Siautėju aš toliau su baklažanais ir pomidorais. Iš tikrųjų tai negalėjau praeiti pro šalį turguje ir vėl pro baklažanus, net pati nepastebėjau kaip visą glėbį jų parsinešiau, tad teko ir vėl kažką iš jų gaminti:) Bet skųstis nesiskundžiu, manau ir jūs nesiskundžiat, nes baklažanus mėgsta visi, o ką iš jų pasigaminti kartais pritrūksta fantazijos. 

Šiaip tai baklažanams itin gerai sekasi draugauti su pomidorais. Matyt nuo seno ta draugystė jiems gavosi, nes tuose regionuose, kur baklažanai yra kaip duona kasdieninė, jie dažniausiai būtent su pomidorais ir ruošiami. Viena tokių tautų, kurios virtuvė niekaip neišsiverstų be baklažanų, yra Egiptas. Jei ten lankėtės, greičiausiai tokio užkandžio ir valgėt – kai paragausit pasigaminę, turbūt sugrįš prisiminimai skoniais:)

Neišsigąskit, kad baklažanus šiame recepte reikės apskrudinti aliejuje. Aš šiaip nelabai mėgstu maistą karštuose riebaluose skrudinti, bet kartais tenka. Kažkaip anksčiau tą darydavau wok’e ar kokioje gilioje keptuvėje, bet baisiai daug to aliejaus susinaudodavo, visvien paskui viską išpilti reikia, man net širdį skauda. Be to, jei wok’as plonomis sienelėmis, tai aliejus dega, rūksta… Visa virtuvė dvokia po to. 

Bet dabar aš atradau tokį skrudinimo būdą, kuris mažiausia sudėtingas ir mažiausia tam aliejaus sunaudoju. Ogi skrudinu pačiame mažiausiame puode, koks yra mano spintelėje. Paprastai tame puode mes pusryčiams kiekvienas sau košę verdame kas rytą:) Na taip, skrudinu keliomis porcijomis, ne viską iškart, bet aliejaus susinaudoja tikrai daug mažiau, ne taip širdį skauda išpilant likučius:) 

Baklažanus čia greičiausiai galima ir apkepti orkaitėje pašlaksčius aliejumi, tik kol suminkštės, bet aš šįkart pagal tikrą egiptietišką receptą gaminau:) Gerai nusausinus popieriniu rankšluosčiu nedaug tų riebalų ir teliko. O arabiška virtuvė apskritai pasižymi naudojamais dideliais aliejaus (tiesa, visuomet tik alyvuogių!) kiekiais:) 

Man šis užkandis tikrai skanesnis atvėsęs, rytojaus dieną. Tada ir skoniai tinkamai susimaišo. Geriausia, jei patieksite su kokia pašildyta plona duonele – pita, lavašu, o gal norėsite išsikepti indiškų roti paplotėlių

Baklažanai ir pomidorai – šiam duetui skirta pasirodyti kartu!
Egiptietišką baklažanų ir pomidorų užkandį Mesa’ah’a galima valgyti ir šiltą, ir gerai atvėsintą
Print Recipe
Egiptietiški baklažanai su pomidorais Mesa'a'ah
Artimųjų Rytų virtuvėje visko turi būti daug: spalvos, skonio, aitrumo... Jei pasiilgote malonios vasariškos egzotikos - šis užkandis jums labai patiks. O gal primins aplankytą šalį?
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Baklažanus supjaustykite storomis riekėmis (apie 2 cm storio). Pabarstykite gana gausiai druska iš abiejų pusių kiekvieną riekę ir padėkite ant grotelių (ar kito pagrindo su skylutėmis ar angomis) valandai, kad baklažanai išleistų kuo daugiau skysčio. Po valandos baklažanus nuplaukite po šaltu vandeniu ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu (švelniai paspausdami, kad kuo daugiau drėgmės susigertų).
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite juos ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami (apie 4 minutes), kol svogūnai suminkštės ir pradės rudėti. Sudėkite česnakus ir dar akimirką pakepinkite. Tada sudėkite pomidorų pastą ir kepinkite toliau, vis maišydami. Kai pajusite, kad pomidorų pasta jau pradeda lipti prie keptuvės dugno, suberkite kuminą ir čili dribsnius, susmulkintus pomidorus, įberkite cukraus. Kepinkite pamaišydami apie 6-8 minutes, arba kol pomidorai visiškai suminkštės, išleis sultis, ir masė pamažu pradės tirštėti.
  3. Kitoje mažoje keptuvėje arba mažame puode įkaitinkite aliejų skrudinimui (apie 2cm nuo dugno). Dalimis dėkite į įkaitusį aliejų baklažano riekeles ir skrudinkite iš abiejų pusių, kol gražiai pagels (užtruks apie 2-3 min). Taip paskrudinkite visas riekeles, o ištrauktas iš riebalų dėkite į indą, išklotą keliais sluoksniais virtuvinio popieriaus, kad susigertų kuo daugiau riebalų.
  4. Sudėkite apkepintus baklažanus į keptuvę su pomidorų padažu, ir sumažinkite kaitrą iki minimalios, ir troškinkite viską apie 20 minučių (galite keptuvę uždengti, o jei matysite, kad padažas itin sutirštėjo, įpilkite truputį vandens). Pabaigoje paragaukite, ar netrūksta druskos, aitrumo.
  5. Patiekti galite iškart, kol dar užkandis karštas, arba atvėsinkite ir laikykite pernakt šaldytuve ir serviruokite šaltą. Skaniausia su paskrudinta pita arba kitokia plokščia duonele (aš patiekiau su indiška roti duona).

Komentarų apie "Egiptietiškas baklažanų ir pomidorų užkandis Mesa’a’ah": 4

  1. Nida:

    Rūta, puiki istorija su jūsų vyru:)) Iš dalies aš jį suprantu – jei baklažanai nelabai tinkamai pagaminti, jie tikrai keistokai ir atrodo, ir skonio nelabai turi. O jau čia tai užmaskuoti baklažanai viskuo – ir skoniais, ir spalvomis:)) Galima sugundyti ir tikrą skeptiką:)

  2. Rūta:

    Išbandyta. Dieviška. Aš pati labai mėgstu baklažanus visokiose formose,bet šis receptas tiesiog tobulas. Ir kad visi suprastų, kad jis tikrai tobulas, tai pasakysiu tik tiek, kad mano vyras visą gyvenimą baklažanų nevalgė, nes mat jam jie negražūs ir pan. Tai ir gaminausi tik sau ir dar džiaugiausi, kad rytojui liks. Tik tarp kitko pasiūliau paragauti, o jis ėmė ir paragavo, ir dar sulapnojo kažin kiek, ir vis sakė kaip skanu. Negalėjau patikėti savo akimis. Ačiū už receptą.

  3. Alma:

    Ačiū Nida, išbandyta! Nepaprastai skanu ir su sėklų duonelėmis <3

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.