Sunku patikėti, kad po dienos – Velykos. Užimta pačiais įvairiausiais projektais, susijusiais su pasiruošimu Velykų šventėms, jaučiuosi tarsi jas jau atšventusi… Margučius dažiau likus dviems savaitėms iki švenčių, patiekalus su kiaušiniais gaminau Velykoms dar nė neprasidėjus… Tad keistas šiemet tas švenčių atėjimas ne pagal kalenorių… 

Tokie pasiruošimo šventėms darbai man priminė mano darbą žurnalų leidybos įmonėje ir televizijoje, kur visos šventės prasidėdavo (o ir pasibaigdavo) daug anksčiau nei visiems žmonėms:) Kalėdas imdavome ruošti, planuoti, filmuoti ir fotografuoti dar spalį, Velykas – vos praūžus Naujametiniam šurmuliui… Toks labai keistas jausmas išgyventi šventes du kartus: tada net nesupranti kurios jų – tikrosios!…:)

Turbūt dėl to ir mano šventės šiemet bus kiek kitokios. Ramesnės, ir…. su daugiau laiko sau:) Tačiau prieš palinkėdama jums šviesių Velykų, dalinuosi labai jau tradicinio Velykų kekso receptu. Jei kartais dar sprendžiate ką gi nesudėtingo, bet skanaus ir puošnaus iškepti Prisikėlimo šventei. Beje, šį keksą galite išsikepti dieną prieš šventę, jis išliks pururs ir drėgnas. Iškeptą keksą, iki patiekiant, laikykite formoje, tik prieš patiekiant išdėkite jį į serviravimo lėkštę. 

Citrininis keksas
Minkštas, drėgnas ir purus keksas šviežias išliks kelias dienas
Citrinu keksas
Geltonos spalvos kepinys ypač papuoš jūsų šventinį stalą!

Citrininis Velykų keksas

  • 200 g. sviesto 
  • 1 citrinos sultys ir nutarkuota žievelė 
  • 4 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1stiklinė (180 g) cukraus
  • 1 šaukšas vanilinio cukraus
  • 1 stiklinė (160 g) purių kvietinių miltų
  • 1/2 stiklinės (90 g) krakmolo
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Formai patepti ir pabarstyti: 

  • 1 šaukštas sviesto ir  3 šaukštai džiūvėsių (arba maltų riešutų)

Keksui papuošti:

  • cukraus pudros

Orkaitę įkaitinkite iki 170C (be apipūtimo funkcijos). Kepimui skirtos kekso formos dugną ir šonus patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsiais. 

Sviestą ištirpinkite, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele, palikite pravėsti. 

Dideliame dubenyje (arba mikserio inde) sumaišykite kiaušinius ir cukrų bei vanilinį cukrų, ir plakite apie 10 minučių, kol masė taps puri, balta, cukrus visiškai ištirps. Kitame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Suverskite birius produktus į kiaušinių plakinį ir trumpai maišykite elektriniu plakikliu arba rankomis, tik kol susimaišys visi ingredientai tarpusavy. Pačioje pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir dar kartą išmaišykite. Tešla turėtų būti pudingo konsistencijos. Taip paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 45 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą. 

Išimkite keksą iš orkaitės, pilnai atvėsinkite. Išverskite keksą ant serviravimo lėkštės, papuoškite cukraus pudra (arba glajumi). 

Gražių jums švenčių!

Vienas komentaras apie straipsnį "Citrininis keksas Velykoms"

  1. Nida:

    Giedre, dėl nesijotų miltų neturėjo sukristi. Man labiau panašu, kad jis nebuvo pilnai iškepęs, kai išėmėt iš orkaitės. Naminių orkaičių temperatūra ne visada tiksli, ne visada tai, ką matot ant termometro, atitinka realią temperatūrą… Todėl kepimo laikas tik orientacinis, reikia visada tikrinti, ar iškepęs. Kita priežastis galėjo būti pasenę kepimo milteliai, bet man didesnė tikimybė, kad visgi neiškepė.

  2. Giedrė Tamošaitienė:

    Keksas sukrito arba neiškilo. Apačia tokia kietoka buvo. Purus buvo tik viršus … Nežinau ką Dariaus ne taip: miltų nesijojau, gal dėl to. Vanilinio cukraus neturėjau, bet dėl to neturėjo taip atsitikti.

  3. Nida:

    Debita, sausumą duoda miltų ir skysčių santykio netinkamumas. Kadangi ten taip aptakiai nurodyta „1 citrinos sultys”, tai tų sulčių viena citrina duos daugiau, kita mažiau (gal jūsiškė nelabai sultinga buvo? tuomet kokį šaukštą miltų būtų neprošal nuimti). Taip pat kiaušiniai – jei naudojote mažesnius, tešla galėjo gautis sausesnė. Tokiu atveju aš kartais palaistau keksą pvz silpna arbata, kurią pagardinu citrinų sultimis ir trupučiu cukraus (dėl cukraus reikia nuspręsti – gal saldumo ir taip pakanka).

  4. Debita:

    Labas. Iškepiau šį skanėstą. Tikrai skanus👍😋,bet man gavosi gan sausas…. kur mano klaida?

  5. Eglė:

    Kepiau GF versiją su GF universaliu miltų mišiniu pagal receptūrą, dar papildomai glajumi suliejau ir keksas gavosi nuostabiai drėgnas ir aromatingas! Pusės neliko per vieną prisėdimą.

  6. Nida:

    Julija, konditerija yra chemijos mokslas:) Čia jau viskas suskaičiuota gramais, sudėliota kas būtina, ir kiekvienas ingredientas būtinas, kad pasiektum būtent tokį rezultatą. Nepaaiškinsiu ką konkrečiai daro krakmolas, bet visada tiems, kurie nori eksperimentuoti (su konditerija, beje, eksperimentuoti labai rizikinga), gali pamėginti daryti savo variantą (be krakmolo jūsų atveju), ir tada mums tiksliai galėsite pasakyti kam (ir ar išvis) jis buvo reikalingas.

  7. Julija:

    O kam šiuo atveju reikalingas krakmolas? Nelabai suprantu jo funkcijos

  8. Nida:

    Asta, laimas turi šiek tiek kitokį skonį. Sultys tai OK, bet žievelė laimo kitokia. Bet kitoks tai nereiškia blogas!!

  9. Asta:

    O jei dalį citrinos pakeisti laimu? Skonis nepakistu į blogąją pusę? 🙂

  10. Laura:

    Labai skanus, tik vietoj citrinos naudojau mandariną ir kepiau keksiukų formelėse, papuoš ryt Velyku stalą 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *