Jaučio žandai pastaruoju metu tapo didžiausiu delikatesu, ruošiamu aukštos klasės restoranuose… Anksčiau nelabai kam žinoma, dabar ši mėsa tampa paklausiausia preke, ir reikia nemažai paplušėti, norint gauti tokį jautienos gabalėlį. Kaip sako mėsininkai, jautis didelis, žandai maži, ir visi jų nori…. Jaučio žandus aš prisimenu tada, kai ieškau kokio nors ypač netradiciško kokiai nors ypatingai vakarienei. 

Taip nutiko ir šįkart. Ruošiau vaišes garbiems svečiams, ir meniu sukosi apie šildančius azijietiškus prieskonius: kuminą, cinamoną, imbierą, žvaigždinį anyžių… Pradėję nuo tirštos, idniškais prieskoniais švelniai gardintos sriubos, vėliau skanavome Pekino anties salotas. Tad pagrindiniam patiekalui reikėjo kažko, kas savo skoniais galutinai sudėliotų akcentus, ir tas kažkas tapo tikra vakrienės “vinimi”! Ilgai duonos giroje troškinti žandai tirpo burnoje, o itin aromatingais kiniškais skoniais persmelktas padažas gėrėsi į virtus ryžius ir maloniai slopino tos skonių puokštės kibirkštis. 

Jautienos žandus tikrai nesudėtinga paruošti, o geriausia juos troškinti ilgai ir žemoje temperatūroje. Aš žandus pašoviau į orkaitę eidama miegoti, užstačiusi 5 valandų kepimo laiką ir tvirtai uždariau virtuvės duris. Mat aromatas taip skverbėsi pro visus plyšelius, kad eidami ryte kaimynai vėliau klausinėjo – ką gi tokio aš gaminau 8 valandą ryto:))

Labai rekomenduoju šį patiekalą šventėms – pavyzdžiui, Kalėdoms. Be to, kad jis tikrai nustebins jūsų svečius, patiekalas patogus tuo, gad paruošti jį galite nors ir likus 2 dienoms iki patiekimo. Šventės dieną pakaks tik išvirti ryžus ir pašildyti. Beje, tokiu pačiu metodu galite gaminti ir kitą mėsą, kuriai reikia ilgo troškinimo, o ypač tiks žvėriena!

Jaučio žandai troškint giroje, su šalotinisias svogūnais
Ilgai ir lėtai troškinama mėsa tokia minkšta, kad tinkama valgyti tiesiog šakute

Duonos giroje troškinti jaučio žandai su šalotiniais svogūnais

8-10 asm.

  • 2kg jaučio žandų (4 žandai)
  • 4 šaukštai aliejaus
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • 10-12 šalotinių svogūnų
  • Žalių svogūno laiškų patiekimui

Giros padažas troškinimui ir patiekimui

  • 4 šaukštai aliejaus
  • 2 svogūnai, susmulkinti
  • 8 česnako skiltelės, susmulkintos
  • 10cm imbiero šaknies gabalėlis, supjaustytas griežinėliais
  • 1 litras duonos giros (naudojau pirktą, buteliuose)
  • 500ml vištienos sultinio
  • 3/4 stiklinės (80ml) sojos padažo
  • 50ml balzamiko acto
  • 1 šaukštas rudojo cukraus
  • 6 žvaigždiniai anyžiai
  • 3 lazdelės cinamono

Įkaitinkite orkaitę iki 150-155C (be apipūtimo funkcijos). 

Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės, sudėkite česnakus ir imbierus, ir pakepinkite, kol karamelizuosis. Tada supilkite visus likusius ingredientus ir užvirinkite skystį. Virkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kad skoniai susimaišytų. 

Kol padažas verda, įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir jame apkepinkite 2 jaučio žandus, pabarstytus druska ir pipirais. Kepinkite kiekvieną pusę po maždaug 5 minutes, kol gražiai apskrus. Taip pat apkepinkite likusius du žandus. Apkepintą mėsę sudėkite į troškinutuvą, kuriame virė padažas, uždenkite dangčiu arba tampriai troškintuvą uždenkite aliuminio folija, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 4-5 valandas, tada pilnai atvėsinkite mėsą skystyje, kuriame ji troškinosi (aš tiesiog palikau orkaitėje, kol visiškai atvėso). 

Mėsą išimkite iš troškinimo padažo (jei laikysite šaltai, padažas taps kietas, tarsi žele), atidėkite į šalį. Troškintuvą su padažu užkaiskite, ir kai skystis užvirs, perkoškite jį per ploną sietelį. Tada įdėkite šalotinius svogūnus. Virkite ant didelės ugnies atidengę, kad padažas šiek tiek nugaruotų (galite garinti daugiau, kad būtų tirštesnis ir išraiškingesnio skonio, arba mažiau – ragaukite ir nuspręsite), ir svogūnai išvirs. Grąžinkite mėsą į padažą, pašildykite ir patiekite pabarstę žaliais svogūno laiškais, su virtais ryžiais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.