Kai oras sušyla tiek, kad visą parą termometro stulpelis nenusileidžia žemiau +30C ribos, mudu su Darium šeštadieniais turim savo rytinį ritualą: užsidėję patogius batus ir užsikrovę kilogramą kremo su SPF išeinam į ilgą pasivaikščiojimą pajūriu. Sukorę promenada 8 km šlaputukai parsirandam namo, ir tik tada sėdam pusryčiauti. Dažniausiai sudegintų kalorijų nesinori taip iškart atgauti su kokiu nors itin maistingu patiekalu. Be to, tokiame karštyje visi darosi labai jau išrankūs maistui.

Jei tik išeina, visada stengiuosi gerai žiūrėti, ką dedu gamindama patiekalą. Vengiu riebių produktų, sintetinių priedų, nenatūralių medžiagų. Lygiai prieš metus abu su vyru tvirtai nusprendėm atsisakyti mikrobangės: dar supakuotą išnešėm į rūsį ir pamiršom, kad toks išradimas egzistuoja. Visai nesudėtinga pasišildyti maistą ir kitomis priemonėmis! Svarbu tik neturėti mikrobangės po nosim, kad nekeltų pagundos.

Nemažai skaitantis sveikos gyvensenos temomis mano vyras taip pat daug prisideda prie mūsų, sakyčiau, gan sveiko gyvenimo būdo. Pavyzdžiui, jis išmokė mane naudojant kiaušinius omletui laukan išmesti daugiau nei pusę trynių ir apsiriboti beveik vien baltymais. Rezultatas iš tiesų žymiai sveikesnis ir lengvesnis, ir net, sakyčiau, skanesnis.

Todėl ir šių pusryčių patiekalas – itin sveikas ir nekaloringas. Išbandykit!

2 žmonėms cukinijų fritatreikės:

1 nedidelės cukinijos, supjaustytos griežinėliais

5 kiaušinių (aš panaudojau 3 trynius, likusius atidėkite kokiam nors kitam patiekalui)

1/2 indelio natūralaus jogurto (jei norit daugiau kalorijų – naudokite grietinę)

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų

Šviežių petražolių (arba baziliko, svogūno laiškų ar kitokių mėgstamų žalumynų)

Orkaitę įkaitinam iki 185C. Geriausia, jei galite įjungti tik viršutinį orkaitės kaitiklį ir pakelti lentynėlę kiek galima aukščiau orkaitės viršaus.

Susiraskite keptuvę, kurią galėsite įdėti į orkaitę (ne su plastmasine rankena). Įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių keliomis partijomis apkepinam cukinijos griežinėlius. Pabaigoje visa apkepintą cukiniją paskirstom ant keptuvės dugno tolygiai, pabarstom šiek tiek druska.

Kol cukinijos kepa, lengvai išplakam kiaušinius, įmaišom jogurtą ir smulkintus žalumynus, pasūdom, pabarstom grūstais juodaisiais pipirais. Masę užpilame ant apkepintų cukinijų. Palaikome šiek tiek ant ugnies, kad fritatos apačia apkeptų. Tada pašauname visą keptuvę į orkaitę. Jei norite ir mėgstate, galite viršų prieš dedant į orkaitę pabarstyti tarkuotu geltonu sūriu. Kepam maždaug 12-14 minučių, arba kol viršus gražiai paruduoja.

Ištraukiame (atsargiai, nenusideginkite, nes keptuvės rankena karšta!) fritatą iš orkaitės, keptuvę uždengiam didele apvalia lėkšte ir vienu judesiu apverčiam keptuvę aukštyn kojomis. Galit ant viršaus pabarstyti kokiais nors žalumynais ar smulkintais svogūnų laiškais.

Mes mėgstame fritatą su paskrudinta duona ir šviežiais žalumynais – agurkais, pomidorais su baziliku ir šlakeliu aliejaus ar žaliomis salotomis.

Kepant fritatą galima improvizuoti: vietoj cukinijų naudoti baklažanus, porus, šparagines pupeles (apvirtas), kalafijorus ar dar kokias nors kitokias daržoves. Parašykit, jei ką nors įdomaus pabandėte! Juk visai smagu kartais pakeisti įsisenėjusių patiekalų arsenalą ir sukurti ką nors naujo:)

Vienas komentaras apie straipsnį "Cukinijų fritata vasariškiems pusryčiams"

  1. Kamile:

    Skaniai atrodo. Butinai isbandysiu! Kaip tik turiu sparagu. Isivaizduoju kad turetu irgi buti skanu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.