Daugelis vaisių ir daržovių turi geiausius draugus (pavyzdžiui, pomidorai – mocarelą ir bazilikus, bulvės – sviestą ir šviežius krapus, braškės – plaktą grietinėlę), bet burokėliai turi ypatingai sofistikuotą kulinarinį partnerį: ožkos sūrį. Ar salotose, ar užkandžiuose, ar kepiniuose – burokėlių ir ožkos sūrio duetas yra tiesiog nepralenkiamas.

Kai kitąkart planuosite kokį nors vakarėlį ar kokią iškylą gamtoje, būtinai į savo patiekalų sąrašą įtraukite tartą su burokėliais ir ožkų sūriu. Kuo sūris išraiškingesnio skonio, tuo labiau jis tiks su saldžiais raudonskruosčiais burokėliais. Beje, geriausia jų skonis atsiskleis, jei pradžioje šias daržoves apkepsite orkaitėje, pašlakstę šlakeliu aliejaus. Karamelizavęsi jie bus tik saldesni (geriausia burokėlius kepti folijoje)!

Kai sunoksta švieži burokėliai ir galite jų gauti jaunų ir mažų, ruošdami įdarą savo tartai (o gal ir salotoms?) palikite nenupjovę ir centimetrą-kitą burokėlių kotelių. Iškepę jie taps traškūs, o sudėlioti įvairiais kampais tik papuoš jūsų patiekalą, styrodami iš po užkepto kiaušinių plakinio su sūriu. Tik nepamirškite prieš kepant burokėlius labai kruopščiai išplauti po stipria vandens srove, taip pat iškepusių burokėlių atidžiai nulupti, ypač toje vietoje, kurioje prasideda jų lapai, nes kartais būtent toje vietoje lieka kruopelės žemių.

Gamindama tartai pagrindą aš mėgstu naudoti viso grūdo speltų miltus, ir dalį jų pakeisti grikių miltais. Grikių skonis ir pagrindo traškumas – tai dar vienas elementas, užtikrinantis, kad tarta bus ne tik gražiai atrodanti, bet ir labai subalansuoto skonio. Tartos pagrindo receptas yra bazinis, į jį vėliau galite įmaišyti aguonų, baltų arba juodų sezamų sėklų, kumino arba kmynų (šiuos priedus sumaišykite su miltais ir druska, prieš užminkydami tešlą).

Bet kuriai tartai prireiks bazinio užpilo, o štai kitus priedus galite pasrinkti. Jei gaminsite būtent šią tartą su burokėliais ir ožkų sūriu, prireiks apie 250g minkšto ožkų sūrio ir 8-9 mažų keptų burokėlių (arba atitinkamai 3-4 vidutinio dydžio, supjaustytų ketvirčiais arba riekėmis). 

Tartos – nepamainomi užkandžiai piknikams ir vakarėliams
Žinant bazinį pagrindo bei užpilo receptą, galima kepti tartas pagal savo fantaziją!

Bazinis tartos pagrindo receptas

  • 200g miltų (galite naudoti kvietinius, arba viso grūdo, arba perpus sumaišyti su grikių miltais)
  • Žiupsnis druskos
  • 90g labai šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 kiaušinis, lengvai suplaktas
  • 20ml (šaukštas su trupučiu) ledinio vandens

Dubenyje sumaišykite miltus ir druską, tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštų gabaliukais trinkite sviestą su miltais, kol gausite drėgnus trupinius (tik ne pernelyg ilgai, kad sviestas nepradėtų tirpti). Įmaišykite kiaušinį, tada ledinį vandenį ir greitai išminkykite tešlą (visą šį darbą galite padaryti ir elektriniu mikseriu). 

Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve atvėsti mažiausiai 1 val (dar geriau – per naktį). Ant miltuoto darbastalio iškočiokite tešlą (didesniu diametru, nei jūsų kepimo skarda, kad būtų kur užlenkti kraštelius), subadykite šakute visą paviršių, tada perkelkite į šiek tiek riebalais pateptą kepimo skardą, užlenkite kraštelius. Vėl palikite šaldytuve tešlą atšalti, apie 30min. 

Orkaitę įkaitninkite iki 160C. Tešlos pagrindą uždenkite pergamentiniu popieriumi ir ant jos išberkite pupų (arba kokių kitų kruopų, kad savo svoriu neleistų kepiniui pakilti). Kepkite 30 minučių, tada nuimkite popierių bei pupas, ir apkepkite pagrindą dar 3 minutes. 

Bazinis tartų ir kišų užpilas

  • 3 kiaušiniai
  • 200ml grietinėlės
  • Druskos, pipirų

Gerai suplakite visus ingredientus sumaišydami tarpusavy, pagardinkite druska ir pipirais. 

Ant iškepusio tartos pagrindo išdėliokite burokėlius, ožkų sūrio gabalėlius, užpilkite užpilą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180C, apie 40 minučių, arba kol gražiai apskrus. Iškepusiai tartai leiskite šiek tiek pravėsti prieš pjaustant, patiekdami papuoškite rukolos lapeliais (ar kitais žalumynais).

Komentarų apie "Grikių miltų tarta su burokėliais ir ožkos sūriu": 3

  1. Nida:

    Rima, nesu labai didelė ekspertė kaip pritaikyti receptus visiškai glitimo netoleruojantiems valgytojams, bet tikrai esu skaičiusi, kad negalima taikyti sistemos 1:1, t.y. pakeisti glitimo turinčius miltus (kviečių) į kokius nors be glitimo tokiu pat santykiu. Paprastai reikia visvien šiek tiek kvietinių miltų įdėti, norint kad visgi tas glitimas tešlą suklijuotų. Kažkada mėginau kepti grikių miltų lietinius, ir gavosi visiška nesąmonė, tešla “virė”, ne kepė, net nesusiklijavo:) Tai manau, kad šiuo atveju tarto pagrindas trupinėtų, kažin ar suliptų apskritai…

  2. Rima:

    Super nuotraukos, jau įsivaizduoju, koks skanus šitas gėris:) kaip manote, ar gluten free variantas vien iš grikių miltų nebūtų pernelyg trapus / birus? Nes anksčiau esu bandžiusi tartos pagrindą daryti iš kukurūzų miltų ir, deja, man jis gaunasi labai birus kraštuose ir linkęs tižti dugne, kai susiliečia su drėgnu įdaru. Nors tie patys tartai su paprastais kvietiniais miltais gaunasi idealūs. Deja, vienas šeimos narių netoleruoja gliuteno, tad bandau ieškoti alternatyvų:)

  3. Pingback: Vasaros piknikui – pastos ir tuno salotos – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.