Valio!!! Braškių sezonas įsibangavo visu savo pajėgumu:) Kaip ir kiekvienas iš jūsų (su retom išimtim, savaime suprantama) aš dievinu braškes! Izraelyje buvo gerai – braškių sezonas prasidėdavo lapkritį ir tęsdavosi iki pat birželio. Spėdavo net nusibosti:) Bet tik ne Lietuvoj, kur šių vasaros uogų sezonas toks trumpas ir taip kantriai išlauktas, kad širdis sąla vien žiūrint į prisirpusias raudonas ir beprotiškai kvepiančias braškes…

Šįkart dalinuosi su jumis receptu, kuris ypatingai tinkamas didesniems susibūrimams ar grilio vakarėlio saldžiai pabaigai. Tai trijų be proto skanių desertų/kepinių mišinys: browny (šokolado pyragas), cheese cake (sūrio pyragas) ir strawberry mousse (braškių putėsiai) viename. Kepiau pyragą didelėje skardoje iš dviejų porcijų, tad tokio kiekio per daug buvo 20-čiai svečių. Dar liko pusryčiams po vakarėlio:) Todėl net ir didesnei kompanijai pakaks vienos porcijos!

Aš padariau klaidą naudodama pienišką šokoladą pyrago kepiniui – jei naudosite juodąjį šokoladą, gražesnė bus ir spalva, ir skonis bus išraiškingesnis. Tuo tarpu labai pasiteisino viršutinis braškių putėsių sluoksnis, kuris gaminamas su trupučiu graikiško jogurto – labai gera konsistencija ir skonis.

Greitai ir nesudėtingai pagaminamas braškinis pyragas – štai ko jums reikia šiltam vasaros vakarui!!

Vasariškas kepinys didelei draugų kompanijai
Vasariškas kepinys didelei draugų kompanijai
Gaivus šokolado ir sūrio pyragas su braškių putėsiais
Trijų geriausių klasikinių desertų kombinacija!
Komentuoti
Spausdinti
Šokoladinio pyrago (browny) sluoksniui
  1. 150 g sviesto
  2. 150 g karčiojo juodojo šokolado
  3. 2 kiaušiniai
  4. 1/2 stiklinės cukrais
  5. 90 g miltų
Sūrio pyrago (cheese cake) skuoksniui
  1. 500 g minkštos sumaltos varškės (naudoju President varškę, supakuotą kibirėlyje arba 1kg kvadratinėje pakuotėje)
  2. 1 pakelis vanilinio pudingo (milteliais, Dr. Oetker)
  3. 1/2 stiklinės cukraus
  4. 1 kiaušinis
Braškių putėsių sluoksniui
  1. 1 pakelis braškių žele (milteliais, Dr. Oetker)
  2. 300 g braškių (gali būti ir šaldytos)
  3. 1/4 stiklinės cukrais
  4. 100 g graikiško jogurto
Braškių putėsių gaminimas
  1. Užvirinkite 400 ml vandens. Nukėlę nuo ugnies suberkite žele miltelius ir išmaišykite, kad visiškai ištirptų. Braškes nuplaukite, nuskabykite kotelius, supjaustykite griežinėliais. Suberkite braškes į nedidelį puodą kartu su cukrumi ir užvirinkite. Maišydami virinkite tol, kol braškės pasidengs tirštu sirupu (apie 7 min.)
  2. Jei naudojate šaldytas braškes, suberkite jas su cukrumi į puodą ir virinkite apie 3 minutes. Pabaigoje masę sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
  3. Braškių masę sumaišykite su žele ir padėkite atvėsti. Kai masė bus visiškai šalta, įmaišykite jogurtą ir palikite stingti (gali būti ir šaldytuve - kad būtų greičiau).
Šokoladinio pyrago sluoksnio gaminimas
  1. Nedidelę kvadratinę formą (20X20 cm) arba apvalią (22-23cm diametro) patepkite sviestu ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
  2. Sviestą supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į nedidelį puodą. Užkaiskite ir ištirpinkite. Tada į ištirpintą sviestą nuimkite nuo ugnies, sumeskite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps ir gausis vienalytė sviesto ir šokolado masė.
  3. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite sviesto ir šokolado masę ir sumaišykite iki vientisos masės. Suberkite išsijotus miltus ir išsukite kol gausis vientisa tešla. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo indą, išlyginkite paviršių ir kepkite 19 min. Išimkite iš orkaitės, tačiau jos neišjunkite - joje dar keps sūrio pyrago sluoksnis.
Sūrio pyrago sluoksnio gaminimas
  1. Išsukite (geriausia - elektriniu mikseriu) varškę kartu su pudingo milteliais ir cukrumi, kol visi ingredientai gerai susimaišys. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Supilkite masę ant šokoladinio pyrago sluoksnio, išlyginkite paviršių. Skardos apačią ir šonus apvyniokite aliuminio folija (kad neperkeptų šokolado sluoksnis) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20-25 min., kol sūrio pyragas "sustings". Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
  2. Pabaigoje ant atvėsusio sūrio pyrago sluoksnio supilkite pradėjusią stingti braškių putėsių masę. Pyragą įdėkite į šaldytuvą bent jau porai valandų, o geriausi - visai nakčiai. Supjaustykite gabaliukais ir papuoškite šviežių braškių puselėmis.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

 

  1. Pingback: Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais – Nidos receptai

  2. Nida:

    Vita – vandens nereikia!! Pakankamai sulčių iš braškių išsiskiria:)

  3. Vita:

    Miela Nida, ar braškes reikia virti vien tik cukruje? Nereikia nė trupučio vandens?

  4. Nida:

    Aiste, šviežių verčiau netrinkite – man, asmeniškai, gražu kai matosi gabalėliai. Tuo tarpu šaldytos jau neturi tos tikrosios spalvos nei konsistencijos, jos verdant virsta į košę, tad jau verčiau šaldytas sutrinti… Taip kad atsakymas – šviežių verčiau netrinkite, o šaldytas trinkite.

  5. Aiste:

    Miela Nida, recepte rašoma, kad „◦ Suberkite braškes į nedidelį puodą kartu su cukrumi ir užvirinkite. Maišydami virinkite tol, kol braškės pasidengs tirštu sirupu (apie 7 min.)
    ◦Jei naudojate šaldytas braškes, suberkite jas su cukrumi į puodą ir virinkite apie 3 minutes. Pabaigoje masę sutrinkite elektriniu smulkintuvu”.
    Norėjau pasitikslinti, ar smulkintuvu reikia sutrinti tik šaldytas braškes, ar tą veiksmą reikia atlikti ir verdant šviežias braškes? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

  6. Aiste:

    Miela Nida,

    ar produktų kiekis nurodytas viengubai porcijai ar dvigubai?

  7. Nida:

    Edita, dėkui:) Ne, į pyrago tešlą tikrai nereikia dėti kepimo miltelių – jis turi būti „browny” konsistencijos – labai šokoladinis ir geriausia, dar šiek tiek drėgnas… Jokiais būdais ne purus ir iškilęs.

  8. Nida:

    Lina, ricota tikrai tiktų, tačiau dėl mascarponės turėčiau abejonių…

  9. Edita:

    Nuostabus receptas,kaip ir visi kiti!
    Gaminsiu šį savaitgalį.Ar į pyrago tešlą nereikia dėti kepimo miltelių?

  10. Nida:

    Ir tai yra geriausia, ką galima parsivežti iš kelionių – prieskonių, kurie dar ilgai grąžins į atostogų laikus ir atgaivins gražiausius prisiminimus!! Skanių graikiškų skonių, Grita:)

  11. Grita:

    Na,pirmiausia tai parsiveziau maisa prieskoniu ir manau,kad mane visa vasara lydes graikiski skoniai ir kvapai.

  12. Nida:

    Sveika sugrįžusi iš žydrosios Graikijos!!! Smalsu, kokių kulinarinių minčių parsivežei:) Mes čia, Lietuvoje, su prinokusiomis braškėmis tavęs laukėm:) Išties šis kepinys – pasisekęs variantas. Neatsivalgom abu su vyru. Ne per saldus, ne per sunkus… Tinkamas vasaros pradžiai:)

  13. Grita:

    Sveika Nida,ka tik grizau is Graikijos ir puoliau ziureti kokiais receptais daliniesi.Man patiko sio pyrago sluoksniai,butinai savaitgali iskepsiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *