Mano grupiokas Itamaras namuose turi… tigrą. Kai reikia susitikti ruošiant grupines užduotis, dažnas studentas nenori net svarstyti pasiūlymo mokytis pas Itamarą namuose. Kai pirmą kartą pravėriau Itamaro buto duris, kaip mat likau visa apdraskyta ir apkandžiota. Todėl net kai už lango +35, išsiruošusi pas jį į svečius dėviu senas “brezentines” haikinimo kelnes, kurios gali atlaikyti bet kokio žvėries atakas! 🙂

Tigro vardas, kaip ir pridera, rimtas. Simba. Jis jaunas ir labai ryžas. Kažkada Simbą visai mažutį Itamaras rado po įmonės, kurioje dirba, langais. Vaikinas paėmė vargšą padarėlį ir maitino iš vaikiško buteliuko, kol šis sustiprėjo. O kai sustiprėjo, pavirto į padūkusį žverį, saugantį namus ir šeimininką nuo bet kokių įsibrovėlių. Didžiulis modernus televizorius, kurį prieš metus įsigijo Itamaras ir visuomet labai juo didžiavosi, dabar stovi nenaudojamas, uždengtas stora antklode. Ogi Simba, matydamas savo atvaizdą išjungto televizoriaus ekrane, negailestingai nagais drąsko “drąsų priešą”, atrodantį lygiai kaip jis. Dar labiau Simba pašėlsta, kai televizorius įjungiamas, mat judančių “priešų” kiekis tuomet taip padidėja, kad jis nežino kurį pirmą pulti.

Taip ir gyvena mano grupiokas su savo drąsiuoju Simba viename Tel Avivo daugiabučių. O aš su malonumu (žinoma, vilkėdama aprangą, saugančią nuo tigrų) karts nuo karto einu jo aplankyti. Ir nors Simba retai sudaro sąlygas mokslui, nes nuolat įsitaiso arba ant kompiuterio klavišų, arba ant atverstos knygos, arba garsiai taršo spalvotus markerius mano prašmatnioje odinėje dėžutėje, mintyse džiaugiuosi, kad jis – tik katinas. Antraip Itamarui reiktų kraustytis į zoologijos sodą ir mums kartu studijuoti ten būtų dar sunkiau.

Šiai diena siūlau dar vieną įdarytų daržovių variantą iš serijos “šaldytuvo valymas”. Ir nors improvizacijoms paliekama atvira erdvė, turiu pripažinti, kad grikiai įdarui puikiai tiko (iki šiol paprastai naudodavau ryžius). Išbandykite 🙂

Grikiais įdarytos daržovės

5-7 daržovės  (saldžiosios paprikos, cukinijos, baklažanai, dideli cukriniai svogūnai – priklausomai nuo sezono ir nuo to, ką turite šaldytuve)

1 stiklinė sausų grikių

Pundelis šviežių žalumynų – krapų, petražolių, žaliųjų svogūnų

Saujelė juodųjų alyvuogių be kauliukų, sukapotų

Gabalėlis feta sūrio (tiks ir bet koks kitas baltas sutrupintas sūris)

1 kiaušinis

1 svogūnas, supjaustytas gabaliukais

2-3 skiltelės česnako, susmulkintos

Druskos, pipirų, čili, kumino, kvapiųjų pipirų, maltos kalendros

Džiūvėsių

Aliejaus kepimui

Grikius išverdame pasūdytame vandenyje. Išvalome ir išskaptuojame daržoves: paprikas perpjauname pusiau ir išvalome sėklas, cukinijas i rbaklažanus perpjauname pusiau ir išgremžiame vidurius, paliekant ploną sienelę, atsargiai išskabtuojam svogūnus. Cukinijų, baklažanų ir svogūnų išskaptuotą vidų susmulkiname ir panaudosime įdarui.

Įkaitiname keptuvėje aliejų, jame pakepiname svogūnus ir česnakus. Sudedame išskobtų daržovių masę, supjaustytą gabaliukais ir viską kepam, kol daržovės suminkštės ir paruduos.

Dubenyje išplakam kiaušinį, suberiam grikius, sutrupintą sūrį, smulkintas alyvuoges, smulkintus žalumynus, pasūdom, suberiam prieskonius, porą šaukštų džiūvėsių ir pabaigoje įmaišome pakepintas daržoves.

Paruoštas išskabtuotas daržoves guldome į skardą, išklotą folija arba kepimo popieriumi, jas pripildome iki viršaus grikių mase. Ant viršaus pabarstome sluoksnį maltų džiūvėsių. Viską pašlakstome alyvų aliejumi, uždengiam folija ir kepam orkaitėje, įkaitintoje iki 180C apie pusvalandį. Tada nuimame foliją ir kepame dar 15-20 min., kol viršus apskrus.

Pateikiame su aštriu pomidorų ir salierų padažu.

Aštrus pomidorų ir salierų padažas

3 saliero stiebai

3-4 pomidorai

1 svogūnas

2-3 česnako skiltelės

1 čili pipiras (arba pagal skonį)

1/2 puodelio vandens arba daržovių sultinio

1 puodelis baltojo vyno

Cukraus, druskos, juodųjų pipirų, aliejaus

Saujelė kapotų petražolių

Puode storu dugnu įkaitinam aliejų, jame pakepinam svogūnus ir česnakus, kol suminkštėja. Suberiam smulkintus salierų stiebus, čili pipirą. Dar kelias minutes pakepinam. Pabaigoje suberiam į kelias dalis supjaustytus šviežius pomidorus (galite naudoti ir konservuotus, jei nėra šviežių), įberiame cukraus, druskos, pipirų ir pakepiname, kol visos daržovės suminkštėja. Supilame vyną, vandenį (sultinį) ir troškiname, kol masė nugaruoja ir tampa pakankamo tirštumo padažui (apie 10 min). Šiek tiek atvėsiname ir virtuviniu smulkintuvu sumalam į vientisą masę kartu su supjaustytais žalumynais. Prieš pateikiant padažą užvirinam, jei jis per tirštas – praskiedžiam vandeniu arba sultiniu, sureguliuojam skonį.

Komentarų apie "Grikiais įdarytos daržovės": 5

  1. Nida:

    Aciu!:) Laukite tigro istorijos tesinio ir nauju receptu antpludzio 🙂 Nes tik vakar grizau is P. Afrikos – is tikru tigru ir skanaus maisto salies 🙂

  2. Anonimas:

    labai patiko pasakojimas apie tigra…:))), receptukas irgi:)

  3. Nida:

    Oi, Jurga, tom nekaltom akutem jis ziurejo kol buvo bejegis vaikelis… O dabar puola is pasalu tarsi zveris. Nuolat griztu apdraskyta 🙂

  4. Jurga:

    Netikiu, kad šitas nekaltom akutėm žvelgiantis gyvūnėlis gali būti toks baisus 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.