Kaip įprasta, savaitgaliais, penktadienio vakarais (prasidėjus Šabui:)), norisi palepinti save ir šeimą kokiu nors ypatingesniu patiekalu. Ir jei savaitės bėgyje laiko ilgesniems vakarienių ruošimams daug skirti neišeina, tai penktadienio vakaras dažniausiai būna ta diena, kai galima atsipalaiduoti, išgerti gero vyno taurę, aptarti kas įdomaus nutiko per savaitę, ir ką veiksime savaitgalį…

aviena kepta

Vakar buvo ir dar viena graži proga, kuriai pažymėti kėlėm vyno taures – mano dukrai sukako 22 metai! Koks gražus skaičius, tiesa?:) Tad tokia proga šventinė vakarienė buvo tiesiog būtina:)

Avienos šonkaulius (rack – angliškai) galima sakyti, atradau iš naujo. Vieną neseniai išmėgintą patiekalą Avienos šonkaulių su žalėsių plutele aprašiau visai neseniai. Iki šiol, jei kepdavome šonkaulius, visuomet paprašydavau, kad mėsininkai man juos supjaustytų po vieną, ir kaip taisyklė, skrudindavome griliuje. Bet taip ruošiami šonkauliai būdavo sausoki. Be to, juos nebuvo patogu valgyti, ypač gražiai apgriaužti kauliukus:) Todėl kai mano nuostabieji mėsininkai arabai paruošė man šonkaulių „eilutę” su iš anksto nuvalytais kaulais ir kai iškepiau ją visą, nesupjaustytą, ir tik iškepusią supjausčiau, pamačiau tikrą skirtumą: mėsa buvo nepalyginamai sultingesnė ir skanesnė!!

Šįkart į savo mylimiausią mėsos parduotuvę Jafoje nusivežiau ir savo pusseserę, kuri pas mane paviešėjo savaitėlę. Kai ji pamatė tuos gražiai nuaugusius tamsaus gymio besišypsančius vyrukus, profesionaliai besidarbuojančius aštriais peiliais, pasakė tik vieną: „Jei tokia parduotuvė su tokiais mėsininkais atsirastų Vilniuje, visa Lietuva į ją važiuotų pirkti mėsos!”:) Tad štai kokį gražų mėsos gabalėlį man išpjovė, ir net gražiai surišo bantelliu, supakavo mano mylimi mėsininkai:)

avienos sonkauliai

Man beliko tik pasirinkti būdą, kaip šį ėrienos kpesniuką pagaminti. Ir čia kaip tyčia po ranka pasipainiojo Kwestia Smaku receptas, kurį ir išmėginau. Verdiktas: patiekalas užėmė aukštą poziciją tarp rimtų kandidatų šių metų mūsų Kalėdų stalui:)

erienos sonkauliai su balzamiko padazu

Ėrienos šonkauliai su balzamiko acto ir medaus padažu (2 asm)

6-8 ėrienos šonkaulių eilutė (apie 500-600g)

Druskos, pipirų

Šlakelis aliejaus

Padažui:

4 šaukštai balzamiko acto

1 šaukštas medaus

1.5 šaukšto citrinos sulčių

Šakelė rozmarino

Pateikimui:

Saldžių bulvių (batatų) ir bulvių piurė

Virtos daržovės (šparagnės pupelės, brokoliai ar kt.)

Grūsti juodieji pipirai

Grūsti pistacijų riešutai

Čiobreliai

Įkaitinkite orkaitę iki 150C.

Prieš ruošiant ėrieną išimkite gerokai iš anskto ją iš šaldytuvo, kad mėsa būtų kambario temperatūros. Įkaitinkite nedidelę keptuvę (geriausia, jei tą keptuvę galėsite vėliau visą įdėti į orkaitę ir joje tęsti kepti), įpilkite labai mažai aliejaus (šaukštelio užteks, nes riebalų atsiras kepant ėrienai). Pabarstykite mėsą druska ir pipirais. Statykite ėrienos šonkaulių eilutę ant krašto, kad visi kauliukai styrotų į viršų. Pakepinkite apie 4 minutes, kol gerai apkeps. Tada apverskite ant tos pusės, kurioje mėsa,ir pakepinkite dar 4 minutes.

Dėkite visą keptuvę į orkaitę ir kepkite šonkaulius 30 min.

Per tą laiką pasigaminkite padažą: supilkite visus produktus į mažą puodą ir kaitinkite, virkite, kol dalis skysčių nugaruos ir padažas ims tirštėti (aušdamas jis dar tirštės). Nukelkite nuo ugnies.

Po pusvalandžio išimkite mėsą iš orkaitės ir 7 minutes laikykite uždengę aliuminio folijos lakštu, kad mėsa būtų sultinga ir neatvėstų. Pabaigoje, prieš pat pateikiant, supjaustykite po vieną šonkauliuką/kepsniuką, sudėkite į lėkštę, pašlakstykite balzamiko acto padažu, pabarstykite čiobreliais ir grūstais pistacijų riešutais, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Gamindama garnyrui skirtą košę (šiuo atveju saldžių bulvių ir paprastų bulvių) aš jos negardinu grietinėle, bet pasilieku šiek tiek skysčio, kuriame daržovės virė, ir sutrynusi grūstuve įmaišau šio skysčio iki norimos konsistencijos. Pagardinu košę muškato riešutu, druska ir pipirais.

avienos sonkauliai su padazu

 

