipirai

2 šaukštai granatų sirupo (arba citrinų sulčių)

Pupeles išmirkome vandenyje (geriausiai užmerkiame iš vakaro).  Aš paprastai užsimerkiu visą kilogramą pupelių o išmirkusias suskirstau porcijomis ir užsišaldau. Tokiu atveju nereikia kaskart labai iš anksto susiplanuoti, kai sugalvoju ką nors gaminti iš pupelių.

Išverdame pupeles pasūdytame vandenyje, kol suminkštėja (tik ne tame pačiame vandenyje, kuriame jos mirko). Nukošiame vandenį. Paliekame atvėsti.

Graikiškus riešutus nuplikome verdančiu vandeniu (kad dingtų kartumas). Pupeles, riešutus sumalame mėsmale arba susmulkiname virtuviniu smulkintuvu. Tik nepadarom tokios vientisos tyrelės – tegul lieka šiek tiek gabaliukų. Sumaišom su česnakais, svogūnais, susmulkintomis kalendromis, gerai pasūdom, suberiam pipirus pagal tai, kaip aštriai mėgstame, šliukštelim aliejaus ir granatų sirupo. Viską išmaišom. Jei masė per sausa, dar įpilam aliejaus. Tada suderinam skonį – pasūdom arba papildomai pridedam rūgšties (granatų sirupo arba citrinų sulčių).

Skaniausia ši užkandėlė su armėnišku lavašu arba arabiška pita.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.