Mano vyras Lietuvoje keletą metų turėjo rutina tapusią ceremoniją: kiekvieną penktadienį, kuomet darbų krūviai prieš savaitgalį mažesni, jis susitikdavo su savo geru draugu aptarti “susiklosčiusios situacijos”. Dažniausiai ta “susiklosčiusi situacija” apsiribodavo jo mėgiamų futbolo komandų įvarčiais, naujai įsigytais žaidėjais, matytų rungtynių aptarimu bei visokiais kitokiais vyriškais pasikalbėjimais. Susitikdavo vyrai vienoje ir toje pačioje vietoje – kavinėje Antakalnyje. Ir užsisakydavo visuomet tą patį patiekalą – Charčio sriubą.

Pamažu penktadieniai pas mus virto “charčio dienomis”, o posakis “šiandien eisiu charčio” pasakydavo žymiai daugiau, nei tiesioginės šių trijų žodžių reikšmės.

Kad bent mintimis savo vyrui sugrąžinčiau tas džiaugsmingas akimirkas, kuomet su artimu draugu gali pasidalinti didžiausiais savo džiaugsmais, lūkesčiais bei išgyvenimais (tai aišku, kad tik sporte, negi jūs manėte kitaip?:)), pagaminau jam aštrios charčio sriubos. Sriuba gavosi tokia skani, kad neatsisakiau ir aš dubenėlio 🙂

4 asmenims charčio sriubai rikės:

Avienos kauliukų

1 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto gabaliukais

3 skiltelių česnako, susmulkinto

1 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos kubeliais

2 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais

4 šaukštų ryžių

2 pomidorų

1 šviežio čili pipiro (arba 2 džiovintų)

Aliejaus, druskos, pipirų, šaukštelio cumino, šaukštelio kalendros

Šviežių kalendrų pateikimui ir šviežio baziliko (nebūtina)

Šaukštą aliejaus įkaitiname puode ir jame pakepiname svogūną bei česnakus, apibarstę kalendros ir cumino prieskoniais (maždaug po pusę šaukštelio). Kai svogūnai suminkštėja, suberiam morkas ir dar pakepinam. Sudedam avienos kaulus ir užpilam 1,5 litro vandens. Įberiam 2 šaukštelius druskos, pipirų, įmetam čili pipirą ir užverdam. Sumažinam ugnį ir verdam apie pusvalandį, kol sultinys bus pilnai išviręs (mėsytė ant kaulų bus minkšta). Tada suberiam ryžius, bulves ir paverdam dar 5-10  minučių, kol bulvės ir ryžiai bus minkšti. Pabaigoje suberiam supjaustytus šviežius pomidorus, ir dar paverdame apie 5 minutes. Pabaigoje patikrinam skonį, ar netrūksta druskos. Jei trūksta aštrumo (su čili pipirais visuomet sunku numatyti koks aštrus gausis patiekalas), galime įberti čili prieskonių bei dar pabarstyti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Pabaigoje, kai jau išjungiam ugnį, sumetam saujelę baziliko lapų, o išpilsčius į lėkštes pabarstome kapota kalendra. Pateikiame su skrudinta šviesia duona.

Kad ir kokia temperatūra būtų už lango arba jūsų širdyje, patikėkite, po dubenėlio tokios sriubos bus taip karšta, kad net oioioi 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.