Panašu, kad aš nepilnai esu dar atradusi grikius. Ne tuos, prie kurių esame pratę – skrudintus, aštroko skonio (aš juos dievinu ir galiu valgyti nors ir tris kartus dienoje). Tačiau kalbu apie neskrudintus grikius. Tuos, kurie turi kur kas daugiau naudingų medžiagų (ypač B grupės vitaminų!) nei rudieji. Ne vienas mano pažįstamas nusipirkęs pakelį neskrudintų grikių paskui klausinėjo – ką su jais daryti?? Verdant košę ji tampa gliti ir keisto skonio, bet kur virtuvėje dar juos panaudoti?…

Grikių granola – štai kas jums turėtų patikti! Tokią karštą vasarą kaip ši – tai nepamainomas rytinis užkandis su dubenėliu šviežių braškių ir šlakeliu natūralaus tiršto graikiško jogurto! Man patinka ir šiaip ta granola pasmaližiauti – kai užsisėdžiu prie kompiuterio, ar vakare, kai labai norisi dar “kažko skanaus” 🙂

Tradicinė granola (o ypatingai ta, kurią perkate (brangiai!) parduotuvėje, paprastai turi ir glitimo. Tačiau jūs galite turėti sveikesnę versiją, jei gaminsite granolą būtent iš neskrudintų grikių! Vasara man be granolos – ne vasara. O jau ypač kai pasipila šviežutėlės uogos….

Grikių granola: traškus užkandis visiškai be glitimo!
Vasarą niekam nesinori gaišti laiką gaminant pusryčius….
…todėl dubenėlis granolos su uogom ir jogurtu – greita, sotu ir skanu!

Grikių granola su spanguolėmis, lazdyno rešutais ir kokosais

  • 1 stiklinė (200g) neskrudintų grikių
  • 1 stiklinė (250ml) verdančio vandens
  • 1/2 stiklinės (100g) moliūgų sėklų
  • 1/2 stiklinės (70g) lazdyno riešutų, pasmulkintų
  • 1/4 stiklinės (50g) chia sėklų
  • 1/4 stiklinės (40g) sezamų sėklų
  • 1 šaukštelis vanilės pastos
  • 1/4 stiklinės (90 g) skysto medaus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 stiklinė (60g) kokosų riekelių
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių 

Suberkite grikius į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite išbringti apie 30min. 

Įkaitinkite orkaitę iki 150C. Nusausinkite grikius (nupilkite nesusigėrusį vandenį), įmaišykite moliūgo sėklas, lazdyno riešutus, chia ir sezamų sėklas, vanilę, medų ir aliejų, ir viską gerai išmaišykite. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Paskirstykite paruoštą granolą labai plonu sluoksniu abiejose skardose ir pašaukite kepti. Kepkite apie 40 minučių, kelis kartus pamaišydami, sukeisdami padėklus vietomis orkaitėje. Suberkite kokosus ir spanguoles, ir dar kepkite 20 minučių, arba kol viskas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. 

Patiekite su pienu arba jogurtu, su vaisiais ir uogomis bei medumi. 

Recepto šaltinis: Donna Hay, Fresh & Light

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.