Kadangi griliavimo sezonas įsibanguoja pilnu tempu, o prieš akis – dar mažų mažiausiai trys-keturi mėnesiai dūmu kvepiančių vakarienių, nusprendžiau parašyti šiek tiek apie užkandžius, ruošiamus ant grotelių. 

Mėsa mums visiems kaip ir savaime suprantama grilio sudedamoji dalis:) Tačiau gaila būtų iškūrenti grilį ir to karščio nepanaudoti nuostabiems užkandžiams, nuo kurių dažniausiai ir prasideda visos mūsų puotos gryname ore! Šiais laikais grilis, man rodos, jau labiau yra tapęs namų dalimi, ne vien tik iškylų gamtoje atributas. Ypač jei kalbam apie gražuolius Big Green Egg grilius, kurie ne tik yra be proto praktiški, bet ir tapę tikromis mūsų terasų ir lauko virtuvių puošmenomis! Mano kompaktiškasis Big Green Egg Minimax, tiesa, tinkamas susipakuoti į bagažinę ir pasiimti kad ir kur bekeliautumėm, tačiau didysis Large žaliasis kiaušinis turi savo garbingą vietą terasoje, ir jis nebent patogiai perstumiamas iš vieno jos galo į kitą:) 

Todėl jei jau aš rengiu kokią grilio fiestą – ir nesvarbu, ar dviem žmonėm, ar pulkeliui valgytojų, grilyje gaminamiems užkandžiams aš skiriu lygiai tiek pat dėmesio kaip ir pagrindiniam (dažniausiai) mėsiškam patiekalui. Dar pernai esu dariusi tiesioginę transliaciją (jos įrašą galite pamatyt ČIA), kurioje ruošiau visą rinkinį Big Green Egg keptų daržovių mezė. Praktiškai vien jų pakaktų sočiai vasariškai popietei, ypač jei svečių tarpe didžioji dauguma vegetarų! Tąkart daugiausia receptų buvo iš Artimųjų Rytų kulinarinio repertuaro. 

O šįkart kviečiu jus į Italiją, o gal net ir visą Viduržemio jūros regioną! Ir su šiuo pakvietimu noriu pasidalinti idėjomis kaip išnaudoti kuo daugiau Big Green Egg grilio privalumų ruošiant užkandžių stalą. Kalbu visų pirma apie EGGspander grotelių laikiklių sistemą, kuri virsta daugiaaukšte funkcionalia platforma, kaskart pavirstanti tai grotelėmis, tai rantuota keptuve, tai plancha…! Tiesa, tokia sistema skirta Large modeliui, mat jis, kaip koks flagmanas, turi daugiausia visokių naujovių ir “pagerinimų”. Tačiau net jei jūsiškis – ne toks, o, pavyzdžiui, mažesnis (Medium ar MiniMax), taip pat viską galėsite padaryti tą patį, gal tik darbus darysite ne vienu metu, o vieną paskui kitą. 

Kalbant apie daržoves, ruošiamas ant grilio, svarbu žinoti štai ką: nėra nė vienos daržovės, kuri netiktų paskrudinimui grilyje! Taip, net salotos! Užmestos ant karštų grotelių, salotos įgauną ne tik gražius juodus rėžius, bet ir atskleidžia savo skonius visiškai kitomis spalvomis! Norite išbandyti? Siūlau ŠĮ griliyje keptų Cezario salotų receptą. 

Dažna grilyje iškepta daržovė būtų sausa ir beskonė (pvz., cukinijos, baklažanai, grybai), ir čia į pagalbą ateina padažai ir marinatai! Taip nušaunami net trys zuikiai vienu metu – daržovės įgauna dūmo aromatą, marinuojant iškeptas daržoves joms suteikiama visa puokštė skonių – nuo rūgštumo iki saldumo ir sūrumo, o tas marinatas, kuriame jos mirko, dar ir tampa puikiausiu užbaigiamuoju viso patiekalo akcentu – užpilu (ir net padažymu su kokiu gabalėliu traškios duonos)!

Nors mūsų šio savaitgalio grilio vakarėlio pradžia buvo suplanuota ankstyvam vakarui, mano Big Green Egg rūko jau nuo rytmečio: pusę grilio buvo okupavę saldžiosios paprikos, o kitą pusę, nuo tiesioginės ugnies pridengtą pusmėnulio formos konvEGGtoriumi, tuo pat metu išnaudojau burokėliams kepti. Ir vieniems, ir kitiems reikėjo valandos pabūti karštyje, o vėliau ir vieni ir kiti turėjo prisigerti marinato skonių.

Keptos ir po to marinuotos saldžiosios paprikos yra bene visų laikų geriausias priedas prie mėsiškų patiekalų, arba pačios savaime užkandis – ypač užteptos ant paskrudintos duonos, ištrintos skiltele česnako. Kepti burokėliai, patiekti su ožkų sūriu, apskritai yra tas universalusis starteris, kuris jus išgelbės turbūt visais atvejais: lietuviški burokėliai skanūs koks sezonas bebūtų, jie nebrangūs ir visų mėgstami, tad labiau paišlaidauti galima, pavyzdžiui, geresniam sūriui. Beje, jei nemėgstate ožkų pieno produktų, čia kuo puikiausiai tiks intensyvesnio skonio feta! Šiam patiekalui svarbiausias – kontrastas: ne tik spalvų, bet ir skonių bei tekstūrų!

Cukinijos yra dar viena daug fanų turinti daržovė. Cukinijoms kepti aš panaudojau pusmėnulio formos rantytą ketaus plokštę  (viena šios keptuvės pusė lygi, o kita – su rievelėmis), tad išmaudžius supjaustytas cukinijas alyvuogių aliejuje, pabarsčius druska ir pipirais, beliko iš visų pusių jas apskrudinti, o po to panardinti į skonių ir prieskonių kupiną marinatą. Prie šio derinio labiausiai tiko švelnutis stacciatella sūris, kuris pasitarnavo ir kaip užkandžio pagrindas bei savotiškas padažas. 

Mano vasaros virtuvė jau pilnai atidaryta:)
Alygvuogių aliejumi apšlakstytos cukinijos laukia savo eilės ant grotelių
Grilyje keptos daržovės – patys puikiausi užkandžiai, tuoj šios keliaus į įkaitintą grilį
Su specialiu EGGspander priedu pusę grilio galima skirti tiesioginiam kepimui, o kitą – netiesioginiam, su pusiniu konvEGGtoriumi
Apsvilintas saldžiąsias paprikas tereikia nulupti ir pamerkti į saldžiarūgštį marinatą
Ant špižinės grilio keptuvės eilė atėjo cukinijoms
Apkepintus cukinijų gabalėlius reikės kelias minutes pamarinuoti
Apkepti ir apvirti burokėliai
Leidžiu burokėliams pasimarinuoti skystyje, kuriame troškinosi – taip jie prisigers ypač daug skonio
Metas nešti ant stalo: stracciatella su kepintomis cukinijomis, mėtomis ir graikiškais riešutais
Marinuotų keptų saldžiųjų paprikų užkandis su kaparėliais ir bazilikais
Klasikinis ir visų mėgstamas užkandis: rukola, kepti burokėliai, ožkų sūris ir skrudintos kedrinės pinijos
Print Recipe
Grilyje keptos paprikos su kaparėliais ir bazilikais
Tai bene universaliausias užkandis, kuris tiks tiek prie mėsos patiekalų, tiek su paskrudintos duonos riekele, paskaninta trupučiu česnako. Taip paruoštos paprikos gali stovėti šaldytuve iki savaitės, kuo ilgiau marinuojasi, tuo skanesnės
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 25 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, grilis
Pasiruošimas 25 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite Big Green Egg (ar kitokį kamado tipo grilį) iki 200C. Uždėkite špižines groteles. Paprikas ištepkite aliejumi (tiks bet koks, kokį turite, pataupykite alyvuogių aliejų marinatui)
  2. Išdėliokite paprikas ant įkaitusių grotelių ir kepkite uždarę grilio dangtį apie 40-60 minučių, vis apversdami paprikas kitu šonu. Nebijokite, jei paprikos apanglės - apdegusi odelė nusilups, o patiekalas dėl to turės itin malonų dūmo skonį.
  3. Iškepusias paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite praaušti ir "suprakaituoti" - taip odelės atšoks ir bus jas labai lengva nulupti. Kai paprikos atvės, pašalinkite sėklas, kotelį, nulupkite odeles ir supjaustykite norimo dydžio juostelėmis (aš pjaustau apie 1,5-2 cm pločio). Palikite minutę kitą nuvarvėti paprikų skysčiui.
  4. Paprikas sudėkite į keramikinį ar stiklinį indą (svarbu, kad būtų ne metalinis, antraip gali pakisti skonis marinuojant), sudėkite likusius ingredientus, išmaišykite ir padėkite pasimarinuoti bent 15 minučių, bet užvis geriausia - kelias valandas ar net per naktį. Kuo ilgiau paprikos marinuosis, tuo bus skanesnės. Prieš patiekiant paragaukite, ar netrūksta rūgšties, sūrumo, saldumo. Patiekite pabarstę baziliko lapeliais.
Print Recipe
Grilyje keptų burokėlių, rukolų ir ožkų sūrio užkandis
Nežinia kodėl, bet keptų burokėlių ir ožkų sūrio derinys patinka (beveik) visiems. Todėl drąsiai imkitės šio užkandžio, jei laukiate svečių, o ypač jei jų tarpe bus vegetarų: šis patiekalas jiems atstos pagrindinį maistą
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški, burokėliai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 1 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitą kamado tipo grilį) iki 200-220C, įdėkite konvEGGtorių. Burokėlius labai gerai nušveiskite šepetėliu (nenulupę), nuplaukite. Perpjaukite pusiau (galite ir supjaustyti ketvirčiais, mažų burokėlių galite nepjaustyti). Sudėkite burokėlius į skardelę, sudėkite čiobrelius, supilkite alyvuogių aliejų, balzamiko actą, citrinos sultis ir citrinos žieveles, Gerai pagardinkite druska ir pipirais, ir viską išmaišykite, kad šis skystis pasiskirstytų ant burokėlių.
  2. Dėkite indą su burokėliais ant grilio grotelių ir kepinkite apie 30 minučių, kaskart apversdami burokėlius kita puse, kad kepant įsigertų daugiau marinato.
  3. Tada supilkite į indą vandenį, indą uždenkite aliuminio folija, kaitrą sumažinkite iki 180-190C. Palikite toliau troškintis burokėlius, kol jie bus visiškai minkšti - apie 20-30 min.
  4. Nuimkite burokėlius nuo grotelių, leiskite lengvai pravėsti. Kai jau nebus pernelyg karšti, nulupkite burokėlių odeles (patariu užsidėti pirštines, jei nenorit nusidažyti pirštų:)). Burokėlius supjaustykite mažesniais gabalėliais, jei norisi, ir pamerkite viską atgal į skystį, kuris liko skardelėje. Palikite burokėlius šiame skystyje pilnai atvėsti ir pasimarinuoti.
  5. Ant didelės lėkštės dugno išdėliokite rukolas, ant jų sudėkite burokėlius, sutrupintą ožkų pieno sūrį, pabarstykite kedrinėmis pinijomis. Galite pašlakstyti skysčiu, kuris liko skardelėje kepant burokėlius (jei jo dar liko), arba jei norisi, dar trupučiu alyvuogių aliejaus.
Pastabos

Recepto šaltinis - Ilse van der Merwe, Cape Mediterranean

Print Recipe
Grilyje keptos cukinijos su stracciatella ir graikiškais riešutais
Švelnioji stracciatella puikiai dera su grilyje keptomis ir marinuotomis cukinijomis, o šį derinį kuo puikiausiai įprasmina traškūs paskrudinti riešutai. Nuostabus užkandis tiesiai nuo grilio!
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis grilis, cukinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis grilis, cukinijos
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Cukinijas supjaustykite madaug 4cm riekėmis, tada tas riekes išilgai perpjaukite pusiau ir dar pusiau (jei cukinijos storesnės - atitinkamai padalinkite į smulkesnes dalis). Sudėkite cukinijas į dubenį, pašlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir gausiai pabarstykite druska.
  2. Ant įkaitinto Big Green Egg grilio (ar kito kamado tipo grilio)**, įkaitinto iki maždaug 200-220C, uždėkite špižinę keptuvę, rėviuota puse į viršų. leiskite keptuvei gerai įkaisti. Dėkite cukinijų gabalėlius ir kepinkite apie 5-7 minutes, kaskart apversdami, arba tol, kol cukinijos suminkštės ir gražiai apskrus.
  3. Sudėkite cukinijas atgal į tą patį dubenį. Suberkite mairūno lapelius, supilkite likusį aliejų, supilkite actą ir balzamiko actą. Viską sumaišykite ir palikite pasimarinuoti mažiausiai 5-10 minutes (galima ir ilgiau). Prieš patiekiant paragaukite, ar netrūksta saldumo, sūrumo, rūgštumo, atitinkamai pareguliuokite skonį. Cukinijos turi turėti gana išraiškingą skonį, kadangi kiti ingredientai labai švelnūs.
  4. Į nedidelę lėkštę įdėkite stracciatella. Paskirstykite po lėkštės dugną. Ant viršaus sudėkite marinuotas cukinijas, pabarstykite graikiniais riešutais ir mėtų lapeliais, pašlakstykite marinatu, kuris liko dubenyje, kuriame marinavosi cukinijos. Jei pageidaujate, galite pašlakstyti papildomai alyvuogių aliejumi.
Pastabos

*stracciatella yra itaiškas tirštas grietinėlės skonio sūris (tai, kas yra burrata sūrio viduje). Jei viso nusipirkto nesunaudosite, tikrai pritaikysite šį sūrį pastos patiekalams

**jei grilio neturite, apkepinkite cukinijas grilio keptuvėje

Recepto šalitinis - Julia Busuttil Nishimura "A Year of Simple Family Food"

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.