Na kaip padaryti, kad šis stebuklingas metas sustotų ir užsibūtų bent pusmetį?… Kad daržovių kalnai, kai nežinia kurią išsirinkti šios dienos vakarienei, viliotų vis naujiems ir naujiems eksperimentams virtuvėje!! Kartais atrodo, kad pakaktų, jei virtuvėje būtų tik pilnas dubuo pomidorų, spinduliuojančių visomis formomis ir spalvomis, viliojančių savo aromatu ir saldžiu skoniu… O čia dar ir cukinijos, baklažanai, saldutėliai svogūnai, kalafiorai, pupos…. 

Pomidorų salotos su šviežutėle buivolės mocarela…

Labai džiaugiuosi Tymo turguje atradusi naują prekiautojų šeimą iš Marijampolės: kiekvienąkart galva net sukasi nuo spalvų spalvelių ir daržovių pasirinkimo… Vien pomidorų pas juos galima rasti daugiau nei dešimties rūšių. O kur dar violetinės ir juodos saldžiosios paprikos, riebūs baklažanai, sultingi agurkėliai ir visų svarbiausia – saldutėliai svogūnai!! Tokie, kokiais teko mėgautis tik Viduržemio jūros regiono šalyse, ir kuriuos visuomet skaičiuodama kiekvieną bagažo gramą vežuosi iš Ispanijos, Italijos ar Portugalijos… Tokie, kuriuos galima valgyti tarsi obuolius, kurie neturi jokio aitrumo, tik malonų svogūno skonį…. Pasirodo šiuos svogūnus išauginti itin sudėtinga, juos ūkininkai iš sėklelių daigina ir puoselėja nuo pat sausio… O dar kai ūkininkai papasakojo, kad visą gyvenimą dirbę sėdimą darbą biuruose (žmona – buhalterė, vyras – policijos poskyrio vadovas) persiorientavo į ūkininkavimą ir visko nuo A iki Z išmoko patys, nes iš širdies domėjosi daržovių auginimo paslaptimis, apskritai keliu kepurę ir žaviuosi tokiais pasišventusiais augintojais iki begalybės. 

Tad parsinešusi visą krepšį šviežutėlių daržovių šiandien užsikūriau grilį paprastai, bet nekasdienei užkepėlei iš baklažanų, cukinijų, bulvių, svogūnų ir pomidorų. Patiekiau ją su drėgnu fetos sūriu, pašlakstytu alyvuogių aliejumi, ir pabarsčiau šviežiais baziliko lapeliais. Kažin ar būčiau sugalvojusi geresnį būdą derliaus šventei švęsti!!:)

Šią užkepėlę kepiau kepsininėje Big Green Egg, nes ji puikiai pasitarnauja kaip pečius ar orkaitė, tad ji turėjo malonų dūmo skonį. Tačiau iškepsite ją sėkmingai ir įprastoje orkaitėje. Kepdami Big Green Egge nepamirškite įdėti konvEGGtorių, antraip užkepėlės apačia pernelyg prisvils. Taip pat, jei kepimui naudosite ne keramikinius, o plonas emaliuotas kepimo formas (tokias, kaip naudojau aš:)), temperatūrą verčiau pamažinkite kokiu 15-20C, kad dugnas ir kraštai neprisviltų. 

Kepimui reikės 200C temperatūros
Visas daržoves supjaustykite griežinėliais ir sudėkite sluoksniais kaip aprašyta recepte
Aš užkepėlę kepiau kepsininėje, tad patiekalas dar kvepėjo dūmu. Tačiau tiks ir orkaitė
Minkštos ir sultingos keptos daržovės tiks kaip atskiras vegetariškas patiekalas, arba skanus ir spalvingas garnyras
Patiekite šią užkepėlę su fetos sūriu, ir pašlakstykite šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus
Skani daržovių vakarienė išgaravo akimirksniu…

Cukinijų, baklažanų ir pomidorų užkepėlė

4 asm. 

  • 600 g bulvių supjaustytų plonais griežinėliais
  • 2 nedidelės cukinijos (apie 1 kg), supjaustytos plonais griežinėliais 
  • 2 maži baklažanai, supjaustyti griežinėliais 
  • 4 pomidorai, supjaustyti griežinėliais 
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais 
  • 4 skiltelės česnako, supjaustytos plonais griežinėliais 
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • Šviežių arba džiovintų raudonėlių 
  • Fetos sūrio patiekimui

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Jei užkepėlę kepsite Big Green Egg, įkurkite grilį, nustatykite 200C temperatūrą ir įdėkite konvEGGtorių. 

Kepimo formos dugną ir kraštus patepkite šlakeliu aliejaus. Ant dugno sudėkite griežinėliais pjaustytas bulves. Ant jų pabarstykite druskos, pipirų ir raudonėlių, sudėkite keletą juostelių česnako. Pašlakstykite trupučiu aliejaus ir sudėkite pusę kiekio cukinijų, ant jų – baklažanuo juosteles. Vėl viršų pabarstykite druska, pipirais ir raudonėliu, pašlakstykite aliejumi ir pabarstykite česnakais. Sudėkite likusias cukinijas, ant cukinijų – svogūnus ir visą likusį česnaką. Vėl pabarstykite druska, pipirais, raudonėliais, pašlakstykite aliejumi. Ant užkepėlėsviršaus suklokite pomidorų griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir pabarstę raudonėliais pašaukite kepti. Kepkite apie 1.5 valandos, arba kol daržovės bus visiškai minkštos, o viršus ir šonai – apskrudę. Patiekite karštą, su fetos sūriu ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. 

Receptas (adaptuotas) iš Kwestia smaku

Komentarų apie "Cukinijų, baklažanų ir pomidorų užkepėlė": 3

  1. Pingback: Varškės ir cukinijų apkepas su razinomis ir vanile – Nidos receptai

  2. Nida:

    Išties, Dusia! Tik parūko ir nieko neliko:) Mielai kepsiu dar kurį nors vakarą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.