Aš kiekvienais metais labai laukiu cukinijų sezono atidarymo! Tos pačios pirmosios cukinijos, su neįtikėtinai minkšta odele, paprastai būna sugriaužiamos beveik termiškai neapdorotos:) Ko ne kas vakarą mėgaujuosi cukinijų pasta (kiek pastovėjęs spintelėje šaltuoju sezonu daržovių spiralaizeris dirba pilnu pajėgumu), savaitgalio laukiu dėl cukinijų blynų, o nei vienas grilio patiekalas neapsieina be ant grotelių skrudintų cukinijų riekelių su kokiu nors nesudėtingu žolelių padažu…

Specialią vietą cukinijų sezono metu užima pyragai. Esu ne vieną išbandžiusi, ir kiekvienas man skanesnis už prieš tai buvusį!:) Tačiau kai iškepiau šį, nusprendžiau, kad jis tikrai vertas būti šio cukinijų sezono karaliumi. Visų pirma todėl, kad nesaldus ir itin lengvas, drėgnas, purus ir dar be glitimo (čia kaip bonusas:)). Kaip ir daugeliui pyragų su daržovėmis, tešlos užmaišymui tikrai nesugaišite ilgai, tad įjunkite orkaitę ir tada pradėkite ruošti tešlą. Cukinijų netarkuokite labai iš anksto, kad jos nespėtų pavandenyti. Pyrago sudėtyje yra varškės (originaliame recepte – rikota, tačiau švelnaus skonio saldaus pieno lietuviška kaimiška varškė tikrai ne ką prasčiau nei rikota!), ir jei norite, kad pjaustant pyragą matytųsi varškės gabalėliai, nesistenkite išsukti masės iki vientisumo, o atvirkščiai, palikite ją nepilnai sutrintą. 

Žodžiu, mano cukinijų sezono atidarymui pasirinktas kepinys šiemet pranoko lūkesčius ir bus kartojamas ne vienąkart. Tikiuosi ir jums jis patiks!

Cukinijų sezonas atidarytas iškilmingai ir skaniai 🙂
Pyragas nėra saldus, tad pašlakstytas skystu medumi tampa itin drėgnas ir skanus
Pyragai su daržovėmis mūsų šeimoje vieni populiariausių

Cukinijų pyragas su varške, chia sėklomis ir pistacijomis (be glitimo)

  • 4 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės (90g) rudojo cukraus
  • 1 vidutinio dydžio cukinija (300g), sutarkuota stambia tarka
  • 1 stiklinė (150g) grikių miltų
  • 1 stiklinė (120g) migdolų miltų (maltų migdolų)
  • 250g varškės (arba rikotos)
  • 1/4 stiklinės vynuogių kauliukų aliejaus (arba kitokio bekvapio, kokio turite)
  • 2 šaukštai chia sėklų
  • 1 šaukštas vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1/2 stiklinės (45g) pistacijų, pasmulkintų
  • 1/4 stiklinės (90g) medaus

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. 

Kiaušinius su cukrumi plakite elektriniu plaktuvu apie 8 minutes, kol masė taps labai puri.

Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas (iš viso turėtų gautis apie 1 ir 2/3 stiklinės tarkuotų cukinijų), grikių ir migdolų miltus, varškę, aliejų, chia sėklas, vanilę ir kepimo miltelius. Dalimis supilkite plaktų kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite (jokiais būdais neplakite ar nemaišykite ilgai). Masę supilkite į pailgą kekso formą (26x8cm), išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepkite apie 60-65 min., arba kai medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidų, bus sausas. Palikite kepimo formoje pyragą atvėsti. 

Ptieš patiekiant palaistykite medumi ir pabarstykite skaldytomis pistacijomis. 

Recepto šaltinis – Donna Hay. 

Komentarų apie "Cukinijų pyragas su varške, chia sėklomis ir pistacijomis – be glitimo": 5

  1. Nida:

    Diana, dėkit kelis šaukštus miltų… Bet čia aš tik teoriškai sakau, reikia mėginti ir žiūrėti kas gausis….

  2. Diana:

    Sveiki,
    ar galima kuo nors pakeisti chia sėklas? Neturiu jų dabar… 🙂

  3. Nida:

    Agnija, būtent šiame pyrage nereikia nuspausti cukinijų skysčio! Tik aš sutarkavau ir įmaišiau cukinijas iškart prieš kepimą, kad labai nespėtų pavandeniuoti.

  4. Agnija:

    Sveiki, Nida,
    ar reikėtų išspausti skystį iš sutarkuotos cukinijos, ar galima į pyragą dėti ir patį skystį?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.