Na ir orai… Tai pliaupia be perstojo, tai saulė debesis gano… Šalia židinio guli pundelis malkų, nes kai tik dangus užsitraukia, taip ir norisi įkurti ugnelę. Bet kai iš po pilko debesies išlenda saulės spindulys, ir vėl norisi atverti langus ir kvėpuoti šviežiu drėgnu miško oru…

Tokią dieną kaip ši labai smagu leisti virtuvėje:) O ypač kai prisikvieti svečių ir norisi jiems ką nors neįprasto pagaminti. Šiandien susitiko “Izraelio alumni” – kolegos ir draugai, su kuriais smagiai visus penkerius metus laiką leidome Izaelyje:)

Tokiai mielai progai labai tiko itin gardus užkandis prie vyno taurės – cukinijų ir ožkos sūrio galette. Galette – tai panašus į tartą kepinys su traškiu pagrindu ir daržovių (arba vaisių) įdaru. Galette lengva kepti todėl, kad nereikia jokių kepimo indų su banguotais kraštais, tešla tiesiog iškočiojama ant pergamentinio popieriaus, viduje paskleidžiamas įdaras, o krašteliai užlenkiami, taip užtikrinant, kad niekas neištekės pro šoną:)

Dar visai neseniai kepiau rabarbarų galette, kurią pateikiau šiltą su kaušeliu vanilinių ledų, o dabar atėjo laikas sūriai galette versijai. Be minkštučių šviežių cukinijų ir ožkos sūrio šią galette pagardinau skysto medaus ir sviesto mišiniu, kuris kepdamas karamelizavosi ir suteikė galletei labai gero skonio. Patiekiau su traškiais rukolų lapeliais ir raudonaisiais pipirais.

Cukinijų ir ožkų sūrio pyragas
Cukinijų ir ožkų sūrio pyragas
Cukinijų ir ožkos sūrio galette
Porcijos 4
Skanus, greitai pagaminamas ir estetiškai atrodantis užkandis
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 150 g miltų (aš naudojau kvietinių ir viso grūdo miltų mišinį)
  2. 1/3 šaukštelio smulkios druskos
  3. 100 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais
  4. 1/2 plakto kiaušinio
Įdarui
  1. 1 vidutinio dydžio cukinija, supjaustyta plonomis riekelėmis
  2. 100 g ožkos sūrio (arba mocarela sūrio rutulio formos), supjaustyto plonomis riekelėmis
  3. 3 šakelės čiobrelių lapelių
  4. 1 šaukštelis medaus
  5. 2 šaukštai lydyto sviesto
Papuošimui
  1. Keletas rukolos šakelių ir žiupsnelis raudonųjų pipirų
Instrukcijos
  1. Užminkykite tešlą: dubenyje sumaišykite miltus su druska, tada sumeskite sviesto gabaliukus ir pirštais arba virtuvinio kombaino peiliais kapokite masę, kol ti pavirs riebiais sausais trupiniais. Supilkite plaktą kiaušinį ir toliau kapokite, kol tešla susiklijuos į vientisą rutulį (jei tešla nesusiklijuoja, įpilkite šiek tiek ledinio vandnens: pradėkite nuo šaukšto, jei dar nesulimpa - įpilkite dar šaukštą). Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą maždaug valandai, kad ji visiškai sukietėtų.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 190C. Pasiruoškite kepimo skardą ir pergamentinio popieriaus lakštą.
  3. Ant pergamentinio popieriaus vidurio pradėkite kočioti tešlą. Kočiokite stendamiesi gauti didelį apskritimą, kad tešlos storis būtų apie 0.5 cm. Tada išdėliokite ant tešlos cukinijų griežinėlius taip kad jie persidengtų, kai kur įdedami tarp cukinijų riekelių po riekelę sūrio. Nuo kraštų palikite apie 2cm tešlos. Kai jau sudėliosite visas cukinijas ir sūrį, viršų pabarstykite druska ir pipirais, čiobrelių lapeliais ir patepkite visą paviršių medaus ir lydyto sviesto mišiniu. Tada tešlos kraštelius užlenkite link vidurio, apgaubdami dalį įdaro.
  4. Pergamento lakštą kartu su paruošta galette perkelkite į kepimo skardą. Kepkite įkaitusioje orkaitėje apie 30 min., arba kol galette tešla paruduos, sūris išsilydys, cukinija suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekite šiltą arba atvėsusią, su rukolos lapeliais ir pabarstytą raudonųjų pipirų žirneliais.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Aurelija, čia mano mėgstamiausias kepinys, kai tik daržovių asortimentas būna pakankamas improvizacijoms:) Bet kokia proga, bet kokią dieną – vos kelios minutės ir tarta paruošta. Tinka įdarui praktiškai viskas, o jūsų pagerinimai kuo puikiausi:) Man dar labai gražu su skirtingų spalvų cukinijomis, taip pat cukinijos + pomidorai + baklažanai ir sūris.. Kumpis dar niekada nepamaišė jokiai tartai:) Žodžiu, improvizacijoms – laisvė:) Skanaus ir tokių pat pasisekusių būsimų kepinių:)

  2. Aurelija:

    Neturiu žodžių, kaip skanu! Tiesiog tirpsta burnoje! Jau tas tešlos trapumas, įdaro lengvumas, paruošimo paprastumas…! Tobula!
    Sūrį naudojau fetos, juo pabarščiau padą, o tarp cukinijų padėliojau ir pomidoro :). Ant viršaus dar mėsiavalgiams šiek tiek kumpio ir valio :)!
    Jei taip skanu su daržovėmis, tai kaip turi būti skanu su uogomis… :)!

  3. Pingback: Cukinijų ravioliai – Nidos receptai

  4. Nida:

    Kristina, aš sūrius pamaišau: dedu keletą riekelių to, kaip “dešra” – jo ir dydis, ir skonis, ir konsistencija labai tinka, tada dedu keletą riekelių kieto ožkos sūrio (jei neturiu – pakeičiu karvės sūriu, geltonu fermentiniu), ir dar pvz., supjaustau vieną rutuliuką mocarelos sūrio. Šiaip tai čia tinka bet kokia kombinacija, gali būti ir viet tik tas kaip “dešra”:) Paeksperimentuokit, suraskit savo mėgstamiausią variantą!

  5. Kristina:

    Sveiki, gal galėtumėte patikslinti koks ožkos sūris geriausia? Kai būna toks tarsi “dešra” su pelėsiu, minkštas ar kt? dėkui labai iš anksto!

  6. Pingback: Tarta su keptais burokėliais ir rūkyta lašiša

  7. Nida:

    Aida, džiaugiuosi, kad atradote:) Tikrai gaminau per LRT, per Labą Rytą šeštadienio! O receptas vertas pabandymo.

  8. Aida:

    O,kaip aš ieškojau šio recepto…Jeigu atmintis nešlubuoja mačiau laidą per LRT ir ten gaminote ši užkandį.Bandžiau ieškoti lrt archyvuose,bet vis nesėkmingai… ir pagaliau,visiškai atsitiktinai,radau!!! Ačiū,būtinai bus išbandytas!

  9. Gintare:

    Vakar gaminau si nuostabu patiekala 🙂 labai labai skanus ir visiems rekomenduoju 🙂

  10. Nida:

    Dėkui, Rasa! Gruziniškas patiekalas keliauja į “būtinų pagaminti” sąrašą!!!!! Labai ačiū už nuorodą.

  11. Nida:

    Miela Edita, kokia šilta žinutė iš pat ryto!!! Labai ačiū, kad skaitot, kad rašot, bet užvis labiausia – kad esat, kad bandot, ir kad mėgaujatės kartu su artimiaisiais ir draugais:) Jei nebūtų JŪSŲ, nebūtų prasmės pačiai su savim dalintis visais šiais kulinariniais gėriais:) O kalbant apie cukinijų galette – man tai irgi šios vasaros top’as kartu su sūrio ir mėlynių pyragu:)

  12. Edita:

    Nida,kiekvieną dieną tikrinu jūsų blogą-kas naujo?Kiekvieną receptą skaitau keletą kartų.O jau nuotraukos!Ne visus receptus ryžtuosi gaminti,bet patikėkit,ką gaminau,viskas gavosi puikiai.Iš artimųjų ir draugų sulaukiu daug komplimentų,tik laurus prisiimu sau(juokauju,turbūt suprantat).
    Galetė su cukinijom vienas iš labiausiai pavykusiu kepinių.Jau kepiau kelis kartus ir siandien ryte tesla jau šaldytuve laukia vakaro.
    Ačiū,kad esat!

  13. Rūta:

    Mažai gavos, reikia dvigubai tiek tešlos minkyt 🙂
    Labai skanu
    Rūta

  14. Nida:

    Dusia, aš dabar “užsikabinusi” ant galette – įvairių įdarų kepinius kepu… Šitas pasisekęs nežmoniškai, jau laukiu progos ir vėl kepti, nes labai greitai išgaravo:)

  15. dusia:

    PUIKUS RECEPTAS,PABANDYSIU. MAN LABAI PATINKA TESLA IR MEDUS ! IDOMU!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.