Kai prasideda šparaginių pupelių sezonas, man kokį mėnesį daugiau nieko šaldytuve gali ir nebūti!:) Nežinau kodėl, bet šparaginės pupelės yra visiškai neatsivalgomas dalykas. Gaminu jas labai tradiciškai, ir beveik visada taip pat: apverdu pasūdytame vandenyje, o tada apkepinu su šiek tiek sviesto, o pabaigoje pabarstau džiūvėsiais ir leidžiu jiems visą tą pakepusį sviestą sugerti bei apskrusti. Patiekiu visada su virtomis šviežiomis bulvėmis, nes juk bulvių ir šparaginių pupelių sezonas visuomet sutampa:)

Tačiau šiandienos receptas – tikrai vertas apsilaižymo:) Tiesa, prie jo šiek tiek daugiau darbo, tačiau rezultatas tikrai atpirks tą laiką, praleistą virtuvėje:) Be to, pagrindiniai ingredientai čia labai panašūs: tos pačios šparaginės pupelės, ir jų geriausios draugės – šviežios bulvės.

Tokiai lengvai vegetariškai vakarienei verta pasiruošti iš anksto – turiu galvoje išsikepti (arba išsivirti) bulves, bei pasiruošti gnocchi tešlą (tokiu atveju tam, kad pabaigti ruošti vakarienę, jums prireiks vos keletos minučių!). Nežinau ar jums teko gaminti gnocchi, tačiau aš prisipažinsiu, kad iš pirmo karto jie man tikrai neišėjo, nors kas gi ten, atrodytų, tokios sudėtingo? Sumaišei bulves su keliais priedais – ir kaisk puodą!

Tačiau tam, kad gnocchi būtų tinkamos konsistencijos, kad jie nebūtų guminiai, bet kartu kad ir nepasileistų verdant puode, bet būtų idealios švelnios minkštos, burnoje tirpstančios konsistencijos, reikia laikytis keleto taisyklių. Pirma, rekomenduotina bulves kepti orkaitėje (idealu – jei ant skardos, kurioje kepsite bulves su lupenomis, pabersite saują rupios druskos, kad ši sugertų kuo daugiau drėgmės). Tada dar karštas bulves reikia nulupti, ir iškart jas sumalti arba idealiu atveju suspausti specialia spaudykle, panašia į tą, kuria spaudžiate česnakus, tik daug didesne, vadiname „ricer„. Tada masė bus puri, labai tinkama gnocchi gaminti. Iš bėdos galite sutrinti trintuve, tik jau jokiais būdais ne blenderiu! Antraip buvlės padidarys labai gličios, ir nieko su jomis nepadarysite, jos tiesiog lips prie rankų kiek miltų bedėtumėte… Bulves prieš sutrinant galite ir išvirti (su lupenomis), tačiau išvirus ir nupylus vandenį, labai gerai jas nugarinkite puode, kad tik visa drėgmė išgaruotų. Geriausia bulvių masę pasigaminkite iš vakaro.

Petražolių pesto susimaišysite per porą minučių, ypač šiam reikalui rekomenduoju Bosch OptiMUM kombaino priedą Tasty Moments. Jame esantys nedideli stikliniai indeliai tinkami ne tik mažai porcijai pesto padažo susimaišyti, bet ir likusį nesuvalgytą padažą uždengus dangteliu saugiai padėti į šaldytuvą. Beje, jei nemėgstate petražolių, galite pasigaminti ir tradicinį bazilikų pesto.

Gnocchi, itališka klasika
Gnocchi ir šparaginės pupelės: komfortiško maisto pilnas dubuo
Burnoje tirpstantys gnocchi., šparaginės pupelės ir petražolių pesto

Gnocchi ir šparaginės pupelės su petražolių pesto

Gnocchi:

  • 4 vuditinio dydžio bulvės
  • 50g rikotos
  • 90g miltų (naudojau speltų)
  • 1 kiaušinis, lengvai išplaktas
  • 1 šakelė čiobrelio, tik lapelių
  • Druskos

Petražolių pesto:

  • didelė sauja šviežių petražolių, stambiai sukapotų
  • 1 skiltelė česnako
  • 40g riešutų (tiks graikiški, migdolai, anakardžiai)
  • 40g sutarkuoto kietojo sūrio
  • 100ml extra virgin alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų

O taip pat:

  • 500g žalių šparaginių pupelių
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė
  • Tarkuoto kietojo sūrio pabarstymui patiekiant

Pirmiausia pasigaminkite gnocchi tešlą (atkreipkite dėmesį į pastabas, surašytas viršuje, tekste): iškeptas arba išvirtas bulves sutrinkite ir atvėsinkite. Sumaišykite su rikota, miltais, plaktu kiaušiniu ir čiobreliais, pasūdykite. Ilgai neminkytkite, tik kad susijungtų ingredientai. Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokite tešlą į pailgas nesoras „dešreles”, supjaustykite gabalėliais ir šakute švelniai paspauskite. Gnocchi virkite pasūdytame vandenyje, sumeskite nedidelėmis porcijomis į verdantį vandenį, kai išplauks į paviršių pavirkite apie 1,5-2 minutes, ne ilgiau. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į gilų indą.

Kitame puode, pasūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles, kol suminkštės. Nukoškite.

Iš pesto padažui skirtų ingredientų blenderiu pasigaminkite pesto padažą. Jo užpužilkite ant gnocchi ir šparaginių pupelių, pabarstykite tarkuota citrinos žievele, sumaišykite ir patiekite iškart, pabarstę dar šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio.

Recepto šaltinisEvery Cake You Bake

Komentarų apie "Gnocchi ir šparaginės pupelės su petražolių pesto": 2

  1. Edita:

    Sveiki Nida, pabandykite sparagines pupeles paruosti taip: alyvuogiu aliejuje pakepinti susmulkintus cesnakus, sudeti apvirtas, bet nepervirtas, pupeles, ispausti citrinos sulciu 🙃 labai skanu 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *