Net neklausiu, ar mėgstate mielines bandeles su cinamonu. Nes neįsivaizduoju žmogaus, kuris galėtų jų nemėgti! Su pienu ar arbata, ryte ar popiet, kai lauke dargana, ar kai šviečia saulė. Cinamonas apskritai yra bene jaukiausias prieskonis, sugrąžinantis į vaikystę, ir namus akimirksniu pripildantis jaumumo, tiesa?:) 

O jei taip cinamoninių bandelių skonį imtumėm ir perkeltumėm į trapius sviestinius sausainius? Ir tokiu būdu jei suderintumėm du pačius maloniausius pojūčius – malonų sviestinį saldumą ir švelnų minkšto sausainio traškesį?… Sakote neįmanoma užduotis? Ogi dar ir kaip įmanoma!

Neseniai mano bičiulė šventė savo gimtadienį ir paprašė manęs pagaminti desertą jos gausiam svečių ratui. Tačiau užduotis buvo kiek pasunkinta: ji norėjo ne pyrago, bet sausainių. Su pyragais paprastai būna viskas aišku – užmaišei dubenį tešlos, iškepei viską skardą, supjaustei gabalėliais, ir būrys svečių pavaišintas. O štai su sausainiais viskas kiek sudėtingiau… Čia reikia kiekvieną suformuoti, pasirūpinti, kad būtų ne per dideli, bet ir ne per maži, kad išlaikytų kelionę (o man teko su tais kepiniais nukakti 100+ kilometrų), ir kad gražiai prezentuotųsi ant stalo, kad būtų skanūs, bet ir kad būtų nelabai sudėtingai pagaminami… 

Ir mano atrodo, kad radau tobulą pasirinkimą štai tokiems sausainių iššūkiams: tai sviestiniai sausainiai su cinamonu, kurių skonis tikrai be proto primena nostalgiškas cinamonines bandeles. Tokių sausainių tešlą galima pasiruošti nors ir likus 2-3 dienoms iki šventės, o jau iškepti juos – vieni juokai:) Belieka tik supjaustyti aštriu peiliu juostelėmis, ir pašauti į karštą orkaitę! Beje, šie sausainiai gali būti iškepti ir iš vakaro, ir tikrai nepraras nei skonio, nei traškesio, nei išvaizdos!

Argi ne gražuoliai šie susukti spiralėmis trapūs sausainėliai?:)
Mažesniems – su pienu….
….o didesniems – su kavute! 🙂

Cinamoniniai sviestiniai sausainiai 

Apie 35-40 sausainių

Trapiai tešlai:

  • 230 g sviesto
  • 3/4 stiklinės cukraus pudros
  • didelis žiupsnis druskos
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 didelis kiaušinis
  • 2 ir 1/4 stiklinės miltų

Cinamoniniam įdarui:

  • 75 g sviesto
  • 1/4 stiklinės rudojo cukraus
  • 1,5 šaukšto auksinio sirupo (arba skysto medaus)
  • 1 šaukštas cinamono
  • 2 šaukštai miltų
  • didelis žiupsnis druskos

Visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!

Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės eksytraktą, ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, tol kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lpini. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą). 

Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą, ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą tešlos pailgą ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).

Įkaitinkite orkaitę iki 190C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. 

Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4mm juostelėmis, ir jas klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 12-15 minučių, arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje. 

Recepto šaltinis: Moje Wypieki.

Vienas komentaras apie straipsnį "Cinamoniniai sviestiniai sausainiai"

  1. Nida Degutienė:

    Rasa, aš nesibaiminčiau dėl tešlos konsistencijos mažindama cukraus kiekį… Čia ne morengas, kad reiktų labai laikytis proporcijų… Manau, dėčiau ne daugiau nei 0,5-1 šaukštą rudojo cukraus ir palikčiau sirupą kiek parašyta. Bet čia toks teorinis mano spėjimas, reikia mėginti ir žiūrėti, ar viskas ok, ar pakanka saldumo 🙂

  2. Rasa:

    Sveiki, pirmas bandymas vidutiniškai pavyko ☺️ bet kartoti norėsiu. Svarstau, kiek galima mažinti cukraus pudros ir saldumo į rudąją dalį – kad nenukentėtų pati tešla 🤔

  3. Nida:

    Hm, gal ir verta pamėginti! O gal pvz. tirpios kavos įdėkit, bus tada kaviniai sausainiai, skonis, spėju, būtų išraiškingesnis nei vien kakava. Galit ir to ir to, bus ir spalva ir skonis!

  4. Jūratė:

    Miela Nida, kaip Jūs galvojate, jeigu vietoj cinamono įdėčiau kakavos? Mano mama nelabai mėgsta cinamoną, o taip norėtusi su ja prie kavos tokių sausainiukų..😊

  5. Nida:

    Spėčiau, kad galima. Ištraukus aš turbūt ilgai kambario temperatūroje nelaikyčiau… Nes sviestinė tešla labai greitai minkštėja… Kepčiau turbūt nedelsiant.

  6. Anonimas:

    O ar galima jau paruoštą ir suvyniotą tešlą su įdaru dėti į šaldiklį ir ištraukti po, pvz., kelių savaičių? Ir tada kepti.
    Ir jei galima – ar reikėtų prieš kepant visiškai atšildyti?

  7. Nida:

    Agne – kaip teisingai jūs suraštėt, tikrai sviestinė tešla yra žiauriai nepatogi darbui vasarą… Na nebent esi stipriai kondicionuojamoje patalpoje ir kočioji ant ledinio marmurinio pagrindo:) Žiemą – kitas reikalas! Labai džiaugiuosi, kad patiko!

  8. Agne:

    Labai pretenzingai ant stalo atrodantys, bet tikrai nesunkiai pagaminami. Visiems patiko ir tokia jauki „namudinė” išvaizda, ir skonis. Pirmą kartą dariau vasarą per didelius karščius (to nerekomenduočiau kartoti), tada tešla, lyg ir buvusi šalta šaldytuve, iš jo ištraukus labai greitai pradėjo tirpti, trūkinėti ir pan. Buvo sunku ir susukti, ir pernešti į šaldytuvą, nes sviestas greitai susidraugavo su karšta virtuve (skonis vis tiek išėjo puikus). Dabar jau pakartojau normaliomis sąlygomis – vargo kaip nebūta, viskas lengvai kočiojosi, sukosi ir netižo. Planuoju kepti ir kalėdoms – puikus paįvairinimas imbieriniams sausainiams.

  9. Nida:

    Rugile, šie sausainiai kietoki, bet trapūs. Jei dėjote tesingus kiekius ingredientų, per kieti jie neturėjo gautis. Bet trapumas tikrai turi būti, čia juk nemažai sviesto naudojama.

  10. Rugilė:

    Sveiki. Ar jie turi būti tokie kieti? Nes man gavosi jie labai kieti. :/

  11. Anonimas:

    Mieloji,Nida,kepu antrą kartą iš eilės šiuos sausainius- šeima labai giria ir mėgaujasi. Dėkoju ❤️

  12. Nida:

    Jolita, nežinau, nes nebandžiau. Kai pamėginsit – parašykit ir mums ar pavyko.

  13. Jolita:

    Sveiki, ar pavyks šie sausainiai, jei į tešlą neįdėsiu kiaušinio?

  14. Milda:

    Miela Nida, į jūsų svetainę užsukau netyčia, bet kaip džiaugiuosi. Puikūs, aiškiai aprašyti receptai, o jau nuotraukų grožis! Taip ir noris viską iš eilės gaminti. Pradėsiu nuo šių sausainių. Artėjančių švenčių proga taip ir noris cinamonu barstytis. Tik kaip su ta stikline? Kiek į jūsų stiklinę telpa gramų? =) Iš anksto dėkoju už atsakymą

  15. Nida:

    Ačiū, Žana:) Atrodo, kad sudėtinga be galo, o iš tiesų juk baisiai paprasta 🙂

  16. Žana:

    Puikiausio skonio ir išvaizdos sausainiai! Nerealiai kvepia!
    Nerandu taip greitai progų pagaminti visus tuos gerus paskutinius receptus, tai viskas vyksta pamažu 🙂 Sausainių tešlą pasiruošiau iš vakaro, kaip nurodyta, sausainių gavosi gal 50 vnt. ir antra diena juos skanaujame, dar ir kitiems pasivaišinti įdėti pavyko. Paduodant sulaukiau klausimo – pirkti ar mano iškepti? Nes labai gražūs 🙂
    Labai rekomenduoju visiems kibti į tešlos gaminimą dar šiandien, ryte akimirksniu iškepsite ir visą savaitgalį mėgausitės sausainiais 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *