Jei keletą savaičių iš manęs šiame blog’e nieko negirdėsite, nenustebkite: iki pat rugsėjo vidurio keliausiu po Pietų Afriką. Laukia 8 mano knygos “A taste of Israel” pristatymo renginiai Johanesburge, Keiptaune ir Durbane, bei 7 suplanuoti interviu vietos laikraščiams, žurnalams, radijo stotims… Truputį jaudinuosi, tačiau didysis jaudulys turbūt dar priešaky, jis prasidės tada, kai jau reikės stoti prieš auditoriją… 

Tuo tarpu prieš trumpam atsisveikindama noriu jums pristatyti anonsą – televizinį projektą, kuriame man teko garbė dalyvauti, ir kurio užkulisiais su jumis pasidalinsiu:) Neseniai sulaukiau malonaus pakvietimo į prabangią Liutauro Čepracko studiją, kurioje vyko didžiosios kulinarinės kovos… Į komandas padalinti dalyviai plušo virtuvėje, norėdami įtikti mums, juos vertinusiems svečiams:) Kviestinių svečių darbas buvo vien ragauti, girti, kritikuoti, vertinti maisto skonius ir tekstūras, ir išsirinkti vieną iš dviejų labiau patikusių patiekalų. Be galo pozityviai nustebino dalyvių išradingumas – jie pasirodė tarsi kulinarijos profesionalai, nors dauguma jų – tik mėgėjai… Mes su šmaikštuoliu Jogaila Morkūnu, nuostabaus balso savininke Dovile Filmanavičiūte, Dakaro ralio žvaigžde Antanu Juknevičiumi ir elegantiškuoju Vyteniu Pauliukaičiu apturėjom daug smagių akimirkų, kurias jūs savo televizorių ekranuose (LNK kanalu) pamatysite prasidėjus naujam televizijos sezonui (nuo rugsėjo 12d)! 

Laidos filmavimui komanda pasiruošusi
Laidos filmavimui komanda pasiruošusi
Išdabintas stalas laukia svečių...
Išdabintas stalas laukia svečių…
Dalyviai dėlioja paskutinius šrichus...
Dalyviai dėlioja paskutinius šrichus…
Tuoj patiekalai keliaus ant stalo...
Tuoj patiekalai keliaus ant stalo…
Labai svarbu nuvalyti lėkštes prieš jas atiduodant į padavėjo rankas...
Labai svarbu nuvalyti lėkštes prieš jas atiduodant į padavėjo rankas…
Tuoj ateis eilė desertams...
Tuoj ateis eilė desertams…
Desertai - bene svarbiausia vakarienės dalis - už juos dalyviai gauna dvigubą kiekį taškų...
Desertai – bene svarbiausia vakarienės dalis – už juos dalyviai gauna dvigubą kiekį taškų…

O prieš išvykdama į kitą pasaulio kraštą, kuriame, skirtingai nei pas mus, rugsėjį po gaivios žiemos aušta pavasaris, noriu su jumis pasidalinti desertu, kuris gali išgelbėti tada, kai pritrūksite idėjų, ką vakarienės pabaigoje patiekti savo svečiams. Įkvėpimą kepti eklerus gavau pavarčiusi Aušros iš Vaikai ir Vanilė tinklapį, tačiau pasirinkau ne kartą išbandytą plikytos tešlos receptą iš Michel Roux knygos “Pastry”. Įdarui pagaminau kremą, kurį paprastai naudoju Pavlova tortui – plaktos giretinėlės ir mascarpone sūrio mišinį su trupučiu cukraus pudros, o puošiau eklerus sezoninėmis uogomis – gervuogėmis, šilauogėmis ir avietėmis. Eklerus pabarsčiau cukraus pudra ir nešiau į stalą – po sočios steikų vakarienės visi apsidžiaugė minimaliais desertais, kurie savo skoniu ir dizainu patenkino net išrankiausius valgytojus:) 

Atkreipkite dėmesį į mano naują torto serviravimo padėklą – jį gavau dovanų Kaune esančioje nuostabių aksesuarų namams bei išskirtinių baldų parduotuvėje “Houm”. Tiesiog negaliu šiuo padėklu atsigrožėti – sendinto metalo kojelė ir medinis pagrindas ant stalo atrodė pritrenkiančiai!!!! 

Eklerai su uogomis
Eklerai su uogomis
Eklerai su kremu ir gervuogėmis
Eklerai su kremu ir gervuogėmis
Eklerai su kremu ir uogomis
Porcijos 6
Plikytos tešlos (choux paste) pyragaičiai su puriu kremu ir šviežiomis sezoninėmis uogomis
Komentuoti
Spausdinti
Plikytos tešlos pyragėliams
  1. 125ml pieno
  2. 125ml vandens
  3. 100g sviesto, supjaustyto gabalėliais
  4. 1/2 šaukštelio druskos
  5. 1 šaukštelis cukraus
  6. 150g miltų
  7. 4 kiaušiniai
Kremui
  1. 250ml mascarpone sūrio
  2. 250ml riebios grietinėlės
  3. 1-2 šaukštai cukraus pudros (priklausomai kokios rūgščios uogos)
Patiekimui
  1. Šviežių uogų (gervuogių, aviečių, šilauogių)
  2. cukraus pudros pabarstymui
  3. Mėtų lapeliai papuošimui
Instrukcijos
  1. Į puodą supilkite pieną, vandenį, sudėkite sviestą, įberkite druską ir cukrų ir užkaiskite. Kai užvirs, iškart nukelkite nuo ugnies ir sudėkite miltus. Energingai maišykite mediniu šaukštu arba mentele, kol masė taps vientisa. Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite maišydami dar 1-3 minutes, kad tešla padžiūtų. Iškrėskite tešlą į dubenį ir palaukite 1-2 minutes, kol ji pravės.
  2. Muškite į tešlą po vieną kiaušinį, kiekvienąkart enekrgingai išsukdami, kad jis visiškai įsiamaišytų į tešlą. Tik tada įmuškite sekantį kiaušinį. Jūsų tešla turi gautis elastinga ir minkšta, konsitencija tiršta kreminė.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Pasiruoškite 2 kepimo skardas, išklokite jas pergamentiniu popieriumi.
  4. Sukrėskite tešlą į konditerinį maišą, uždėkite 1cm skersmens paprastą antgalį. Spauskite maišą formuodami iš tešlos pailgus sausainėlius - apie 5-8 cm. Palikite pakankamai vietos tarp tešlos juostelių, kadangi kepdama tešla pūsis.
  5. Patepkite kiekvieną tešlos pyragėlį šaltu vandeniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 minučių, kol pyragėliai paruduos, paviršius išdžius, o vidus bus minkštas.
  6. Iškimkite iš orkaitės, truputį atvėsinkite skardoje ir tada išimkite pyragėlius ant grotelių, palikite kad galutinai aatvėstų.
Pasigaminkite kremą
  1. Sukrėskite į elektrinio plakiklio dubenį mascarpone sūrį, supilkite grietinėlę, ir plakite elektriniu plakikliu tol, kol masė ims tirštėti. Plakite tol, kol ji taps standi. Prieš pat baigiant plakti suberkite cukraus pudrą ir dar šiek tiek paplakite, kad ji išsimaišytų.
Pabaikite eklerus
  1. Dantytu peiliu perpjaukite pyragėlius skersai.
  2. Kremą sukrėskite į konditerinį maišą su dantytu antgaliu. Išspauskite kremo juostelę ant apatinės eklero pusės, sudėkite nuplautas ir nusausintas uogas. Truputį kremo išspauskite ant viršutinės eklero dalies vidinės pusės (taip ji geriau laikysis), ir uždėkite ant vaisių.
  3. Prieš patiekiant pabarstykite eklerus cukraus pudra.
Adapted from Pastry
Adapted from Pastry
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Eklerai su kremu ir uogomis bei televizinis anonsas": 6

  1. Nida:

    Rūta galėjo būti, kad tešla buvo pernelyg kieta, perdaug išdžiūvusi. Man ne kartą taip yra nutikę, kol supratau vizualiai kokio tirštumo ji turi būti. Taip pat eklerams “kenkia” orkaitės durelių varstymas…

  2. Rūta:

    Sveiki,
    Bandžiau kepti, bet didžioji dalis pyragaičių sukrito, kaip to išvengti?

  3. Anonimas:

    Aciu uz puiku reportaza ir recepta! Butinai isbandysiu si savaitgali 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.