Kai daržų lysvėse vasarai įsismarkavus sunoksta visos daržovės, kai pomidorai patys saldžiausi ir sultingiausi, ir dar kai saulė šitaip negaili spindulių, maloniausias būdas atsigaivinti yra šaltos sriubos. Tos sriubos tik iš įpratimo taip vadinasi, nes veikiau tai daržovių kokteiliai, arba net suplaktos salotos:)

Gaspačio yra viena klasikinių gaivinančių vasaros šaltų sriubų. Šią trintų šviežių pomidorų sriubą sugalvojo Andalūzijos regiono gyventojai, o kas kitas jei ne ispanai žino kaip geriausia vaduotis nuo alinančių karščių! Tačiau jei gamindami gaspačio pagal klasikinį receptą ispanai daržoves maišo su balta duona, man labiau patinka “kokteilis” vien tik iš daržovių. Labiausiai įprasta – raudonos spalvos šalta sriuba, tačiau jei turite geltonų pomidorų ir saldžiųjų paprikų, pasigaminkite kitokią – geltonąją gaspačio!

Kad paruošti gaspačio, jums tereiks visas daržoves supjaustyti gabalėliais ir sudėjus į elektrinį plakiklį suplakti iki vientisos masės. Sriubą galite pasigaminti iš anksto ir supylę į stiklinį indą laikyti šaldytuve, kad gerai atšaltų. Tačiau jei neturite laiko šaldyti, tiesiog patiekite ją su ledukais.

Pasigaminti gaspačio – vieni juokai: tereikia visas daržoves suplakti blenderiu
Kad būtų įdomiau, vietoje raudonų pomidorų naudpokite geltonus:)
Gaspačio gardinkite čili pipirais, feta ir alyvuogių aliejumi bei kalendromis

Geltonų pomidorų gaspačio su feta ir kalendromis

4 asm.

  • 1kg gerai sunokusių geltonųjų pomidorų
  • 1 nedidelis agurkas
  • 1 nedidelė geltonoji saldžioji paprika
  • 1 saliero stiebas
  • 1 svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • Raudonojo vyno acto

Patiekimui: alyvuogių aliejaus, fetos sūrio, čili pipirų griežinėlių, kalendrų lapų

Visas daržoves nuplaukite ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir plakite kol jos virs vienalyte tiršta tyre. Įberkite druskos ir pipirų, ir įpilkite apie 1 šaukštelį raudonojo vyno acto. Plakite dar keletą sekundžių, ir paragaukite. Pagal skonį įdėkite daugiau druskos, įpilkite dar šiek tiek acto. Supilkite sriubą į stiklinį indą ir laikykite šaldytuve, kad gerai atšaltų.

Patiekdami išpilstykite į dubenėlius ar stiklines taures, pabarstykite fetos sūriu, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite čili pipirų griežinėliais ir kalendrų lapais.

Vienas komentaras apie straipsnį "Geltonų pomidorų gaspačio su feta ir kalendromis"

  1. Pingback: Pomidorų džemas su garstyčiomis – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *