Daugelis jūsų tikriausiai sekėte mano karantino dienoraštį, kurį kasdien rašiau tupėdama 14 dienų Melburno karantino viešbutyje. Labiausia, kas man padarė įspūdį, tai karantininis maitinimas! Mes su vyru tiesiog mėgavomės kiekvienu patiekalu, nepaisant to, kad viskas buvo patiekiama (mums neįprastose) vienkartinėse pakuotėse su vienkartiniais įrankais… Labiausiai nustebino, kad per dvi savaites nė vienas patiekalas nepasikartojo du kartus! Nei pusryčiai, nei piretūs, nei vakarienė… 

Tąkart pastebėjome, jog dažniausia mėsa, kurią mums gamino karantino viešbučio virtuvė, buvo ėriena. Aš žinojau, kad Australija ir Naujoji Zelandija garsėja savo geriausios kokybės ėriena, tačiau mūsų šeimoje Lietuvoje ėriena iki šiol buvo valgoma gana retai. Tad Australijoje šią mėsą atradom tarsi iš naujo:)

Vieną vakarą, pamenu, vakarienei buvo patiektos ėrienos blauzdelės (lamb shanks). Darius tiesiog alpėjo nuo kiekvieno tos burnoje tirpstančios ėrienos kąsnio… Ir nuo to laiko jį tiesiog persekiojo tas kulinarinis potyris, vis primindavo man, kad kažką panašaus pagaminčiau.

Aš, prisipažinsiu, nesu labai didelė ėrienos specialistė. Dažniausia, ką gamindavau Vilniuje ir Izraelyje – tai raudoname vyne, česnakuose ir kalne rozmarinų išmarinuota, o tada iškepta ėriuko koja. Tai patiekalas, kurį kepu prisikvietusi svečių, nes dviese tokio kepsnio neįveiktumėm… Todėl aš su malonumu priėmiau savo vyro iššūkį nenuvilti su savo pagamintomis ėriuko blauzdelėmis:)

Praeitą savaitę užsukau į netoliese esančią knygų parduotuvę pasižvalgyti kokios naujos knygos buvo išleistos šiemet. Ir užtikau tikrai puikią knygą, kurioje aprašomos istorijos ir receptai iš viso šiaurinio Viduržemio jūros regiono: Graikijos, Kipro, Turkijos, „Ripe Figs„. Ne vieną kulinarinę knygą jau anksčiau išleidusi britų autorė Yasmin Khan dalinasi potyriais lankantis migrantų stovyklose, gaminant kartu tradicinius šių šalių virtuvių patiekalus. Kadangi ėriena šiose šalyse ypatingai populiari mėsa, tiesiog nujaučiau, kad joje surasiu ir ėriuko blauzdų receptą. 

Pasak autorės, būtent taip ėrieną (ir ožkieną!) senovėje ruošdavo Graikijoje ir Kipre. Tiesa, mėsą įkasdavo į gerai iškūrentas „olas” žemėje, viršų sandariai uždarydavo, ir palikdavo lėtai troškintis kelias valandas, kol ėriukas tiesiog krisdavo nuo kaulų. Tokiu būdu paruoštos mėsos, beje, man teko ragauti Jordanijoe, gyvenant beduinų palapinėse. Neturėdami nei elektros nei dujų, beduinai tik taip ir gamina šventinius patiekalus: į iškastą smėlynuose duobę pripila gerai įkaitintų žarijų, ant viršaus deda į kažkokius audeklus įsuktos išmarinuotos mėsos gabalus, viską uždengia dangčiu, ir duobę užverčia smėliu, imituodami mūsiškę „orkaitę”. Iškasę po pusdienio smėlio ertmę, jie ištraukia dūmais kvepiantį ir iki beprotiško minkštumo iškepusį ėriuko kepsnį…

Šiame recepte viskas kur kas paprasčiau: jums teprireiks aliuminio folijos ir tradicinės namų orkaitės:) Mėsą pasiruošti galite prieš kelias dienas, teliks iškepti. Jei ieškote minčių kokiam netradiciniam ir visus nustebinsiančiam Kalėdų (ar Naujųjų Metų) patiekalui, šis galėtų būti rimtas pretendentas šventėms. 

Lamb shanks: ėriuko blauzdos su kaulu. Marinatu ištepti jas galima likus kelioms dienoms iki kepimo
Į foliją sudėkite svogūnus, morkas, žalumynus, pastatykite kepsnį statmenai, ir prieš įsukant į foliją įpilkite balto vyno
Mėsą pastatę ant daržovių, pašaukite kepti – bekepant riebalai tirps ir vilgys česnakus, svogūnus ir morkas, virsdami gardžiu padažu
Iškepus nepamirškite palaikyti apie 10 minučių, kad visi skoniai dar labiau susibalansuotų
Patiekite ėrienos blauzdas su keptomis bulvėmis, pašlakstę kepimo metu susidariusiu padažu
Ėrienos blauzdos, keptos folijoje, tiesiog krenta nuo kaulo….
Print Recipe
Ėrienos blauzdelės keptos folijoje (lamb shanks)
Iki negalėjimo minkšta ėrienos mėsa, kepta folijos krepšeliuose, pagardinta baltu vynu, žolelėmis ir daržovėmis. Paprastai pagaminamas, bet labai šventiškas patiekalas.
Course Main Dish
Virtuvė Graikijos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 2,5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Graikijos
Pasiruošimas 15 min
Laikas 2,5 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Nulupkite 2 skilteles česnako, visas kitas palikite nenuluptas. Prieskonių grūstuvėje sutrinkite česnakus su 1,5 šaukštelio druskos, kol gausite pastą. Sudėkite minkštą sviestą, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, susmulkintas žoleles, suberkite raudonėlius, kuminą ir nemažai pipirų. Viską sumaišykite.
  2. Ėriėnos blauzdelėse keliose vietose aštriu nedideliu peiliu padarykite gilias įpjovas (tokias, kad įlystų pirštas). Į tas įpjovas įkimškite paruošo sviesto mišinio, likusį mišinį aptepkite ant blauzdelių ir gerai įtrinkite. Šioje vietoje mėsą galite uždengti ir padėti į šaldytuvą pasimarinuoti, pernakt arba ilgiau. Gerai būtų, jei leistumėt pasimarinuoti mėsai bent 2 valandas.
  3. Aliuminio foliją sukarpykite tokio ilgio lakštais, kad perlenkus perpus, ji pilnai apgaubtų ėrienos šlaunelę. Jums pririeiks 4 tokių ilgų lakštų, kiekvienai po atskirą. Folijos lakštą sulenkite pusiau, ant kiekvieno paskirstykite po pjaustytų svogūnų ir morkų, sudėkite po 3 česnako skilteles (nenuluptas), įdėkite po šakelę rozmarinų ir čiobrelių. Tada ant viršaus "pasodinkite" ėrienos blauzdelę (morkos ir svogūnai duos stabilumo, reikia, kad šlaunelės stovėtų stačios), gerai padruskinkite ir pabarstykite pipirais, ir prieš užsandarindami folijos paketėlį, įpilkite po 50ml vyno. Susukite foliją uždarydami sandariai viską viduje ir sudėkite blauzdeles į skardą.
  4. Kepkite blauzdeles 2 val 30 min. Per tą laiką nuskuskite bulves, supjaustykite jas ketvirčiais, ir 10 minučių virkite gerai pasūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį ir pateliuskuokite puodą, kad bulvių krašteliai susiapvalintų - taip jos bus traškesnės. Praėjus maždaug 1 val ir 15 minučių nuo mėsos kepimo pradžios, sudėkite bulves į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, ir pašaukite kepti į tą pačią orkaitę.
  5. Išimkite iškepusią ėrieną iš orkaitės ir palikite 10 minučių pabūti neatvyniojus folijos. Jei reikia, per tą laiką padidinkite orkaitės temperartūrą ir gerai apskdurinkite bulves.
  6. Į gilesnes lėkštes paskirstykite keptas buvles. Ant jų dėkite po ėrienos blauzdą, kartu sudėkite iškepusias morkas ir svogiūnus, ir pašlakstykite viską gausiai skysčiu, kuris susidarė folijos paketėliuose kepant. Patiekite iškart!
Pastabos

Recepto šaltinis - Yasmin Khan, Ripe Figs

Komentarų apie "Ėrienos blauzdos keptos folijoje": 4

  1. Nida:

    Oi, Rita, jūs net neįsivaizduojat KOKS laimingas…. Bet ir aš buvau ne mažiau, net nesitikėjau, kad taip gerai bus 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *