Na tai ką – pavasaris jau čia pat? Ar ne pats laikas susirūpinti savo formomis?:) Bet kaip tuo pačiu ir formomis rūpintis, ir skaniai užkandžiauti? Išeitis – štai šis be galo gražus ir purus graikiškas pyragas, kurį iškepsite nenaudojant jokių riebalų, vien jogurtą ir šiek tiek fetos sūrio! Tiks piknikams ir sekmadienio popietei su šlakeliu vyno…

Graikiškas pyragas su feta

300g graikiško natūralaus jogurto

1 šaukštelis valgomosios sodos

3 kiaušiniai

200g feta sūrio

300g miltų

1 šaukštelis druskos

1 šaukštelis cukraus

Žiupsnelis čili ir žiupsnelis oregano

Šakelė prinokusių vyšninių pomidorų

Jogurtą sumaišome su valgomąja soda ir druska bei prieskoniais. Dubenėlyje šakute lengvai sumaigom fetos sūrį – nesistengiame sutrinti iki vientisos masės, nes gražiau, kai lieka stambesni trupiniai. Kitame dubenėlyje suplakam kiaušinius, juos supilam į fetos sūrio indą. Supilam jogurto mišinį, viską išmaišom. Galiausiai supilam miltus ir visą masę sumaišom šaukštu.

Pailgą kepimo formą išklojame pergamentiniu popieriumi. Supilame tešlą, išlyginame paviršių. Ant viršaus klojame šakelę vyšninių pomidorų ir truputį įspaudžiame į tešlą (bet labai nedaug!). Jei neturite tokios ilgos šakelės su pomidorais, sujunkite keletą šakelių, kad vizualiai gautųsi tarsi viena.

Pašauname į orkaitę įkaitintą iki 180C. Kepame apie 45 min, arba kol įkišus pagaliuką jį ištrauksite sausą.

Skanu ir šiltas, ir atvėsęs.

Receptas – iš čia.

Komentarų apie "Graikiškas pyragas su feta – beveik nulis riebalų!": 25

  1. Kristina:

    Moterys…. Vis dar tikim tom nesąmonėm, kad riebalai yra blogai ir kemšam miltus…

    Jei kam rūpi sveikata ir kūno formos (kas tiesiogiai susiję su sveikata), tai mažiau skaitykim receptus ir nors truputį pasidomėkim riebalų ir angliavandenių (miltų) įtaka organizmui.

    Galit kasdien gerti gryną grietinėlę, valgyt riebią avieną, dar pagardintą sviestu, ir kūno formos tik gražės, jei spjausit lauk makaronus, batonus, pyragus su beveik 0 riebalų, blynus bei visą eilę šūdo, kuriame gausu cukraus (pradedant varškės sūreliais, baigiant “gaiviaisiais” gėrimais.

    Beje, labai kvailai skamba tokia gynyba “taigi namie keptas, ekologiški miltai, naminiai kiaušiniai, ekologiškas rudasis cukrus – tai sveikiau, nei parduotuvinis maistas”. Tai skamba taip pat, kaip “taigi ekologiška vata, namie pešiota, vyniota – tai sveikiau nei parduotuvinis maistas”.

    Sveiko (taigi ir gražaus) žmogaus mitybos pagrindą turi sudaryti riebalai ir baltymai. Angliavandeniai neturi dominuoti mitybos racione. Jų gaunam pakankamai su tokiom daržovėm, kaip morkos, burokėliai, pastarnokai bei su įvairiais vaisiais ir uogom.

    Tad jei norit pyragų, velniam tas kvailas mitologinis “0 riebalų” masalas?

    P. S. Užsukau ieškodama informacijos apie graikišką jogurtą. Neturėjau išankstinio tikslo plūstis… ;} Tiesiog miltai griauna mūsų endokrininę sistemą, su tuo susijusią reprodukcinę sistemą, kraujotaką, virškinimo sistemą ir net psichinę būseną (angliavandeniai sukelia priklausomybę) ir mes to nežinom… Nežinom, nes net medikai rekomenduoja košių ir džiuvėsėlių dietas… Et. Tamsa :}

  2. grazina:

    graikiskas jogurtas tai skysta nesaldi varske:)nezinau ar jo ira lietuvoje

  3. Nida:

    Labas Laima! Pati nebandžiau keisti sodos kepimo milteliais, bet internete radau štai kokius patarimus:
    You need to use 2-3 times more baking powder than baking soda. The extra ingredients in the baking powder will have an effect on the taste of whatever you are making, but this isn’t necessarily bad.
    Ideally, triple the amount of baking powder to equal the amount of baking soda. So, if the recipe called for 1 tsp baking soda, you would use 3 tsp baking powder.
    Trumpai: dėl skirtingų kepimo sodos ir kepimo miltelių sudedamųjų dalių patariama naudoti 2-3 kartus daugiau kepimo miltelių, nei sodos (jei sodos nurodyta dėti 1 šaukštelį, tai kepimo miltelių aš dėčiau kokius 2.5-3 šaukštelius). Tiesa, šiek tiek gali pasikeisti skonis (kas nebūtinai yra blogai!)

