Mano gyvenimas pastaruoju metu – nesibaigianti žuvies fiesta! Kątik grįžę iš saulėtos Portugalijos, valgę žuvis pilna burna pietums ir vakarienei, parskridę į Vilnių pirmiausia apie ką ėmėme svajoti vakarienei – tai… žuvis!:) Nes geros žuvies juk negali būti per daug, o ypač vasarą, kai maisto norisi nesunkaus, greitai paruošiamo, ir svarbiausia, skanaus:) 

Vasara ir grilis yra du geriausi draugai. Tačiau pastebėjau, kad neretai kai užgimsta planas kaitinti groteles, dažnas pirmu numeriu griebiasi mėsos. O ką daryti tiems, kurie mėsos nenori? O kaip tomis dienomis, kai šviežios žuvies nėra, nes ne xx-dienis ir jos tiekėjai neatvežė?

Nuo šiol FishWish turi sprendimą – žuvies grilio rinkinį! Na pasakykit jūs man, kas gali būti tobuliau šią vasarą? Griebei dėžę, o joje supakuota viskas ko reikia kokiems 6-8 valgytojams! Valgytojų mažiau? Ne bėda – viskas paruošta porcijomis, tad vietoj vieno žuvies vakarėlio galima turėti du! O kadangi žuvis šaldyta, tai žuvies fiestas galima rengti ne tada, kai gavote nusipirkti šviežių produktų, bet tada, kai užsigeidėt!

Dažnas žuvies valgytojas nėra net turėjęs progos vienu metu paragauti kelių įvairių rūšių žuvies, kad nuspręstų, kuri jam skaniausia. Riebesnė lašišinė, o gal jūros steiku vadinamas tunas? Tad dabar jūsų artimiausiuose planuose gali būti superinis degustacinis žuvies grilio vakarėlis!

Palija (itin švelnaus skonio lašišinių šeimos žuvis, kurią valgo net kaprizingiausi vaikai), sterkas (besirūpinantiems kūno linijomis, sportuojantiems ir mėgstantiems baltą žuvį), ir tuno steikas (tiems, kurie ieško žuvyje “mėsos” :)) – štai tokias tris žuvų rūšis rasite atsidarę grilio žuvų pakuotę. 

Ką reikia žinoti kepant šias rinkinyje supakuotas žuvis grilyje?

  • Šiaip tai nereikia žinoti nieko daugiau, tik taisyklę, kad gerą žuvį sugadinti galima tik vienu būdu – ją perkepti. Tad verčiau žuvies nedakepkite (žinau, netaisyklingas šis žodis, bet jis labai tiksliai pasako esmę:)), nei perkepkite. 
  • Žuvies marinuoti ilgai nereikia (skirtingai nuo mėsos), pakaks pabarstyti druska, pipirais, gal pašlakstyti šlakeliu aliejaus ir užspausti citrinos sulčių. Taip mėgausitės tikru nepriekaištingu žuvies skoniu.
  • Bet jei jums tokia “paprasta” žuvis jau pvz., pabodusi ir ieškote kokių nors įdomesnių receptų – apačioje keli patarimai kaip pasiruošti šiek tiek kitokiam grilio vakarėliui:)
  • Nebijokite šaldytos žuvies – jei ji užšaldoma teisingai (ypatingai greitai, dar žvejybiniuose laivuose, kiekvienas žuvies gabalėlis – atskirai), jos kokybė yra nelabai kuo besiskirianti nuo tos, kuri iki mūsų prekystalių važiuoja ant ledo paklodės porą tūkstančių kilometrų. 
  • Kaip atšildyti šaltytą žuvį? Kadangi FishWhish žuvies grilio rinkinyje žuvis yra vakuumo pakeliuose, pamerkite neatidarę visą vakuumuotą paką su šaldyta žuvimi į indą su kuo šaltesniu vandeniu. Tą vandenį vis pakeiskite. Taip žuvis atitirps operatyviai, bet ne pernelyg greitai. Atitirpusią išimkite iš plastiko pakuotės ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. 
  • Grilį su (geriausia špižinėmis) grotelėmis įkaitinkite iki maždaug 200C. 
  • Kepant sterką pakaks gerai nusausintą žuvį pabarstyti trupučiu druskos (ir pipirų), o odelę patepti aliejumi – taip kepant odelė bus traški. Dėkite sterko filė ant grotelių ir uždarykite grilio dangtį. Pakaks apie 3 minučių žuviai iškepti (aš sterko neverčiu kita puse, nenoriu suardyti tekstūros). Jei norite paskaninti taip keptą sterką, – kol jis karštas uždėkite kelis gabalėlius citrininio sviesto (receptas: sumaišykite 50g labai minkšto sviesto su šaukštu susmulkintų svogūno laiškų, ½ citrinos sultimis ir nutarkuota živele, sutrinta skiltele česnako ir druska) ir leiskite sviestui ištirpti, “padrėkinant” ir pačią žuvį. Sviestą galite uždėti ir sterkui kepant, tačiau didelė jo dalis nutekės ant žarijų….
  • Palija, kaip ir lašiša, labai mėgsta groteles, tai riebesnė žuvis, tačiau ir jos nereiktų perkepti. Kad būtų lengviau apversti, patariu palijos filė perpjauti pusiau arba į mažesnius gabalėlius. Kepkite po 2 minutes kiekvieną pusę. Jei norite įdomesnio patiekalo, išmėginkite paliją imbierų ir sojos padaže (receptas žemiau). 
  • Tunas man skaniausias nepilnai iškeptas, kuomet išorėje žuvis apskrunda (sear efektas), o viduje dar lieka rausva. Tokiam kepimui labiausia tiks grilio špižinė keptuvė. Tuną įmasažuokite alyvuogių aliejumi iš visų pusių. Gerai įkaitinkite špižinę keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite tuno kepsnį. Po 1,5 minutės apverskite kita puse, ir kepkite dar tiek pat laiko – 1,5 minutės. Išimkite iš grilio, leiskite “pailsėti” minutę, tada aštriu peiliu pjaustykite. Patiekite su aromatingu chimichuri padažu (receptas žemiau), arba tiesiog pabarstykite druskos dribsniais ir stambiai grūstais juodaisiais pipirais. 
  • Kol grilio grotelės karštos, pasiruoškite daržovių, kurios tinka patiekti su šia žuvimi: ant grotelių apskrudinkite virtas šivežias bulves (jas prieš tai galite švelniai sutraiškyti ir patepti aliejumi), apdeginkite mažų žalių paprikėlių (padron), pasigaminkite karamelizuotų pomidorų (receptas žemiau)… Čia jau laisvė jūsų fantazijai!
Visiškas šio vasaros sezono gėris yra jau suruoštas žuvies rinkinys griliui!
Viskas sudalinta į porcijas, patogu laikyti, transportuoti, gaminti!
Sterkas – labai skani balta žuvis, pakaks tik aliejumi patepti odelę
Kepkite vos kelias minutes, neperkepkite
Paliją galite trumpai pamarinuoti azijietiškame sojų ir imbiero padaže
Kepant paliją, vis patepkite padažu
Prie žuvies nepamirškite daržovių – paskrudintų bulvių ir karamelizuotų pomidorų
Pomidorus grilyje karamelizuosite per 10 minučių
Tie, kurie žuvyje ieško mėsos, tikrai pamėgs tuno steiką!
Viename grilyje – net trys žuvų rūšys
Vakarėlis paruoštas!
Print Recipe
Sojų ir imbiero marinatas žuviai grilyje
Šis marinatas tiks ir kitokioms žuvims, kepamoms grilyje, pvz., lašišai. Žuvį marinuokite ne ilgiau 30 minučių, likusį marinatą patiekite kartu su jau iškepta žuvimi. Kiekis skirtas 1kg žuvies marinuoti
Course Pagardai
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis žuvis, grilis
Porcijos
Ingredientai
Course Pagardai
Virtuvė Azijos fusion
Raktažodis žuvis, grilis
Porcijos
Ingredientai
Procesas
  1. Visus šiuos ingredientus sumaišykite, aptepkite žuvies kepsnelius, palikite pasimarinuoti 30 minučių šaltai. Kepkite žuvį po kelias minutes iš abiejų pusių, vis patepant marinatu. Likusį marinatą patiekite kartu su jau iškepusia žuvimi
Print Recipe
Grilyje karamelizuoti pomidorai
Saldūs karamelizuoti pomidorai tiks prie grilyje keptų mėsos ir žuvies patiekalų
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis
Porcijos
asm
Ingredientai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Supjaustytus pomidorus sudėkite į įkaitusią špižinę griliaus keptuvę perpjauta puse į viršų, pabarstykite cukrumi, raudonėliais, druska, pašlakstykite aliejumi ir kepkite apie 10 min uždengę dangtį, kol karamelizuosis.
Print Recipe
Chimichuri padažas
Tai yra vienas universaliausių padažų, kurie tiks tiek su grilyje keptomis daržovėmis, mėsa, tiek ir su žuvimi. Šis padažas taip pat tinka ir kaip marinatas
Virtuvė Lotynų Amerikos
Raktažodis grilis
Porcijos
stiklinė
Ingredientai
Virtuvė Lotynų Amerikos
Raktažodis grilis
Porcijos
stiklinė
Ingredientai
Procesas
  1. Visus šiuos ingredientus sumaišykite ir leiskite pastovėti 2 valandas, kad skoniai susijungtų. Šis padažas gali būti paruoštas iš anksto ir laikomas šaldytuve kelias dienas.

 

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su FishWish. #reklama

Komentarų apie "FishWish: grilio žuvų rinkinys": 3

  1. Pingback: Kaip teisingai iškepti tuno kepsnius Big Green Egg grilyje? – Nidos receptai

  2. Nida:

    Lina, grilis čia tik priemonė rezultatui pasiekti, tad tiks toks, kokį turite!! Žinoma, su lietuviška “šašlykine” gali būti iššūkis, bet irgi įmanoma. Ir jūs esate visiškai teisi – keptuvė tiks kaip kita tinkama priemonė šiems patiekalams pasigaminti. Juk svarbiausia čia – žuvis!!!

  3. Lina:

    Oi kiek skoniu, kvapų ir spalvų! Tokio mandro griliaus neturiu ar visa tai galima pasigaminti ant paprasto griliaus bei grill keptuvės, kurią naudojam įkaitintine ant vyrikles?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.