Neseniai atskleidžiau paslaptį kas lietuvius taip traukia į Airiją. Greičiausiai tai bulvės, nes bulvių patiekalai Airijoje ne mažiau populiarūs nei Lietuvoje 🙂 Airiai giriasi, kad jų virtuvėje bulvės užima be galo svarbią vietą. Airiai bulves tradiciškai derina su kopūstais – dar viena kiaurus metus prieinama lietuviška daržove!

Tik ką praūžusi San Patriko šventė į savo kulinarinį sūkurį įsuko ir mane. Kažkodėl pastaruoju metu atsirado didelis potraukis bulvėms. Tai ženklas, kad nuo šaknų toli nepabėgsi: tikras lietuvis negali daryti per ilgų pertraukų nevartodamas bulvių 🙂

Colcannon – tai tipiškas airiškas bulvių garnyras, dažniausiai patiekiamas su paskrudintais mėsos gabaliukais. Įdomus jis tuo, kad virtos bulvės sumaišomos su virtais kopūstais. Paprastai airiai Colcannon, kurį ruošia sumaišydami virtas trintas bulves ir troškintus kopūstus, pateikia taip: garuojančios košės dubenyje centre padaroma duobutė, kuri pripildoma lydytu sviestu. Kabindamas šaukštą bulvių garnyro, jį pavilgai lydytame svieste. Gardumėlis neišpasakytas 🙂 (čia tiems, kurie gali sau leisti neskaičiuoti kalorijų:))

Tačiau tokios trankios šventės kaip San Patric proga, kuomet airiai į svečius pasikviečia pulką draugų, jiems pateikia kiek pagerintą savo tradicinio bulvių plokštainio versiją. Išbandžiau Colcannon ir man labai patiko. Tai ne tik nuostabus šventiškas garnyras, bet ir greitas nesudėtingas atskiras vegetariškas patiekalas.

Colcannon reikės:

1/2 nedidelio kopūsto

1 kg bulvių

1/2 puodelio kapotų svogūnų laiškų

5 šaukštai sviesto (aš dėjau 2 šaukštus sviesto ir 3 šaukštus pieno)

1 kiaušinis

Druska, pipirai, muškato riešutas

Nuskustas bulves supjaustome gabaliukais ir sudedame į verdantį pasūdytą vandenį. Kopūstą supjaustome į 6-7 dalis ir taip pat sudedame į kitame puode verdantį vandenį su šaukšteliu druskos. Jei turite kiaurapuodį – puodą su skylutėmis, skirtą troškinti garuose, būtinai jį panaudokite: ant verdančių bulvių tegul troškinasi kopūstas. Palikite daržoves virti apie 25 minučių, kol jos taps minkštutės.

Išvirtas bulves nusausiname ir sutriname į košę. Pagardiname sviestu (arba sviestu ir pienu). Kopūstus susausiname, šiek tiek atvėsiname, ir sukapojame mažais gabalėliais. Kopūstus sumaišome su bulvių koše. Suberiam kapotus svogūnų laiškus, įmušame kiaušinį, pagardiname druska, pipirais, muškato riešutu.

Įkaitinam orkaitę iki 190C. Kepimui skirtą indą (apvalų arba pailgą) ištepame lydytu sviestu. sudedame bulvių ir kopūstų masę, išlyginam viršų ir ištepame lydytu sviestu. Pašauname į orkaitę ir kepame apie 40 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

Pateikiame kaip garnyrą arba kaip atskirą patiekalą su šviežių daržovių salotomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.