  1. Rūta:

    Na pripažinsiu, jog šonkaulių išpjaustymas sunkus darbas, bet atsipirko su kaupu! Aš mėgstu pati išsipjaustyti mėsą, kadangi turiu tam galimybę ir nuolatos gaunu įvairią mėsą iš tevų ūkio. Lauksiu naujų receptų! Aviena/ėriena taip tinka šaltajam sezonui, jeigu jausit peršalimą, tai avienos troškinys su kaulu ar sultinys taip gerai palengvina ta sirgimą…

  2. Nida:

    Rūta, jūs nereali – pati išsipjaustėt taip šonkaulius? Wow, tai vienas sudėtingiausių dalykų (aš mokaiusi visą dieną Londone Leiths school mėsos išpjaustymo subtilybių, tai šitas pratimas buvo tikrai sunkiausias). Su ėriena tikrai galėčiau ką nors įdomesnio pasigaminti ir aš… Ne tik avies koją tuo pačiu metodu, su rozmarinais, česnakais ir raudonu vynu… Ar ėrienos kebabus, kuriuos mes labai mėgstam… Na gerai, pažiūrėsiu ką dar čia padarius ir patalpinus, juoba kad ir ėrienos šaldiklyje – pilna.

  3. Rūta:

    Sveiki Nida! Po truputį verčiu Jūsų receptus ir gaminu, pirma pamačiau šį receptą, tada gavau avį ir šonkauliukus su vargu, bet pati taip išpjausčiau:) ko tik mes negalime chi chi… žodžiu viskas buvo nuostabu, padažas bus dar prie kitų patiekalų priderintas, laukčiau daugiau iš avienos/ėrienos patiekalų receptų:) na aš perkepiau, norėjau rausvos mėsytės, bet gavosi sultinga ir su malonumu valgėme:)

  4. Pingback: Karantino Velykos: kaip pasidaryti sau šventę – Nidos receptai

  5. Edita:

    Turėjau skurdžius šonkauliukus (be tos gražios mėsytės apačioje). Apkepiau ir dėju pusvalandžiui į orkaitę. Kepiau „viršus-apačia” be „papūtimo” ir pritrūko laiko – papildomai kepiau dar 20min.
    padažą sugebėjau perkaitinti – kol mėsa baigė kepti sustingo taip, kad neatlipo nuo šaukšto :)))) priverstiniu būdu atkrapščius padažą, bendrai su salotom viskas buvo kulinarinio kritiko (vyro) įvertinta gerai.

  6. Monika:

    Miela Nida, padažas nuostabus!!! Kepiau avienos išpjovą, tai balzamiko acto padažas buvo būten tai, ko reikėjo iki tobulumo 🙂 Ačiū už tai, kad rašot ir dalinatės.

  7. odeta:

    Nida, pabandyk nufilmuoti:) Gal kai grįši į LT galėsi bent jau mažų krautuvėlių savininkams parodyti, kaip reikia elgtis su mėsa, kad būtų galima porcijomis gražiai išpjaustyti. Žuvininkai jau žingsnelis po žingsnelio pradeda civilizuočiau elgtis, bet su mėsininkais dar nelabai. Jiems atrodo, kad šast pardaviau luitą mėsos ir visi patenkinti. Bet taip nėra, norisi gražios, teisingai išpjaustytos, suporcijuotos mėsos.
    Aš vis prisimenu, tą diskusiją ko trūksta Lietuvoje…šito tikrai trūksta:)

  8. Nida:

    Odeta, bent jau pas mus tai nebūna parduotuvėj taip išpjaustytų tų šonkaulių – čia mano berniukai prie mano akių mikliai viską padaro. Kol žiūriu atrodo, kad nesunku:) Kai pati mėginsiu, gali jau taip neatrodyti:) Gel man nufilmuot kitąkart su iPhone kaip jie pjausto, kad visi patys galėtų pasižiūrėt?:)

  9. odeta:

    Nida, labai liūdna, bet aš niekur Lietuvoje nematau pirkti taip išpjaustytų šonkauliukų ar kitų kepsnių su kaulu. Mielai iškepčiau pagal Tavo receptą. Dabar man reikia visokių tokių receptų…vyksta įkurtuviniai sienų laistymai;)
    O su meduoliniais namukais, Dovile, tai Tu iš viso šaunuolė! Gal ir aš priaugsiu iki jų darymo kada nors, bet šiai dienai man tai atrodo, kaip iki mėnulio:)

  10. Nida:

    Turiu prisipažint, kad ir aš nesu dariusi:( Neturiu vaikų ir anūkų dar:)) Bet kiti bloai net lūžta nuo tų grožybių:)) Oi kaip jums smagu bus meistrauti! Grįžus į LT ir aš bandysiu! Tada tavęs patarimų teirausiuosi!:)

  11. Dovilė:

    Nea, dar nesuvalgėm, nes po truputį valgome, tarpuose ir vištieną, ir jautieną skanaujame. Iš ėriuko visada norisi kažką ypatingo gaminti. Bet iki Naujųjų pasiryžau viską suvalgyti;-) Beje, kitą savaitgalį kelios kartu kepsime meduolinius namukus. Nei viena iš mūsų anksčiau nėra tai dariusi, tai labai patarimų lauktumėme.

  12. Dovilė:

    Sveikinimai ir linkėjimai dukrai! O ir tau, Nida, sveikinimai, nes mamoms vaikų gimtadienis didžiausia šventė.
    O dėl recepto tai nuostabu. Aš dar šaldytuve turiu tiek ėriuko, kad išbandysiu kuo įvairesnių receptų iki Naujųjų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *