Nors šaltis iš Lietuvos šiek tiek atsitraukė, ir -10C jau neatrodo taip baisiai kaip -30C, bet žiema dar turbūt kurį laiką pabus. O kai už langoi šalta, šildytis reikia visais įmanomais būdais – įskaitant aštrų, kvapnų, karštą maistą:) Ir jei kas nors žino geriau šildantį patiekalą, nei Chilli con carne, tegul greitai pasidalina šia paslaptim su manim (o aš pasidalinsiu su likusiu pasauliu:)). Ir jei iki šiol manėte, kad aštriai čili sriubai pagaminti reikalingi kokie nors labai brangūs arba sunkiai pasiekiami ingredientai – tai labai buvote neteisūs. Kaip ir esate neteisūs, jei galvojate, kad būtinai reikia viso šio ilgo sąrašo produktų. Žodžiu, improvizuokit į sveikatą, o aš siūlau senos geros čili sriubos receptą pagal Oliverį.

Chili con carne (6-8 porcijom)

2 vidutiniai svogūnai

• 4 česnako skiltelės

• 2 vidutinės morkos
• 2 stiebai saliero
• 2 raudonosios paprikos
• alyvuogių aliejaus

• 1 šaukštelis su kaupu čili miltelių
• 1 šaukštelis su kaupu cinamono
• 1 šaukštelis su kaupu cumino
• druskos, pipirų
• 1 x 400g konservuotų avinžirnių arba baltųjų pupelių

• 1 x 400g indelis konservuotų raudonųjų pupelių

• 2 x 400g indeliai konservuotų nuluptų pomidorų (supjaustytų) savo sultyse
• 500g maltos jautienos (aš naudojau maltą vištieną)

• 1 saujelė šviežių kalendrų

• 2 šaukštai balzamiko acto
Pirmiausia supjaustome visas daržoves mažais kubeliais: svogūnus, morkas, salierus, pipirus. Česnaką sutriname. Dideliame (labai dideliame!) puode įkaitiname gerą šlaką aliejaus. Pakepiname svogūnus ir česnakus, tada suverčiame visas daržoves, suberiame prieskonius (cinamoną, cuminą, čili), pabarstome druska ir kepame maišant kokias 7-10 min., kol daržovės suminkštėja.

Nupilam skystį nuo pupelių. Suverčiam jas į puodą, kartu su pjaustytais pomidorais. Taip pat sudedame maltą mėsą ir viską maišom, kad nesusidarytų mėsos gumulai. Vieną indelį nuo pomidorų pripilam vandens ir tą vandenį supilam į troškinį. Užverdame, supilame du šaukštus balzamiko acto, dar įberiame druskos, pipirų ir uždengę troškiname apie valandą, laikas nuo laiko pamaišant.

Pateikiame pabarstę kapotomis kalendromis, su prancūziško batono ar paskrudintos duonos riekele, su virtais ryžiais, arba užpilame ant orkaitėje iškeptos bulvės su lupyna (prapjautos, ir šiek tiek išskaptuotos iš vidaus).

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *