Žinot kas man atneša didžiausią dozę pasimėgavimo? Lėtas naminio maisto gaminimas iš paprastų paprasčiausių ingredientų… Kai niekur neskubant gali minkyti tešlą, gali spoksoti į orkaitėje kylantį ir švelniai skrundantį kepinį, kai neskubant gali pasimėgauti maisto fotografavimu, o galiausia ir ragavimu… Bet ne mažiau smagu, kai kokį nors naują, pirmąkart gaminamą patiekalą turi galimybę padėti ant šventinio stalo. Kai susirenka bičiuliai (visada su itin aukštais lūkesčiais kuo gi šįkart juos nustebinsiu:)), ir kai visi ragaujam po gabalėlį užkandžio, užsigerdami geru vynu, diskutuodami apie skonius ir potyrius, tiesiog besidžiaugdami šia akimirka… 

Man dažnai nelengva būna išsirinkti tinkamą užkandį pačiai vakarėlio pradžiai, tokį labiau nibble (gal verčiasi “pakramsnojimas”?), kuriuo nesiekiu primaitinti svečią, bet tiesiog nustebinti netikėtu skoniu arba tekstūra, neįpareigojant nei ekstravagantiška išvaizda, nei iš koto verčiančia sudėtimi. Dažnai ilgai ieškau dar ir tų sprendimų, kurie neįkalintų manęs valandų valandas virtuvėje, ir jau labiausiai vengiu tų, kuriuos pabaigti (papuošti ar iškepti) reikia tada, kai svečiai jau lipa laiptais. Tada juk ir taip streso palanka, o daugelio dalykų negali padaryt iš anksto, nes suglebs, sudžius, atšals, patamsės… 

Tad ši fokačia yra būtent tas idealusis variantas tokiems štai atvejams. Padaroma iš anksto (net paruošta ir uždengta maistine plėvele galėtų pastovėti šaldytuve iki pat kepimo, kad ir kelias valandas), o iškepa – per 10 minučių. Praktiškai kol svečių paltus sukabini, kol jiems taurę burbulų į rankas įduodi… Tada tik čirkšt porą rėžių apvaliu picos peiliu, ir galima patiekti. Žinoma, rankomis, jokių šakučių ar lėkštelių. Pasirūpinant, aišku, servietėle rankoms nusivalyti. 

Mano dideliam nustebimui, beje, parduotuvėje suradau ir sūrio, kurio nesitikėjau surasti – tai itališkas stracchino. Minkštas puikaus skonio karvės pieno sūris, beje, gaminamas Lietuvoje, Rokiškio pieno gamykloje! Tačiau pasidomėjus paaiškėjo, kad šį gurmanišką sūrį Rokiškio pienas platina tik Promo Casc&Carry tinkle… Tai šviežias, ne ilgo vartojimo termino sūris, kurį anksčiau tiekė ir didiesiems tinklams, tačiau matyt ekonomiškai nelabai apsimoka to daryti, tad yra tik Sanitex tinkluose….  

O ši foccacia yra tiesiog tobula. Plonytė, traški, visiškai ne ta, kokios tikėtumėtės išgirdę pavadinimą:)

Sūrio gabalėlius reikia paslėpti tarp dviejų plonyčių tešlos lakštų
Paruoštas fokačias belieka tik pašlakstyti aliejumi ir pabarstyti druska
Iškepusi, fokačia bus itin traški, su minkštu sūriu viduje
Labai skani ir karšta, ir atvėsusi
Print Recipe
Fokačia su minkšto sūrio įdaru
Traški fokačia (focaccia) įdaryta kreminio stracchino sūrio gabaliukais. Puikus užkandis prie vyno taurės
Patiekalas Užkandžiai
Virtuvė Italian
Paruošimo laikas 30 min
Cook Time 10 min
Passive Time 2 val
Porcijų skaičius
porc
Ingredientai
Patiekalas Užkandžiai
Virtuvė Italian
Paruošimo laikas 30 min
Cook Time 10 min
Passive Time 2 val
Porcijų skaičius
porc
Ingredientai
Instrukcijos
  1. Užminkykite tešlą: įant darbastalio (arba į elektrinio kombaino indą) suberkite miltus, padarykite duobelę ir į ją supilkite aliejų. Tada pamažu pilkite vandenį ir minkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Minkykite tešlą apie 15 minučių, kad ji taptų itin elastinga. Susukite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 2 valandom.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Dvi apvalias 20cm skersmens skardeles ištepkite alyvuogių aliejumi.
  3. Išėmę iš šaldytuvo tešlą padalinkite į 4 vienodas dalis. Tris dalis palikite uždengtas, o vieną dalį iškočiokite į kiek įmanoma plonesnį apskritimą. Juo išklokite paruoštą kepimo skardelę. Ant tešlos sudėliokite sūrio gabalėlius (pusę kiekio). Iškočiokite kitą tešlos lakštą, vėl kiek įmanoma ploniau, tik kad nesuplištų, ir užklokite šį lakštą ant apatinio su sūriu. Pirštais paspauskite, kad išeitų oras, tada sulipdykite abiejų tešlos sluoksnių kraštelius per visą perimetrą. Pašlakstykite negailėdami aliejumi ir pabarstykite druska. Lygiai taip pat paruoškite ir kitą foccacia. Kepkite 10 minučių, kol gražiai pagels ir apskrus. Supjaustykite (patogiausia - picos pjaustymo rateliu) ir patiekite
Pastabos

*Stracchino yra minkštas švelnaus skonio sūris. Paieškoję jo rasite pieno produktų lentynose Lietuvoje, nes mano didžiam nustebimui šį sūrį gamina "Rokiškio pienas"! Jei nerasite būtent stracchino, naudokite mocarelos rutuliukus, tik juos gerai nusausinkite prieš dėdami ant tešlos. 

Recepto šaltinis - J. B. Nishimura "Ostro"

Komentarų apie "Fokačia su minkšto sūrio įdaru": 2

  1. Nida:

    Regina, panašu iš to ką parašėte, kad pernelyg trumpai kepė. Nežinau kiek apskrudo viršutinė dalis, tačiau įtariu, kad apskrudo švelniai. Kiekviena orkaitė labai skirtingai kepa, tai čia reikia lanksčiai pažiūrėti į kepimo laiką. Taip pat galėjo būti, kad iškočiojote tešlą šiek tiek storiau. Dar vienas dalykas padėtų – daugiau aliejaus po apatiniu lakštu, aliejui įkaitus, jis gražiai skrus kepdamas. O apatinio sluoksnio tikrai nereikia atskirai pakepti, antraip neužlipdysite viršutinio! Tiesiog pamėginkite, pvz., nuleisti žemiau orkaitėje, matyt apačia mažiau karščio gavo. Čia orkaitės niuansai, manau….

  2. Regina:

    Labas vakaras, kaip tik iskepiau fokacia pagal si recepta. Kazkodel apatine puse liko susmegusi, neiskepusi. Suri naudojau Rokiskio stratcchino. Ka dariau ne taip? Gal apversti reiketu arba is pradziu apkepti pirma laksta?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.