“Tai pats skaniausias  patiekalas” pareiškė mano dukra, išragavusi 16 Velykų stalo valgių, kuriuos gaminau net tris dienas, besiruošdama gražiausiai pavasario šventei. Ji turėjo omenyje štai šį paprastą vegetarišką keptą paštetą. Tačiau man, kaip šeimininkei, buvo netikėtas dar vienas fenomenas: vienu šūviu nukoviau iškart du zuikius, nes iš tų pačių paprastų ingredientų pagaminau ne tik minkštą ir kvapnų paštetą, bet ir tirštą padažą. Tas padažas, tiesą pasakius,  buvo didžiausias atradimas man, nes niekuomet nebūčiau patikėjusi, kad vegetariškas padažas gali būti tokio malonaus skonio ir konsistencijos, ir jis gali taip puikiai derėti su kepta mėsa ar skrudintomis bultvytėmis fri, vegetariškais arba mėsiškais kotletais ar tiesiog makaronais…

Vegetariškas paštetas su daržovėmis ir sorų kruopomis
Vegetariškas paštetas su daržovėmis ir sorų kruopomis
Vegetariškas paštetas su tirštu padažau
Vegetariškas paštetas su tirštu padažau

 

Tirštas vegetariškas padažas
Yields 1
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  2. 2 svogūnai
  3. 2 žirneliai juodųjų pipirų
  4. 2 žirneliai kvapiųjų pipirų
  5. 1 šakelė šviežių čiobrelių
  6. 1 šakelė šviežių rozmarinų
  7. 2 lauro lapai
  8. 1 didelė morka
  9. 1 petražolės šaknis
  10. 2 žali saliero stiebai
  11. 2 skiltelės česnako
  12. 1/2 šaukšto rudojo cukraus
  13. 2 šaukštai pomidorų pastos (koncentrato)
  14. 2 šaukštai sojų padažo
  15. 1 litras daržovių sultinio (arba vandens)
  16. Druskos, grūstų juodųjų pipirų
Instrukcijos
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Sudėkite supjaustytus svogūnus, suberkite juoduosius ir kvapiuosius pipirus, įmeskite čiobrelio ir rozmarino šakeles ir lauro lapus. Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės ir ims ruduoti.
  2. Kol svogūnai kepa supjaustykite stambiomis riekelėmis morką ir petražolės šaknį, taip pat saliero stiebus, susmulkinkite česnakus. Visas šias daržoves sumeskite į puodą, kuriame kepa svogūnai, ir sumažinę ugnį bei uždengę puodą kepinkite, dažnai nemaišydami. Puode turėtų atsirasti pakankamai karščio ir garų, tad daržovės troškinsis savo sultyse. Tačiau jei matote, kad jos svyla, verčiau įpilkite truputį sultinio arba vandens. Taip troškinkite daržoves apie 20-30 minučių, kol jos karamelizuosis, vidus suminkštės, o išorė taps traški.
  3. Suberkite į puodą cukrų, supilkite pomidorų pastą ir sojų padažą, padidinkite ugnį ir dvi minutes pakepinkite, maišydami. Tada supilkite į puodą sultinį (arba vandenį) ir troškinkite apie 30-40 minučių, arba tol, kol puode liks apie 1.5 stiklinės skysčio. Nukoškite per sietelį skystį, o daržoves gerai paspauskite šaukšto nugarėle, kad visos sultys būtų išspaustos. Daržovių neišmeskite - jų prireiks paštetui.
  4. Nukoštą skystį supilkite atgal į puodą ir dar pavirinkite apie 5 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Jei padažas pernelyg skystas, galite jį sutirštinti trupučiu miltų. Maniškis gavosi tirštas savaime, kadangi nugaravo didžioji dalis skysčio ir liko tik koncentruotas tirštas padažas, kuriame buvo tiek skonio, kad niekas negalėjo patikėti, jog tai - vien daržovių nuoviras.
Adapted from Žurnalas "Kuchnia"
Adapted from Žurnalas "Kuchnia"
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/
Vegetariškas paštetas su sorų kruopomis ir moliūgų sėklomis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Porcija virtų ir gerai nusunktų daržovių (kurios liko nuo padažo)
  2. 1/2 stiklinės elektriniu smulkintuvu susmulkintų moliūgo sėklų
  3. 3/4 stiklinės išvirtų sorų kruopų
  4. 1/4 stiklinės aliejaus
  5. 2 šaukštai pomidorų pastos (koncentrato)
  6. 1 šaukštelis šviežių čiobrelių lapelių
  7. 1/2 šaukštelio maltų kalendrų
  8. Druskos, pipirų
  9. Lauro lapelių dekoracijai bei šiek tiek aliejaus formos patepimui kepant
Instrukcijos
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
  2. Visus pašteto ingredientus sudėkite į didelį dubenį ir elektrinio smulkintuvo pagalba masę sutrinkite iki vientisumo.
  3. Pailgą kepimo formą šklokite pergamentiniu popieriumi, šiek tiek patepkite aliejumi. Suverskite visą paruoštą masę, išlyginkite viršų, papuoškite lauro lapeliais, tuos lapelius patepkite trupučiu aliejaus. Indą su paštetu pašaukite į orkaitę, kepkite 40-50 min., kol gražiai apskrus. Iškepus išimkite iš orkaitės ir atšaldykite pernakt, neišimdami iš kepimo formos. Pjaustykite kitą dieną, kai paštetas bus sustingęs.
  4. Taip paruoštas paštetas bus labai minkštas. Jei norite kietesnės kosnistencijos kepinio, į masę įmaišykite 1-2 kiaušinius.
  5. Patiekite su šiltu vegetarišku padažu arba krienais.
Adapted from Žurnalas "Kuchnia"
Adapted from Žurnalas "Kuchnia"
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/
 

  1. Jūratė:

    Taip norėčiau Velykomis pagaminti, bet niekur nerandu petražolės šaknies. Gal tiktų saliero ar pastarnoko šaknis?

  2. Indrė:

    Dariau. Užskaitau, ypač padažą. Padažo skonis labiausiai priminė jautienos troškinį. O paštetą gaminau su kiaušiniu dėl tvirtumo – tai gavosi pakankamai tvirtas, valgėm ant ciabatos su majonezu 🙂 Tiesą sakant kai jau pagaminau – susimąsčiau kad padažas nėra skirtas būtent prie šio pašteto – juk padažo norisi šilto, paštetas valgomas dažniausiai šaltas – tai man jų skoniai kartu kaip ir tinka, bet valgosi atskirai.

  3. Nida:

    Odeta, būtinai išbandyk. Nepatikėsi, kad toks skonis gaunasi – kaip kokio pagerinto pomidorų padažo…

  4. Odeta:

    Nida, padažiuko receptą išsisaugau:) Labai jau apetitnai jis atrodo.
    Labai sveikuoliškai ir skaniai viskas atrodo.

  5. Dovilė:

    O kiaušiniai, kuriuos galima įmaišyti turi būti virti ar ne?
    Pastaruoju metu tiek skanių paštetų teko ragauti, kad ir aš įsinorėjau pasigaminti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.