Su kuo jums asocijuojasi comfort food? Man – su šiltu sočiu patiekalu, geriausia, jei pagamintu viename puode, patiektu gilioje lėkštėje. Tai maistas, kurį neskubėdama valgau avėdama šiltas šlepetes savo jaukiuose namuose… Žinau, kad mano apibrėžimas turi labai daug detalių, kurios kažkam kitam tikriausiai visai nėra būtinos:) Tačiau man, žinokite, svarbus kiekvienas smulkus šio pojūčio elementas!

Beje, jei jau prakalbome apie detales. Kažkada akis užkliuvo už įdomaus zodiako ženklų aprašymo (juos itin retai skaitau, tad gal dėl to šis ir įsiminė taip gerai:)). Pagal zodiaką esu žuvis, ir štai mano ženklo atstovams, pasak autoriaus, itin svarbios net mažiausios detalės, pavyzdžiui, kokioje lėkštėje patiekiamas maistas. Šis sakinys privertė mane susimąstyti, ir turiu prisipažinti, kad tai teisingiausiai apibūdintas mano charakterio bruožas, kurį pavyko nustatyti tam zodiako ženklų aprašinėtojui, visiškai manęs nepažįstančiam!! Kaip juokingai tai beskambėtų, net vaikystėje, jei močiutė man virtinukus patiekdavo ne toje lėkštėje, kurią pati sau būdavau “pasiskyrusi” savo vaizduotėje, man tie virtinukai iškart pusę skonio jau būdavo praradę…:) Ir taip iki šiol: aš verčiau persidėsiu patiekalą į kitą lėkštę, nei valgysiu iš tos, į kurią kažkas maistą už mane sudėjo, nes ta lėkštė tiesiog gulėjo pirma po ranka:) O jums ar svarbios tokios detalės??

Tad štai tas komfortas valgant yra labai sudėtingas (ir sudėtinis!) dalykas:) O šio sezono komforto patiekalas man – įvairiausios aromatingos tirštos lęšių ir įvairiausių pupelių sriubos. Pupelių mes apskritai turėtumėme vartoti kiek galima daugiau, nes tai puikus baltymų šaltinis. Pupelių sriuba taip puikiai pasotina, kad dažniausiai antro patiekalo nė nereikia. 

Šios dienos patiekalas – tai persiška sriuba, kurios receptą ruošiau specialiai žurnalo “Beatos receptai” žiemos numeriui. Tirštai sriubai naudosite lengvai Lietuvoje randamus ingredientus ir tipiškus Artimųjų Rytų prieskonius: kuminą, kalendras, cinamoną ir papriką (pamenate, kad šiemet madingiausia bus Artimųjų Rytų virtuvė ir jos prieskoniai?:)). Beje, jei dar nesate atrardę spindulinių pupuolių (mung beans) – labai raginu jų paieškoti prekybos centruose. Tai itin dažnai Rytų virtuvėse naudojamas ingredientas, tinkantis sriuboms, garnyrams, salotoms ir užtepėlėms. Plonai supjaustyti žalio burokėlio griežinėliai patiekiant suteiks sriubai traškumo, o česnakinis sezamų pastos padažas subalansuos skonį. Jei sriubą patieksite su kiaušiniu, virtu be lukštų (poached egg), galite būti tikri, kad tokiu dubeniu pasisotins net alkaniausi šeimos vyrai. 

Štai toks yra mano šio sezono komforto maistas.
Čia jau ne vien sriuba, bet ir visas sotus pagrindinis patiekalas!

Persiška spindulinių pupuolių sriuba su mėtomis, česnakiniu sezamų pastos padažu ir kiaušiniu

4-6 asm.

  • 80ml (1/3 stiklinės) alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, labai smulkiai supjaustytas,
  • 1 saliero stiebas, susmulkintas
  • česnako skiltelės, susmulkintos
  • 2 šaukšteliai kumino
  • 2 šaukšteliai maltų kalendrų
  • 2 šaukšteliai maltos saldžiosios paprikos
  • ½ šaukštelio aitriosios paprikos
  • Žiupsnis malto cinamono
  • 1 mažas indelis konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse 
  • 1.5 llitro vištienos arba daržovių sultinio
  • 300g spindulinių pupuolių (jei neturite, pakeiskite žaliaisiais lęšiais)
  • ½ stiklinės mėtų lapelių
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys

Patiekimui:

  • 2 nedideli burokėliai, nulupti ir supjaustyti popieriaus plonumo griežinėliais (naudojantis mandolina)
  • Kiaušiniai, virti be lukštų (poached)
  • Česnakinis sezamų pastos padažas*

Česnakinis sezamų pastos padažas

  • 100g tachini pastos
  • 60ml karšto vandens
  • 80g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 skiltelė česnako, susmulkinto
  • 1 citrinos sultys
  • Druskos

Dideliame puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie taps minkšti ir permatomi. Tada sudėkite salierus ir dar pakepinkite apie minutę. Pabaigoje suberkite česnakus, visus prieskonus, ir maišydami pakepinkite, kad prieskoniai atskleistų savo aromatą. Supilkite pomidorus su visomis sultimis ir maišydami patroškinkite apie 3-4 minutes. Tada supilkite sultinį, suberkite nuplautas spindulines pupuoles, įberkite druskos, uždenkite puodą ir virkite sriubą apie 20-30 minučių, arba kol pupuolės visiškai suvirs, sriuba sutirštės. 

Kol sriuba verda, paruoškite česnakinį sezamų pastos padažą: tachini sumaišykite su karštu vandeniu, įdėkite jogurtą, smulkintą česnaką, ir pabaigoje supilkite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite ir pagardinkite druska. Padėkite į šalį. 

Likusį aliejų įkaitinkite ndeidelėje keptuvėje ir jame apkepinkite mėtas, kol šios taps traškios. Išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. 

Jei pageidaujate, sriubą galite sutrinti elektriniu plakikliu arba bulvių trintuve (nesistenkite, kad sriuba įgautų vientisą konsistenciją, tegul jaučiasi pupuolės!). Įmaišykite citrinos sultis ir žievelę, paragaukite, ar netrūksta druskos.  Patiekite giliuose dubenėliuose, ant viršaus uždėję keletą riekelių burokėlių, šaukštą padažo, be lukšto virtą kiaušinį, ir pagardinkite keptomis mėtomis. 

Recepto šaltinis: žurnalas Gourmet Traveler 

Komentarų apie "Comfort food: persiška spindulinių pupuolių sriuba su kiaušiniu, mėtomis ir česnakiniu sezamų pastos padažu": 6

  1. Cukinija:

    Išbandyta – labai skani sriuba. Ačiū už puikų receptą!

  2. Rima:

    Estetikos myletoja ir as :))))
    Man taip pat labai svarbu kokia lekste, puodelis…ir visas stalas, vieta, kur as valgau…man tarsi skanesnis tas patiekalas pasidaro, kai jis graziame inde.
    O nuotrauka sitos sriubos yra tiesiog tooobula!! Norisi is kart ragaut 🙂

  3. Nida:

    Diana – taip, nevirtus! Tik labai labai plonai…. Tame ir gėris, kad burokėliai sultingi, traškūs, kietoki, labai dera su tiršta sriuba… Bet tikrai skonio reikalas, jei kam nepatiks taip patiekta sriuba – praleiskite tuos burokėlius.

  4. Diana:

    OMG! Jau jaučiu skonį burnoje… Burokėlius nevirtus plaustyti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.