Kai ateina laikas pasirinkti švenčių patiekalus, vienos šeimininkės nė iš tolo nenori pažiūrėti į naujoves, ir visuomet eina tuo pačiu, patikrintu keliu, o štai kitos – atviirkščiai: ieško vis naujų skonių, naujų derinių, naujų patiekimo idėjų ir būdų kaip nustebinti tuos, kurie susės prie stalo. Aš tikrai save priskiriu pastarųjų grupei, bet jokiais būdais nenuvertinu ir pirmųjų! 

Putpelės mane sužavėjo dar keliaujant po Prancūziją. Miniatiūrinis paukštelis, kuris telpa į didesnę saują, atrodo, turės vien vaizdą, ir jokios mėsos pasistotinimui, tačiau anaiptol taip nėra:) Putpeles išmėginau kai jas kepiau su vynuogėmis ir gardžiu vyno padažu, ir tikrai nenusivyliau nei skoniu, nei patiekimu, nei juolab įdėto darbo ir rezultato santykiui:) Tad tiems, kas šventes švęs mažesnėje kompanijoje, o ir tiems, ko negąsdina riebaluotos rankos ir kauliukų dorojimas, šis patiekalas tikrai patiks. 

Keletas mano patarimų, kurie jums galėtų praversti:

  • Jums prireiks prancūziško brioche pyrago. Kas jį kepa Lietuvoje aš dar neatradau (labai uoliai tikrai neieškojau:)), visuomet yra galimybė išsikepti patiems (čia idealiu atveju, jei tikrai turite tam laiko). Tačiau aš panaudojau (ir labai karštai rekomenduoju) pyragą, kurį perku Tymo turguje iš ūkininko vardu Nerijus, kuris tikroje kaimiškoje krosnyje kepa duoną, ragaišį ir tobulo skonio pyragą be cukraus! Nerijus ketvirtadieniais iškepa ir bandelių su cinamonu, tad kai eisite pro šalį, iškart jį pastebėsite: jaunatviškas labai simpatiškas vyrukas. 
  • Putpeles aš pirkau The Farm mėsinėje. Jų taip pat galima gauti ir Halės Deli. Tikriausiai ir kitur, tačiau šios putpelytės mano patikrintos, mėsa minkšta ir be galo sultinga. Beje, jei niekur nerasite putpelių, griebkite tuos mažyčius viščiukus – spatchcock.
  • Jums reikės kokio nors čatnio. Jei pasigaminote pagal mano skelbtą receptą pomidorų džemo, tai jis čia kuo puikiausiai pasitarnaus. Jei apieškojote savo namų lentynas ir nieko panašaus į čatnį neradote, užsukite į artimiausią prekybos cetrą ir griebkite kurį nors iš Buga’s padažų. Aš šiam receptui naudojau aviečių su apelsinais ir čili padažą, skonis tiko tobulai, o ir aviečių bei apelsinų derinys tiesiog sukurtas didžiosioms metų šventėms! 
  • Taip pat jums reikės keleto juostelių bekono (šoninės). Prisipažinsiu, kad naudojau itališką, ne Lietuvišką šoninę, nes taip plonai kaip italai aš lietuviškos produkcijos supjaustytos dar neužtikau. O pati be pjaustymo mašinos taip pat taip plonai nesusipjaustyčiau:) Tad kai jau rinksitės, imkite gana riebią šoninę, geriausia persipynusią su raumenuko strijomis. Ji kepdama drėkins putpelės krūtinėlę, o iškepusi bus maloniai traški ir labai skani!

Visa kitka jūs arba turite, arba be vargo įsigysite, jei tinkamai susiplanuosite ne tik šventinį meniu, bet ir laiką:) 

Neįprastas, tačiau labai šventiškas patiekalas – figomis kimštos putpelės
Svečiams, tiesa, teks padirbėti pirštais:)

Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais

4 asm.

  • 4 putpelės (arba mažosios vištytės spatchcocks
  • 3/4 stiklinės (240g) mėgstamo čatnio, plius dar šiek tiek patiekimui
  • 12-16 juostelių plonyčių bekono juostelių 
  • 4-6 riekelių (apie 2-3cm storio) brioche pyrago
  • 1/4 stiklinės (60ml) alyvuogių aliejaus
  • pundelio šalavijų

Figų ir žalumynų įdarui:

  •  1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 1/4 stiklinės (50g) džiovintų figų, susmulkintų
  • 1 šaukštas razinų
  • 2 šaukštai džiovintų spanguolių
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto
  • 1/3 stiklinės susmulkintų šviežių petražolių
  • 1/4 stiklinės susmullintų šalavijų lapų
  • 2 šaukšteliai Dijon garstyčių
  • apie 350-400 brioche pyrago, suplėšyto gabalėliais
  • Druskos, pipirų

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. 

Pasigaminkite įdarą: nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus, česnakus, figas, razinas ir džiovintas spanguoles, kol suminkštės (apie 4 min). Supilkite actą ir dar pakepinkite maišydami apie 2 minutes. Sudėkite šiuos apkepintus ingredientus į dubenį, sumaišykite su petražolėmis, šalavijais, garstyčiomis ir pyrago gabalėliais. Pagardkinkite druska ir pipirais. 

Į kiekvienos putpelės ertmę įkimškite įdaro, paspausdami, kad kuo daugiau jo sutipltų. Tada maistine virvele suriškite putpelės kojas. Patepkite putpelę iš visų pusių čatniu ir apvyniokite keliais sluoksniais bekono juostelių, kad jos šiek tiek persidengtų (vienai putpelei prireiks 3-4, bet gal ir 5 juostelių, priklausomai kokio jos pločio). 

Brioche pyrago riekeles išdėliokite ant gilauss kepimo indo dugno. Šias riekeles patepkite čatniu. Ant jų guldykite paruoštas putpeles, krūtinėlėmis į viršų. Kepkite apie 45-50 minučių, kol putpelės visiškai iškeps (storiausioje vietoje temperatūra bus apie 70C). Jei matote, kad bekonas pernelyg sukepė ir ima svilti, o putpelės dar neiškepę, pridenkite švelniai aliuminio folijos lakštu. 

Kol putpelės kepa, mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dalimis apkepinkite šalavijų lapus, kol jie taps traškūs (užtruksite apie 30s). Pabarstykite iškepusias putpeles šalavijų lapais, grūstais pipirais ir patiekite su čatniu, kurį naudojote kepimui. 

Recepto šaltinis (adaptuotas) – Donna Hay.

Komentarų apie "Figomis kimštos keptos putpelės su traškiais bekono paltukais": 2

  1. Nida:

    Dėkui, Žana!:) Dėl brioche – šiam receptui reiktų brioche pyrago, ne bandelių, nes reikia gražių storai atpjautų riekių…

  2. Žana:

    Koks geras receptas! Tikrai verta putpelių išsikepti, aš irgi buvau visai maloniai nustebinta. Ir būtent, geriau tai valgyti mažoje kompanijoje 🙂
    Perkame Biržų duonos brioche bandeles ir gana dažnai, mums jos patinka.
    Gražių švenčių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.