  4. laima:

    planuoju kepti pyraga, bet norejau paklausti, ar soda galima keisti kepimo milteliais? nesinori jos pirkti del vieno saukstelio…labai lauksiu patarimu!!!!

  5. Nida:

    Rasa, ačiū už žinutę! Fetą iš tiesų reiktų kuo mažiau smulkinti, palikti didesnius gabalus, tada ji taip gerai pyrage įsikomponuoja. Na, antras kartas visoms bus tobulesnis:)

  6. Rasa:

    Vakar ir as kepiau, man gavosi lengvai, puriai, bet irgi truputi slapokas, nors nuo to skonis nenukentejo! Tik kita karta as deciau feta pacioj pabaigoj, nes pas man jos igi mazai teliko, kadangi beveik viska dariau su kombainu turbut per daug susismulkino suris..Ir dar noreciau pridurt, kad Nidos pyragas zymiai geriau isejo, nei original’as…
    matosi is paveiksliuko 😉 Aciu Nida uz receptukus

  7. Nida:

    Joana, Gintare, Grita, Rasa,- ačiū jums už tai, kad dalinatės patirtimi ir žiniomis:) Esu Lietuvoje, užkasta darbais, tad nėra kada prisėsti prie blog’o:) Ačiū, kad mane “pavaduojate”:)

  8. Joana:

    sveiki, as siandien irgi kepiau, tik naudojau ne graiksika, bet paprasta naturalu jogurta.
    pyragas gavosi “slapias”, fetos gabaliukai issilyde. kol neprapjoviau atrode labai graziai. valgyti skanu, bet prapjovus vaizdas nebebuvo labai grazus 🙂

  9. Gintare:

    Jogurto radau Maximoje, draugas sakė, kad skonis kaip ir Graikijoje 🙂 Pyragas jau garuoja ant stalo. Keli pastebėjimai: man su tokiu kiekiu miltų gavosi ne “supilti” į skardą, o “sukrėsti”. Nežinau ką ne taip padariau, bet nesigavo man labai purus ir gardus. Bet valgyti galima 🙂 kitą kartą gal mažiau miltų dėsiu.

  10. grita:

    Mergaites,graikisko ir turkisko jogurtu yra prizmos parduotuvese,is esmes tai tas pat s jogurtas tik skiriasi pavadinimas .Graikijoje jis valgomas su medumi,pabandykit ,tikrai atrasit gera skoni ir puikius pusrycius arba vakariene.

  11. Gintare:

    O gal žinote kur Vilniuje rasti graikiško jogurto? 🙂 labai noriu pabandyti iškepti šį grožį 🙂

  12. Nida:

    Lina, na gerai gerai – įkalbėjai: pataisiau į “beveik nulis riebalų”:)

  13. Nida:

    Ačiū Rennie! Aš bandyčiau su paprastu jogurtu gaminti, tik gal rinkčiausi riebesnį, kad “arčiau” graikiško būtų:)

  14. Lina:

    atrodo super, esu tikra kad ir skonis fantastiskas, tik,hehe, nu su graik jogurtu ir feta teiginys – 0 riebalu – lb idomiai skamba 🙂

  15. Rennie:

    Koks grožis! O dar su jogurtu ir feta 🙂 įdomu, o su paprastu jogurtu ar tai pat gerai gautusi ?

  16. Nida:

    Gintare, graikiškas jogurtas nuo paprasto skiriasi savo konsistencija – jis daug tirštesnis. Taip pat, kaip taisyklė, jis riebesnis (būna net iki 8%). Graikiškas jogurtas puikiai tinka kaip pakaitalas vietoj grietinės, jis tokios kreminės konsistencijos ir labaaaaaaaaaaai skanus:)

  17. Nida:

    Joana, nepergyvenk! Juk svarbiausia – džiaugtis gyvenimu, ar ne? O valgymas (bent man) – vienas iš didžiausų malonumų:)
    Grita, kokia tu šaunuolė, oho! Po tokio žygio – ne tik graikiški, bet ir lietuviški pyragai puikiai tinka!:)

  18. Gintare:

    Norėjau pasiteirauti dėl jogurto. Kuo skiriasi graikiškas nuo paprasto natūralaus jogurto? Kažkaip parduotuvėje neteko matyti graikiško..

  19. grita:

    Super ,Nida,po alinancio zygio ‘sesi kilometrai’ pesciomis,galvojant’ir kam man to reikia,mano amziuje’sviesa ‘tunelio gale’,kai pareisiu,tai valgysiu,kiek tilps…

  20. Odeta:

    Jau ta pomidorų šakelė!!!!…įspūdinga, o dar kai alkana, tai iš vis neatsižaviu:)

  21. Joana:

    Koks grozis! Ir ne kiek nebejoju – skonis 🙂
    Bet nerimas islieka del formu 🙂
    Kiekviena vakara pasizadu, kad rytoj valgysim dar “kudziau”, bet ryte….vel is naujo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.