Būna švenčių, kai patiekiant maistą nebūna kito pasirinkimo: maistas privalo būti toks, kuris tiktų valgyti rankomis. Dėja, tai visiškai nereiškia, kad toks šventės formatas palengvina dalią šeimininkės, atsakingos už svečių pilvus. 

Jau tapo savotiška tradicija, kai Vilniuje vykstant Lietuvos garbės konsulų iš viso pasaulio suvažiavimui, mūsų namuose vyksta taip vadinamo “Camp Vilnius” susirinkimas. Šis pavadinimas prigijo prieš trejus metus, kai į savo namus nusprendėme pakviesti keletą garbės konsulų, su kuriais labai artimai bendravome gyvendami Izraelyje, keliaudami po Pietų Afriką, ir dar kelių šalių atstovus, su kuriais suvedė arba darbiniai, arba kelionių reikalai. Toks pasisekęs buvo vakarėlis, kad nusprendėme tradiciją tęsti. Šiemet į Camp Vilnius susirinko net 19 klubo narių: geografija išsiplėte toli už Izraelio ribų. Šiemet garbingi svečiai atkeliavo iš Meksikos, Libano, Sirijos, Ugandos, Tanzanijos, Pietų Afrikos ir Lenkijos. Dėl vėlyvesnio atskridimo nespėjo prisijungti dar ir P. Korėjos, Portugalijos ir Jordanijos atstovai.

Kaip jau supratote, už maistą buvau atsakinga aš (surprise surprise!:)). Kadangi 20-ties svečių savo namuose susodinti neturime galimybės, neliko nieko kitko, kaip ruošti furšetą su rankomis valgomais užkandžiais. Tai tikrai nėra paprasta užduotis, ypač kai reikia suderinti kai kurių svečių apribojimus maistui (jokios mėsos, pavyzdžiui, jokių jūros gėrybių). Smagu tai, kad Camp Vilnius vyksta vasarą, tad kuo jau kuo, o daržovių stygiumi skųstis netenka:) 

Kuomet rengiu panašaus pobūdžio vakarėlius, dažnai kepu tartas. Jos lengvai pjaustomos, papuošia bet kurį stalą. Jei tik būna laiko (ir galimybių), darau vieno kąsnio mini tartas. Šiam iššūkiui šiemet pasikviečiau bičiulę, kuri, tikra auksarankė, padėjo man sulipdyti tų miniatiūrinių tartų pagrindus, išraityti kraštelius ir visiaip kaip suruošti 14 užkandžių stalą:) Kaip ir ruošiantis kiekvienam vakarėliui, svarbiausia prieš tokį renginį susidaryti meniu, susiplanuoti laiką, susipirkti produktus ir turėti bent 2 laisvas dienas darbui virtuvėje!:)

Dalinuosi su jumis paprasto ir niekuomet nenuviliančio tokio pobūdžio furšetų užkandžiu – mielinių blynelių su grikių miltais receptu. Šie blyneliai patiekiami su ikrais arba rūkyta lašiša. 

Miniatiūriniai mieliniai blyneliai su ikrais – šventiškas ir elegantiškas užkandis
Vietoje ikrų blenelius galite patiekti su rūkyta lašiša

Mieliniai blyneliai su grikių miltais

  • ⅔ stiklinės (100G) kvietinių miltų
  • ¼ stiklinės (35G) grikių miltų
  • ½ šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis sausų mielių
  • ½ stiklinės (125ML) pieno 
  • ⅓ stiklinės (80G) grietinės
  • 1 kiaušinis (trynys atskirtas nuo baltyno)

Patiekimui:

  • Kreminio sūrio (naudojau Philadelphia)
  • Skysto natūralaus jogurto (arba kefyro)
  • Ikrų
  • Rūkytos lašišos juostelių
  • Krapų šakelių

Dubenėlyje sumaišykite išsijotus kvietinius miltus, grikių miltus, druską ir sausas mieles. 

Į nedidelį puodą supilkite pieną, sudėkite grietinę, ir kaitinkite ant labai silpnos ugnies maišydami, kol skystis sušils (bet ne daugiau nei 40C). Įmaišykite kiaušinio trynį iki vientisos masės. Tada dalimis pieno mišinį pilkite į miltus ir sukite tešlą, kol ji bus minkšta ir vienalytė. Uždenkite sausu virtuviniu rankšluostėliu, ir palikite apie pusvalandį šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų (paviršiuje pasirodys burbuliukai). 

Suplakite kiaušinio baltymą iki putų ir atsargiai įmaišykite į mielinę tešlą. 

Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu ir patepkite trupučiu riebalų. Mažu šaukšteliu formuokite mažus blynelius ir kepkite iš abiejų pusių po keletą minučių, arba kol gražiai paruduos. Iškeptus laikykite kambario temperatūroje ir priedus uždėkite prieš pat patiekiant.

Prieš patiekiant nedideliame dubemėlyje sumaišykite kelis šaukštus kreminio sūrio su trupučiu skysto natūralaus jogurto arba kefyro (kad masė taptų tirštos grietinės konsistencijos). Švirkštu arba šaukšteliu dėkite truputį kreminio sūrio ant kiekvieno blynelio ir ant viršaus dėkite ikrų arba juostelę lašišos. Papuoškite šakele krapų. 

Recepto šaltinis – Donna Hay.

Komentarų apie "Finger food fiesta ir blyneliai su ikrais": 6

  1. Nida:

    Tikrai, Laima, matau, kad tema aktuali, tad teks kitąkart geriau susiplanuoti laiką ir padaryti gerą foto reportažą su receptais. Ačiū, kad užvedat ant kelio! 🙂

  2. Nida:

    Agne, būtinai pamėginsiu kitąkart tinkamai nufotograftuoti tuos užkandžius, kad įkvėpimo daugiau būtų:) Kiap taisyklė, tokie priėmimai daromi paskutinę minutę, kai viena ranka jau rengiesi suknelę, o kita vis dar dekoruoji paskutinius užkandžius ant stalo, nes po 5 minučių svečiai ateina, o viskas turi būti šviežia, nesuvytę, ir skanu:) Tai nuotraukoms laiko dažniausiai ir nelieka:) O vienkatinius indelius aš perku arba Sangaidoje, arba Promo Cash & Carry Vilniuje – didžiulis pasirinkimas!

  3. Laima:

    Dar nebaigusi skaityti viso aprašymo, pagalvojau, kaip gerai būtų, kad parašytumėt ir kitų užkandėlių receptukus. Atrodo, kad aktualu ne man vienai. Labai lauksiu.

  4. Agnė:

    Gal galėtumėte pasidalyti ir kitais vieno kąsnio užkandukais ar nuotraukomis bei tips and tricks, kur visokių vienkartinių plastmasinių indelių įsigyti?

  5. Nida:

    Vita, viskas priklauso nuo formato… Jei tai draugų vakarėlis – tikrai nieko toio tą užtepėlę patiems palikti užsitepti. Bet jei formalesnis (o šis kaip tik toks ir buvo), tai jau taip neišeina…. Aš daug užkandžių dariau vienkartiniuose mini plastikiniuose indeliuose: taurelėse, lėkštelėse, dubenėliuose… Tai tie su savo šaukšteliais ar šakutėm buvo. Ir užtepėles, beje, taip patiekiu: mini dubenėlyje, ir įsmeigiu krekerį (ar kitą kokį duonos gabalėlį). Dar pasitarnauja tartos, kurios nėra labai birios, ir kurias galima porcijuoti tokiomis porcijomis, kad 1-2 kąsniai gautųsi… Na, žaidimo tikrai daug:) Bet stalas labai gražiai atrodo:) Ekologijos su tuo plastiku nedaug, bet labai patogu: surinkai, išmetei į šiukšliadėžę, ir toliau su svečiais bendrauji:)

  6. Vita:

    Ar už stalo ar stovintys svečiai, vien 20 žmonių jau yra didelis iššūkis, gerai, kad pagalbos pasikvietėt. Kaip tik nesenai žiūrinėjau Martha Stewart video vakarėlio reseptais su būtent tokiu užkandžiu, blini su ikrais 🙂 Tada nesusiviliojau, bet jūsų nuotraukos gundačiai kviečia išbandyti. O tai viską ir ruošėt vieno kasnio principu? Aš pati tokiu atveju neatsisakau to ką galima valgyti viena šakute/šaukšteliu. Pvz., užtepėlė, kuri ilgiau pabuvusi ant krekerio jį suminkštintų, tai taip ir palieku patiem tepliotis, nes tuo metu pačiai jau ir taip to lakstymo pakanka.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.