Taip, ir aš nežinojau, kad duoną galima iškepti be miltų…. Nors esu panašią prieš porą metų pirkusi Lenkijoje, vienoje kepykloje. Tiesa, etiketėje nebuvo akcentuojama, jog joje visiškai nėra miltų. Tikėkite arba ne – šios pagrindą sudaro vien kruopos, sėklos ir riešutai. 

Duoną taip paprasta iškepti, kad net sarmata kam nor pasakoti:) Pakanka visus ingredientus užmerkti iš vakaro vandenyje ir išbrinkinti. Rytojaus dieną juos sumaišyti su virtomis kynva kruopomis ir pašauti į orkaitę:) Tešlos minkymas ar brandinimas? Ką jūs, pamirškite, tai vakarykštė diena:))

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūna, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, kaip kokius biscotti, ir gausite sveikuoliškus traškučius! Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kitas, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite jas šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120C apie 45 minutėms. Kepdami kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėm salotoms!

Išmirkę sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, kynva kruopų (bolivinių balandų) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nieko nedelsdami. 

Tai ne duona… Tai sveikų ingredientų bomba 🙂
Nors ir trupanti, nepriekaištingo skonio…

Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų

  • 1 stiklinė* (160g) migdolų
  • 3/4 stiklinės (150g) grikių, neskrudintų
  • 1/4 stiklinės (50g) chia sėklų
  • 1/2 stiklinės (40g) psylium husks** 
  • 1/2 stiklinės (80g) seamų sėklų 
  • 3/4 stiklinės (120g) saulėgrąžų plius dar šiek tiek pabarstyti viršui
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 stiklinės (60ml) tirpinto kokosų aliejaus
  • 2.5 stiklinės (625ml) vandens
  • 1/2 stiklinės (100g) kynva (bolivinių balandų)
  • 1 stiklinė (250ml) vandens

Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chia, psylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų alieju ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas: Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti. 

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, ir gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės pilnai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min. 

Per naktį pabrinkusi duona paruošta kepti

Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką nubyrėtų atskilę saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos. 

Antra kepimo dalis – labiau džiovinimas

Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Prieš pjaustant leiskite pilnai atvėsti

*stiklinė – 250ml

**psylium husks ieškokite sveiko maisto parduotuvėse (pvz Livinn), arba pakeiskite juos kviečių gemalais arba maltais linų sėmenimis

Recepto šaltinis: Donna Hay, Fresh+Light

Komentarų apie "Energijos bomba: sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų!": 7

  1. Nida:

    Akvile, aš šią duoną laikiau tiesiog atvirame inde, pridengusi rankšluostėliu, virtuvėje. Man visai patiko, kad pastovėjusi duona apdžiūvo, tokia net traškesnė buvo. Dėl vartojimo laiko net nežinau ką bepasakyti – nieko ten labai gendančio greitai nėra…

  2. Akvile:

    Sveiki, Nida, aciu uz recepta, puikiai pavyko! Noreciau paklausti, kaip geriausia tokia duona laikyti? Saldytuve? Ir per kiek laiko suvartoti? Aciu, Akvile

  3. Nida:

    Lina, jei atvirai – nežinau. Nesu bandžiusi visų variantų, tik šį. Jei kitais atvejais drąsiai sakyčiau, kad konsistencija pasikeisti neturėtų, tai šiuo šiek tiek nedrąsu, nes migdolų forma ir kietumas kitoks nei graikiškų. Man atrodytų kad artimiausi pakeitimui būtų lazdynų riešutai.

  4. Lina:

    Ar galima laisvai pakeisti migdolus kitais riesutais, pvz. graikiskais arba pekanines karijos riesutais? Ar tures itakos konsistencijai?

  5. Pingback: Sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir kynvų keksas – Nidos receptai

  6. Eglė:

    Psyllium husks lietuviškoje rinkoje randamas kaip balkšvojo gysločio luobelės. Esu daug kartų pirkusi prieskonių parduotuvėse (Delona, dar būna Vilniuje, Klaipėdos g.), Biotekoje, Livinn. O geriausia, kad būna vaistinėse (gamintojas, berods, „Acorus”).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *