Daugelis (visai pelnytai!:)) mane asocijuoja su Artimųjų Rytų virtuve:) Kai pasikviečiu svečių, jie dažniausiai tikisi, kad vaišinsiu kažkuo, kas jiems primins, pavyzdžiui, jų kelionę į Izraelį:) Kai kalbuosi su žurnalistais kulinarinėmis temomis, visuomet pusė klausimų būna apie Izraelio virtuvę, ir apie būtent TĄ mano gyvenimo etapą, kuriame taip iš tikrųjų ir atradau savo aistrą maisto gaminimui.

Bet turiu prisipažinti, kad būtent Artimųjų Rytų patiekalai mūsų namuose gaminami ne taip jau ir dažnai!… Gal dėl to, kad yra tiek daug regionų, kurių skonius norisi išragauti, yra tiek daug aplankytų pasaulio kraštų, kur valgytus patiekalus norisi atkartoti savo virtuvėje, kad Artimieji Rytai tiesiog paskęsta toje skonių jūroje… Bet gal ir gerai, nes kaskart pagaminusi kažką, kas persismelkia būtent to regiono aromatais, mano širdis tiesiog uždainuoja… 

Prieš mėnesį kitą nemažai jūsų šaldiklių (maniškis tame tarpe:)) užsipildė šaldyta laukine lašiša – keta ir kupre. Nežinau kaip jums sekasi doroti šias žuvis, bet mano atsargos jau senka:) Bent kartą per savaitę išsitraukiu po didelę žuvį, išsifiletuoju (o kad jūs matytumėt, kaip jau profesionaliai man sekasi su šiuo darbu tvarkytis!!…), dalį žuvies visada užsisūdau įvairiems greitiems vasaros užkandžiams ir salotoms, visuomet iš ašakų išsiverdu sriubos (šios mano vyras labiausiai laukia), o likusią su malonumu suvartojam tokiuose pasiteisinusiuose patiekaluose kaip tailandietiškas lašišos karis arba lėtai grilyje parūkyta filė, kuri skani ir šilta, ir jau atvėsusi. Ketos (didesnės) užtenka ir porai dienų, o štai kuprė – ideali porcija dviems ar trims (jei mažiau išalkę nei mes su vyru:)). 

Kai pirmą kartą gaminau ketą grilyje, ją perkepiau – žuvis man kiek išsausėjo. Bet šią pamoką greitai išmokau – tiesiog ją laikau perpus trumpiau nei laikyčiau tradicinę lašitą. Dar ilgai ieškojau receptų, kurie kepant išlaikytų šios laukinės žuvies sultingumą ir jos švelnų skonį. Tai, ką grilyje pagaminau šiandien, pranoko visus mano lūkesčius. Granatų sirupo glazūra kuprei suteikė tiek malonaus drėgnumo ir skonio, kad tokį patiekalą, esu tikra, būtų su malonumu valgęs net tas, kas įsitikinęs, kad žuvies apskritai nemėgsta. Jogurtinis padažas, pagardintas žolelėmis ir kaparėliais, bei trumpai marinuoti raudonieji svogūnai tiesiog idealiai subalansavo skonius taip, kad jokio kitokio garnyro ir nesinorėjo. Na o dūmo aromatas galutinai viską sudėliojo į vietas, ir jau dabar galiu pripažinti, kad tai buvo viena skaniausių vakarienių, kurias gaminau šį pastarąjį mėnesį. 

Aš glazūruotą ketą kepiau ant medinės lentelės (ją prieš dedant ant grotelių reikia bent valandą pamirkyti šaltame vandenyje, tada porai minučių uždėti ant griliaus grotelių, ir tik tada kloti žuvį kepimui). Jei jūs medinių lentelių neturite, gal turite picos akmenį? Jis taip pat pasitarnaus kaip pagrindas kepti glazūruotą ketą, tik nepamirškite ant picos akmens pakloti pergamentinio popieriaus lakštą (antraip ištepliosite akmenį nepataisomai:)). Neturite ir picos akmens? Tuomet tiks bet koks karščio nebijantis metalinis padėkliukas ar ketaus keptuvė (plancha). Filė dėti tiesiai ant įkaitusių grotelių man buvo kiek nedrąsu, bijojau, kad labai nepriliptų. Na o jei neturite grilio, bet visvien norite šį receptą išbandyti – gaminkite orkaitėje, įkaitintoje iki 230C. Dūmo kvapo nebus, bet visvien pažadu, kad paragavus bus sunku sustoti:)

Na o su šiuo patiekalu ir aš pagaliau bent kruopele pateisinsiu lūkesčius tų, kurie iš manęs tikisi Artimųjų Rytų virtuvės receptų:)

Kuprei su granatų sirupo glazūra prireiks vos kelių ingredientų
Pirmiausia į grilį kelioms minutėms įdėkite išmirkytas lenteles
Po poros minučių lentelę apverskite ir klokite kuprės filė
Ištepkite paruošta granatų sirupo glazūra
Kepkite apie 8 minutes, išmirkytos lentutės smilks ir suteiks švelnų dūmo aromatą
Patiekite glazūruotą ketą su graikiško jogurto ir kaparėlių padažu bei greitai marinuotais svogūnais
Sultingą ir dūmu kvepiančią laukinės lašišos filė valgys net tie, kurie sako, kad žuvies nemėgsta
Jei neturite grilio, tokią žuvį iškepsite ir orkaitėje!
Print Recipe
Grilyje kepta kuprė su granatų glazūra ir jogurtiniu padažu
Sultinga ir aromatinga kuprės filė su Artimųjų Rytų prieskoniais ir dūmo skoniu
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Granatų sirupo glazūrai
Trumpai marinuotiems svogūnams
  • stiklinės acto (obuolių sidro - apple cider vinegar)
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 svogūnas raudonasis, supjaustytas plonais žiedeliais
Jogurtiniam padažui
Course Main Dish
Virtuvė Artimųjų Rytų
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 10 min
Pasyvus laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Granatų sirupo glazūrai
Trumpai marinuotiems svogūnams
  • stiklinės acto (obuolių sidro - apple cider vinegar)
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 svogūnas raudonasis, supjaustytas plonais žiedeliais
Jogurtiniam padažui
Procesas
  1. Jei kepsite ant medinių lentelių, jas likus iki kepimo valandai užmerkite šaltame vandenyje. Įkurkite grilį iki 230C (be konvEggtoriaus). Pasiruoškite marinuotus svogūnus: mažame dubenėlyje sumaišykite actą ir cukrų, kai cukrus ištirps, sudėkite svogūnus ir padėkite į šaldytuvą, kol prireiks. Sumaišykite visus jogurto padažo ingredientus.
  2. Visus glazūrai skirtus ingredientus sumaišykite mažame indelyje. Griliui įkaitus, ant grotelių dėkite vandenyje išmirkytą medinę lentelę. Po dviejų minučių ją apverskite ir klokite kuprės filė. Gausiai ištepkite paruoštos glazūros (sunaudosite pusę kiekio). Uždarykite grilio dangtį ir kepkite žuvį apie 8 minutes*. Plačia mentele nuimkite ketos filė nuo medinės lentelės, perkelite ant serviravimo lentos (ar lėkštės), ir ant tos pačios lentelės klokite kitą žuvies filė (galite kepti iškart ant dviejų lentelių). Patiekite žuvį šiltą (skani ir atvėsusi), su marinuotais svogūnais ir su jogurtiniu padažu.
Pastabos

*Žuvies kepimo laiką nustatykite pagal jos dydį (svorį). Kuo didesnė, tuo kepti reikės ilgiau. Pavyzdžiui, 1,5kg filė iškeps per maždaug 12-15 min. 

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Seafishtrade. #reklama

Komentarų apie "Grilyje kepta kuprė su granatų glazūra ir jogurtiniu padažu": 6

  1. Iveta:

    Dedant zuvy y keptuve, turiu omeny keptuve skirta kepti grilyje, ar reikia ytiesti popieriu?

  2. Nida:

    Živile, kaip džiaugiuosi!!! Mūsų šeimoje irgi šis receptas prilipo iškart, dabar bus tame sąraše, kuris skirtas nustebinti svečius:)) O tikrai su šiuo receptu svečius nustebinti verta. Labai ačiū, kad parašėt.

  3. Zivile:

    Labai norėjau išbandyti šį receptą, nes visi skoniai yra mėgiami ir, kaip sykis, buvau gavusi granatų sirupo dovanų. Tiek svečiai, tiek šeima likome sužavėti. Keliauja į mėgstamų receptų gretas. Ačiū, Nida! Nuos-ta-bu!

  4. Nida:

    Audra, labai miela, kad parašėte. Turiu dar keletą fainų receptų nusižiūrėjusi, kai pagaminsiu būtinai patalpinsiu.

  5. Audra:

    Oi kaip ačiū, Nida! Kaip tik kuprės pilnas šaldiklis (pirkau po jūsų praeito straipsnio), ir kiekvienas naujas receptas labai pravers. Tikiuosi, kad dar ir daugiau receptų bus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *