Kai pastarąjį kartą lankiausi Pietų Afrikoje ir ten gyvenantys bičiuliai pakvietė pasisvečiuoti jų viloje, žinojau, kad mūsų laukia žuvies puota. Žinojau todėl, kad šeimininkas Selvinas yra itin aistringas žvejas, turintis net kelis savo katerius, kuriais kelioms savaitėms vis išplaukia į vandenyną ir negrįžta be pusės šaldiklio užimančių jūrinių laimikių. Vienas Selvino laivas plūduriuoja netoli Keiptauno, o kitas kantriai šeimininko laukia Kenijoje. Į Keniją Selvinas skrenda bent kelis kartus per metus, ir sako, jog būtent ten savo žvejybinėse misijose meškere ištraukia tikrų delikatesų. 

Vienu tokių Selvinas su savo žmona Joy vaišino Johanesburge ir mus. Minėjo ir žuvų pavadinimus, savo laimikius, kuriuos skrudino ant įkaitusių griliaus grotelių, ir kuriais labiausiai didžiuojasi, tačiau nė nesugebėčiau pakartoti tų pavadinimų… Užtai ką tos puotos metu sugebėjau išsikaulinti – tai stebuklingą padažą, kuris, prisiekiu, bet kurią žuvį sugebėtų pakelti iki dangaus. 

Tokio padažo tikrai pati nesukurčiau, nė į galvą neateitų mintis tiesiog sumaišyti sviestą ir abrikosų džemą. O būtent šis derinys (dar pagardintas česnakais, citrinos sultimis, druska ir pipirais) turi kažką savyje magiško! Beje, šis padažas tinka ir kepsnių patepimui juos kepant ant griliaus, ir net marinuojant žuvį prieš kepimą. Taip žuvis įgaus dar daugiau malonaus skonio.

Aš su sviesto abrikosų padažu patiekiau grilyje keptą paliją – lašišinių šeimos žuvį iš Fish Wish asortimento. Nuo šiol visada turiu palijų filė šaldiklyje, nes šią žuvį pagaminti labai paprasta, o ir jos švelnus skonis tinka net tiems, kuriems lašišos kvapas pernelyg dominuojantis. 

Ir pabaigai patarimas, kaip saugiai ir operatyviai atšildyti šaldytą žuvį: sudėkite šaldytą žuvį (tiesiai iš šaldiklio) į maišelį ir kuo sandariau tą maišelį uždarykite (jei žuvis suvakuumuota, neatidarykite maišelio), ir tą maišelį su žuvimi panardinkite į šalto vandens dubenį. Vandenį laiks nuo laiko keiskite, vis įpilkite naujo šalto vandens, kol žuvis pilnai atsileis, ir galėsite ją gaminti. Tokiu būdu žuvis atitirpinėja negaudama temperatūrinio šoko, atitirpimas užtrunka neilgai (daug trumpiau nei atšildant šaldytuve), žuvis išlieka sultinga. 

Palija: puikiai tinkanti kepti ant grilio, ir keptuvėje
Ant grotelių iškeptą palijos filė pagardinkite sviesto ir abrikosų padažu
Palijos kepsniai su bulvių koše ir abrikosų sviesto padažu
Print Recipe
Palija su sviesto abrikosų padažu
Didžiausia šio patiekalo sėkmė - abrikosų sviesto padažas. Jis tiks ne tik šiai žuviai, bet ir kitoms - kaptoms ant grilio, taip pat ir keptuvėje
Course Main Dish
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Main Dish
Raktažodis žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Palijos filė supjaustykite kepsneliais, nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Žuvį pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Įkaitinkite grilio groteles (kamado tipo grilį įkaitinkite iki 180-190C, be konvEGGtoriaus).
  2. Pasigaminkite sviesto abrikosų padažą: nedideliame puode ištirpinkite sviestą kartu su citrinų sultimis ir žievele, abrikosų džemu, česnakais, druska ir pipirais. Galite dalį druskos pakeisti sojų padažu. Padažą užvirinkite ir pavirkite ant nedidelės ugnies apie 2-3 minutes maišydami, tada suberkite susmulkintų krapų ir nukelkite nuo ugnies. Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties.
  3. Žuvį grilyje pradėkite kepti odele į apačią. Pusę su odele kepkite 4-5 minutes, tada teptuku patepkite žuvies kepsnelių viršų sviesto abrikosų padažu, apverskite ir kepkite dar apie 2 minutes. Svarbiausia - neperkepkit: verčiau tegul žuvis būna šiek tiek nepilnai iškepusi, nei perkepusi. Patiekite žuvį iškart, klokite ją odele į apačią ant bulvių (arba kalafiorų, arba salierų) košės, pašlakstykite padažu ir pabarstykite krapais.
Pastabos

Žuvį šiam patiekalui galima kepti ir keptuvėje, prirreiks apie 2-3 šaukštų aliejaus.

 

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su FishWish. #reklama

Komentarų apie "Fish Wish: palija su sviesto abrikosų padažu": 4

  1. Lijana:

    Miela Nida,už padažą tai jau atskira padėka!Aš jį įsimylėjau!Gėrių gėris!Tobulai tinka ir prie žuvies ir prie vištienos ir prie bet kokios mėsos.O dabar dar ir studijuoju katik įsigytą Jūsų knygą ,,Žuvis pasaulio virtuvėse“.Tiesiog malonumas!

  2. Nida:

    Egle, kokia gera žinia, kai vaikai „užauga“ iki normalaus maisto, ne tik dešreių ir kiaušinių (čia mano dukros atvejis toks buvo:)). Beje, paliją, sako, perka ir privačių darželių maitintojai, nes ją valgo net tie vaikai, kurie žuvies nelabai prisileidžia:) Išbandykite, nors čia tiks tikrai bet kuri žuvis.

  3. Eglė:

    Ačiū, kaip tik vienas vaikas užaugo ir lašiša netikėtai tapo skani, bandysime 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.