Kuo šalčiau, tuo labiau norisi karštų ir maistingų troškinių, kurie ne tik pasotina, bet ir sušildo. Kadangi savaitgaliais būna mūsų su vyru didieji savaitės prasibėgimai, ir kiekvienas praristenam po 10-11km, tai po tokio sportinio krūvio abu būname nusipelnę skanios ir sočios vakarienės. Šiandien nė nebuvo abejonių, kad gaminsiu chilli con carne (čili kon karne). Ir neklauskit kodėl, nes atsakymo neturiu:)

Chilli con carne pasauliui pristatė Amerikos pietvakarinė dalis, Teksasas, kuriame itin didelė meksikiečių bendruomenė. Šiandien jau niekas dorai nežino, ar šis patiekalas labiau amerikietiškas, ar autorinės teisės priklauso būtent Meksikai, bet niekam nekyla abejonių, kad meksikietiški skoniai čia dominuoja.

Maniškė čili sriuba, kaip dažnai ją vadina žmonės, buvo gaminama ne tradiciškai su malta jautiena, bet su kalakutiena. Šiaurės miestelyje atradau firminę Arvi kalakutienos parduotuvę, tad surizikavau ir nusipirkau maltos ktūtinėlių mėsos (surizikavau, nes paprastai mėsą malu pati arba įdėmiai žiūriu, kad man sumaltų tą gabalėlį, kurį pati pasirinkau, bet ne viską, kas po ranka papuolė, ar kas atliko). Kalakutiena kurkas liesesnė nei jautiena, tad aktyviai gyvenantiems žmonėms patartina rinktis būtent šią mėsą. Užtai tam, kad išgauti specifinį patiekalo skonį, į troškinį įmaišiau pakepintos rūkytos šoninės ir chorizo dešros:)

Chilli con carne-1_LR

Raudonąsias pupeles, vietoj to, kad rinkčiausi lengvesnį variantą ir naudočiau konservuotas, aš iš anksto išmirkiau vandenyje. Na nemėgstu aš konservuotų dalykų ir jų stengiuosi išvengti. Tačiau ne visuomet tai gaunasi – štai pomidorai į čili sriubą keliavo būtent iš konservų…

Kai apsipirkinėjau šiandien viename prekybos centrų, sutikau gerą bičiulę. Puolėme plepėtis, ką šįvakar gaminsime. Vos pradėjusi pasakoti jai apie chilli con carne, pamačiau besišypsančią savo draugę: „pažiūrėk į mano krepšį”- pirštu bakstelėjo ji į krūvą produktų. Ir kaip jūs manote, ką aš ten pamačiau? Ogi visus čili sriubai reikalingus ingredientus:)) Tad srėbdama pirmąjį šaukštą karštos tirštos kalakutienos čili kon karne, žinojau, kad dar mažiausiai prie vieno stalo žmonės šiandien valgo tą patį patiekalą:)

Chilli con carne-11_LR 

cili sriuba su kalakutiena_LR

Chilli con carne su kalakutiena ir chorizo dešra
Porcijos 6
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  2. 1 chorizo dešra, supjaustyta gabaliukais (arba pakelis supjaustytos chorizo dešros, kurią galite rasti Rimi)
  3. 100g rūkytos šoninės, supjaustytos gabaliukais
  4. 1 svogūnas, supjaustytas gabaliukais
  5. 1 lauro lapas
  6. 500g maltos kalakutienos (naudojau maltą krūtinėlių mėsą)
  7. 1 šaukštas malto kumino
  8. 2 šaukšteliai maltų kalendrų
  9. 1.5 šaukštelio džiovinto oregano
  10. aitrių ir saldžių maltų čili pipirų (pagal skonį)
  11. 3 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
  12. 250g raudonųjų pupelių, per naktį išmirkytų vandenyje (arba 4 indeliai po 400g konservuotų raudonųjų pupelių)
  13. 2 indeliai (po 400g) konservuotų pomidorų savo sultyse
  14. Druska, pipirai
Patiekimui
  1. grietinė, kapotos kalendros arba petražolės, tabasco padažas, šviežias batonas arba virti ryžiai, guacamole
Instrukcijos
  1. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite supjaustytą šoninę ir chorizo dešrą, kol apskrus. Išimkite į atsikrą lėkštę ir trumpam atidėkite į šalį. Į troškintuvą suberkite svogūnus ir lauro lapą ir toliau kepinkite maišydami, kol svogūnai pilnai suminkštės. Tada sudėkite maltą mėsą ir toliau kepinkite maišydami, kol mėsa pašviesės. Suberkite prieskonius: kuminą, kaledras, oregano, čili pipirus, sukapotus česnakus, ir dar pakepinkite maišant kelias minutes.
  2. Pabaigoje supilkite pupeles (jei naudojate konservuotas - nupilkite skystį), konservuotus pomidorus savo sultyse ir 1/2 stiklinės vandens, įberkite druskos ir grūstų juodųjų pipirų, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir palikite troškintis. Jei naudojate išmirkytas pupeles, troškinti teks valandą, jei konservuotas,- užteks ir 40min. Pabaigoje paragaukite, ar pupelės minkštos, ar netrūksta druskos, pipirų.
  3. Patiekite su grietine ir šviežiomis kapotomis kalendromis arba petražolėmis, su tabasco padažu, su ryžiais arba šviežio batono riekele. Prie šio patiekalo, savaime suprantama, labai tiks guakamolė!!
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Chilli con carne su kalakutiena ir chorizo dešra": 4

  1. Nida:

    Dovile, tai dažniausiai visi iš konservuotų ir gamina:) Tik aš tokia, pažaisti mėgstanti… Bet užtai prisigaminu visai savaitei – kuo ilgiau pastovi arba kuo dažniau pašildomas, tuo skanesnis tas chilli con carne:)

  2. Dovilė:

    Vakar kaip tik gaminau šį patiekalą.Tik kad buvo iš anksto nesuplanuotas tai beveik koncervuotą ėmiau: pupeles, pomidorus, kukūrūzus. Išties puikus patiekalas šaltu metu.

  3. Nida:

    Ačiū ačiū:) Rankų darbo, iš Izraelio:) Jose, beje, ir kepti galima maistą orkaitėje. Tik niekad nebandžiau:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *