Metus palydint – dar vienas receptas iš serijos „Desertai miniai“. Juodai baltas pyragas keistu „W-Z“ pavadinimu – tai Lenkijoje turtingų poniučių ypač mėgiamas klasikinis desertas:)

Artėja Nauji metai, tad ne vienam gali tekti pasukti galvą kuo pavaišinti gausų būrį svečių. Štai jums pyragas, kurį supjaustę porcijomis gausite atskirus mažus torčiukus. Jį galite iškepti iš vakaro, tik šis receptas – ne pradedantiesiems. Torčiukams nereikės ypatingų ingredientų, tačiau reikės įgudusių arba draugo (šeimos nario) pagalbos, kadangi nėra paprasta susitvarkyti su biskvitu, užimančiu visą kepimo skardą:) Maišant biskvito tešlą tikrai pravers geras virtuvinis kombainas, kuris greitai ir kokybiškai išplaks kiaušinių baltymus. Taip pat reikės konditerinės rankovės su žvaigždiniu galiuku papuošimams.

Tad jei esate pasiruošę ir nebijote iššūkių, kimbame į darbą!:)

Lenkijoje šis torčiukas vadinamas "Wuzetka", ir jis iš tų nemirštančios klasikos populiariųjų kepinių serijos...
Lenkijoje šis torčiukas vadinamas „Wuzetka“, ir jis iš tų nemirštančios klasikos populiariųjų kepinių serijos…
Standžiam kremui naudojama grietinė su želatina - tad nereikia baimintis, jog torčiukas subliukš, kol ateis deserto laikas
Standžiam kremui naudojama grietinė su želatina – tad nereikia baimintis, jog torčiukas subliukš, kol ateis deserto laikas
Juoda balta - argi gali būti stilingesnis desertas šventei?
Juoda balta – argi gali būti stilingesnis desertas šventei?

 

Šokolado torčiukas W-Z
Porcijos 10
Komentuoti
Spausdinti
Biskvitui
  1. 7 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  2. 2/3 stiklinės kakavos miltelių
  3. 2/3 stiklinės miltų
  4. 1 stiklinė cukraus
Grietinės kremui
  1. 1 kg labai šaltos grietinės 30-36%
  2. 1/3 stiklinės cukraus pudros
  3. 2 šaukštai (20 g) želatinos
Pertepimui
  1. 1 indelis (260 g) slyvų džemo
Šokolado glajui
  1. 200 ml plakimui skirtos grietinėlės 36%
  2. 100 g pieniško šokolado
  3. 100 g kartaus šokolado
Biskvitų sudrėkinimui
  1. citrinų sulčių
  2. kokosinio likerio arba romo*
Iškepkite biskvitą
  1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Kakavą sumaišykite su miltais ir persijokite į didelį dubenį. Skardą (25x37cm) patepkite sviestu ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 170C (be apipūtimo funkcijos).
  2. Kiaušinių baltymus plakite vidutiniu greičiu apie 2 - 3 minutes, kol gerai suputos. Tada padidinkite apsisukimus ir dėkite po šaukštą cukraus, visą laiką plakdami. Sekančią porciją cukraus dėkite tik po to, kai pilnai ištirps prieš tai buvusi. Kai visą cukrų sudėsite, po to dar plakite apie 3 minutes, kol baltymai bus kieti ir žvilgantys. Nei6jungus variklio ir toliau plakant dėkite į baltymus po vieną trynį - sekantį dėkite tik po to, kai visiškai susimaišys su baltymais. Pabaigoje dar paplakite apie 3 minutes, kol viskas pavirs į purią masę.
  3. Sudėkite kakavą ir miltus (geriausia trmis porcijomis), ir ant minimalių mikserio apsisukimų sumaišykite (tik neplakite ilgai, kad masė nesubliukštų).
  4. Masę supilkite į paruoštą kepimo skardą. Išlyginkite paviršių. Kepkite 30 minučių. Išimkite skardą su iškepusiu biskvitu ir palikite atvėsti 15 minučių.
  5. Po 15 minučių apverskite skardą ant didelės pjaustymo lentos arba darbastalio, iškloto kepimo popieriumi, kad biskvitas atsidurtų aukštyn kojomis. Palikite taip pravėsti dar 15 minučių.
  6. Atklijuokite pergamentinio popieriaus lakštą. Palikite biskvitą pilnai atvėsti.
  7. Perpjaukite biskvitą išilgai į 2 dalis. Apatinė gali būti šiek tiek storesnė nei viršutinė. Atsargiai nuimkite viršutinį biskvito sluoksnį (gali pagelbėti šiame procese kieta plastikinė plona lentelė arba metalo arba plastiko lakštas).
  8. Apatinį biskvito sluoksnį sudrėinkite 3 šaukštų citrinos sulčių ir 3 šaukštų kokosų likerio (arba romo) mišiniu. Tada dubenėlyje sumaišykite slyvų džemą su 4 šaukštais romo arba kokosų likerio ir šiuo mišiniu ištepkite visą apatinį biskvito lakštą.
Pasigaminkite grietinės kremą
  1. Didelį dubenį (geriausia metalinį) įdėkite į šaldymo kamerą 10 minučių.
  2. Želatiną suberkite į nedidelį puodą, įpilkite 6 šaukštus šilto vandens, palikite pabrinkti 10 minučių. Tada į puodą su želatina supilkite 3 šaukštus citrinos sulčių ir 3 šaukštus kokosų likerio arba romo. (arba 6 šaukštus vandens) ir maišant kaitinkite, kol želatina visiškai ištirps, o skystis jokiais būdais neužvirs. Išpilkite šiltą skystį į kitą dubenėlį ir pilnai atvėsinkite.
  3. Išimkite dubenį iš šaldiklio, sudėkite į jį labai šaltą grietinę ir plakite dideliu greičiu, kol grietinė ims tirštėti. Tada dalimis suberkite cukraus pudrą.
  4. Kai grietinės kremas bus kietas, įmaišykite želatiną: pirmiausia į želatinos masę įdekite šaukštą plaktos grietinės, gerai išmaišykite, tada supilkite šią masę į grietinės kremo indą ir gerai viską suplakite.
  5. Atidėkite apie 3/4 stiklinės kremo dekoracijąi, o likusį kremą ištepkite ant apatinio biskvito.
  6. Labai atsargiai uždėkite ant grietinės kremo viršutinį biskvitą. Jį sulaistykite mišiniu, pagamintu iš
  7. 3 łšaukštų citrinos sulčių ir 3 šaukštų kokosų likerio arba romo.
Pasigaminkite šokolado glajų
  1. Nedideliame puode užkaiskite grietinėlę. Nuimkite nuo ugnies, kai ši sušils, sudėkite sulaužytus šokolado gabalėlius. Energingai maišykite, kol šokoladas ištirps ir susijungs su grietinėle.
  2. Šiuo glajumi padenkite visą pyrago paviršių. Palikite pyragą, kad sustingtų.
  3. Supjaustykite pyragą porcijomis ir kiekvieną porciją dekoruokite likusio kremo "žvaigždute" - šiam darbui jums prireiks konditerinės rankovės su "žvaigždiniu" galiuku.
Pastabos
  1. *Sudrėkinimui vietoje alkoholio galite naudoti stiprią arbatą
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Desertai miniai. Šokoladinis torčiukas W-Z": 9

  1. Dalia, Septyni virtieniai:

    Mano šaltinis skelbė, kad grietinėlė, tai taip ir vykdžiau 🙂 Taviškis tikrai labai gražus, aš patingėjau gražinti. Lenkijoje Wuzetkos kol kas neragavau, bet kai išgirdau pasakojimą apie „vienintelį pyragaitį, įkvėpta transporto komunikacijų“, tai specialiai ieškojau recepto ir jį tvėriau

  2. Nida:

    Dalia, turiu prisipažint, kad nė nežinojau Wuzetkos istorijos!! Kadangi Lenkijoje keletą metų gyvenau, man šis pyragas buvo tiesiog duotybė!:) Net nesidomėjau jo istorija:)) Ačiū, kad praturtinai mano žinias. Matau, kad tu darei pyrago kremą iš grietinėlės, mano recepte – grietinė. Bet manau, kad skonis panašus, ypač dėl rūgštaus pertepimo. Na, o pyragas ne tik gražus, jis tikrai super skanus, toks klasikinis, be įmantrybių:)

  3. Nida:

    Rovena, apie agarą esu tik girdėjusi, bet nesu bandžiusi su juo gaminti. Vieni sako, kad jo skonis nemalonus, kiti – kad sunku nustatyti proporcijas… Izraelyje agaras labai populiarus, nes želatinos, kurią naudojam mes, jie nenaudoja dėl košer reikalavimų. Užtai jie naudoja želatiną iš žuvų kaulų, bet su ja niekas nestingsta… Tai aš veždavausi iš LT:)

  4. Rovena:

    Nida, ar esi mėginus agar agara vietoj želatinos? Aš labai norėčiau jį „įvaldyti“, bet kažkaip neprieina rankos. Pyragas (tortas) atrodo labai skanus!:)

  5. Nida:

    Ką padarysi… Gerai, kad bent receptai nesensta, ir gali laukti nors metus:) Smagios šventės ir gerų metų!!!

  6. Rima:

    Skamba gerai receptas, gaila, kad tik dabar pamaciau. Ieskojau ka Naujiems issikept, buciau taviski isbandzius, o dabar jau isdikepus biskvita kitoki…na pas mane sutampa tik spalviskai juoda balta :))) reiks kita met pasilepint situo tavo receptu.
    Linksmu ir saldziu Naujuju metu!!!:)

  7. Nida:

    Odeta, užtai visą Advento laikotarpį nieko saldaus nekepiau:)) Tai dabar atsigriebinėju:)) Ir jau planuoju ką toliau saldaus gaminsiu…. Tik kitąmet jau.

  8. Odeta:

    Pastebejau, kad i metu pabaiga saldumynai Tave uzvalde:) Niam, labai saldziai atrodo 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.