Ar jūs jaučiate artėjančių Kalėdų dvasią? Ar barbenantis lietus ir pavasarinė šiluma jums netrukdo įsijausti į žiemiškų švenčių nuotaikas? Ar pakanka įkvėpimo planuoti Kūčių stalo patiekalus ir galvoti, kuo šiemet nustebinsite artimuosius per Kalėdas?

Aš, tiesą pasakius, šiemet kankinuosi su tom Kalėdom… Na neateina jos į mano širdį, nors tu ką! Ir nežinau, ar čia kaltinti orą, ar dar kokius kitus objektyvius ar subjektyvius faktorius, bet turiu kaskart įžnybti sau, kai pamatau kalendorių, kad patikėčiau, jog Kalėdos – jau už poros dienų….

Ir kol braunuosi pro automobilių spūstis, kol maišais tempiu produktus iš parduotuvės, kol užseginėju paskutinius vis dar nepadarytų per metus darbų “guzikus”, net ir Advento laikotarpiu susigundau vakarienėms su svečiais. Ramioms, su taure gero vyno, su įdomiais pokalbiais, prisiminimais, planais Naujiesiems…

Jei mėgstate pieniškus desertus, ir ypač jei mėgstate creme brulee su traškia deginto cukraus plutele, tai jums turėtų patikti ir šis pieniškas ispaniškas desertas. Katalonijos kremas – taip jis vadinasi, ir ypač tinka žiemos vakarams, nes kupinas šventiškų prieskonių: citrusų žievelių, švelnaus anyžiaus ir cinamono… Vietoje grietinėlės čia dedamas pienas, užuot įmaišius dešimtį kiaušinio trynių, čia pakanka šiek tiek mažiau. Žodžiu, truputėlį draugiškesnis jūsų kūno linijoms desertas:) 

Tik viena smulkmena – šiam desertui pabaigti reikia turėti kulinarinį deglą (blow torch). Jei tokio neturite, cukrų karamelizuokite trumpam įkišę indelį su paruoštu desertu po maksimaliai įkaitintu griliumi orkaitėje. 

Šaltas pieniško kremo desertas pagaminamas iš vakaro ir gali stovėti šaldytuve
Šaltas pieniško kremo desertas pagaminamas iš vakaro ir gali stovėti šaldytuve
Karamelinė cukraus plutelė paryškina švelnaus kremo skonį
Karamelinė cukraus plutelė paryškina švelnaus kremo skonį
Jei neturite deglo, cukrų karamelizuokite orkaitėje
Jei neturite deglo, cukrų karamelizuokite orkaitėje
Crema Catalana
Porcijos 4
Tiems, kas mėgsta creme breulee tipo desertus
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 750ml pieno
  2. 1 šaukštelis pankolių sėklų
  3. 1 nedidelė cinamono lazdelė, sulaužyta
  4. 150g cukraus
  5. 1 citrinos nutarkuota žievelė
  6. 1 apelsino nutarkuota žievelė
  7. 2 kaiušiniai
  8. 6 kiaušinių tryniai
  9. 40g kukurūzų miltų
  10. 80g rudojo (demera) cukraus
Instrukcijos
  1. Į puodą supilkite pieną, suberkite pankolio sėklas, cinamoną ir 100g cukraus. Užvirkite. Kai tik pienas ims virti, tuoj pat nukelkite nuo ugnies, sudėkite citrinos ir apelsino žieveles, uždenkite ir palikite 10min pastovėti, kad skoniai įsigertų į pieną.
  2. Kiaušinius ir kiaušinių trynius išplakite su likusiu cukrumi, tada suberkite krakmolą ir viską gerai išmaišykite.
  3. Lėtai per sietelį supilkite karštą pieną, nukošdami sėklas, cinamono lazdelę, į kiaušinių masę, nuolat maišydami plaktuvu. Tada visą masę supilkite atgal į puodą ir įjunkite nedidelę ugnį. Nuolat maišydami kaitinkite masę apie 3min., kol ji visiškai sutirštės.
  4. Supilstykite kremą į negilius serviravimo indus ir išlyginkite paviršių. Palikite atvėsti. Tada sudėkite į šaldytuvą ir laikykite mažausiai 2 val arba per naktį, kol prireiks serviruoti.
  5. Patiekiant pabarstykite visą kremo paviršių ruduoju cukrumi ir karamelizuokite jį degikliu arba trumpam pašaukite į orkaitę po karštu griliumi. Patiekite iškart, kol karamelės sluoksnis karštas.
Adapted from Desserts
Adapted from Desserts
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Crema Catalana: pieniškas desertas su deginto cukraus plutele": 4

  1. Nida:

    Linkėjimai ir sveikinimai, Grita!!! Smagių švenčių ir nuostabių metų!!

  2. Grita:

    Jau kelios dienos galvoju apie si deserta,tiesiog vietoj ir laiku receptas,Graziu svenciu.

  3. Nida:

    Oi ačiū, Odeta:) Žinok, eglę, kaip niekad jau prieš savaitę pasipuošėm… Galvojau, gal tos Kalėdos labiau jausis… Bet kur tau:) Na nieko, kai stosiu prie staklių ruošti šventinius patiekalus, tai manau, kad viskas į vietas susistatys:) Tada laiko per langą žiūrėt nelieka:)

  4. Odeta:

    Nida, kadangidesrtus valgau itin retai, todel kai pamatau savo mylimiausius ( tai ka parodei dabar Tu) labai sunku atsispirti.
    O del Kaledu, tai siais metai man pasiseke labiau. Vzsiuosime pas mama, o tai reiskia, kad ant galvos sukeliame visus rupescius. Na gal ne visai, didziaja dali. As is savo puses kepsiu zasi, savo firmini zemoje temperaturoje kepta kumpi/nugarine ir silke sudysiu siandien. Tad laiko ir vargo prasme, turiu laisva laika 🙂
    O Tu gal paziurek i eglute, kaip ji visa blizga, kokia ji grazi ir sventiska, gal tas niurus ruduo pro langa isgaruos?…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.