Kai vaizdas už lango ima labiau panašėti į slidininkų kurortą su užpustytais takais, pakelėse suverstomis iš praeitų pūgų susnigusio sniego pusnimis, ir kai kiemo kasimas tampa kasdiene ryto ir vakaro mankšta, pats laikas pradėti pagal oro niuansus taikyti ir mitybos dietą:) Juk žiema – tai laikas, kai troškiniai ir sriubos yra geriausia, kuo galime patys save nudžiugitni:) Žiemą leidžiam sau šiek tiek kaloringesnius valgius, nes tos kalorijos oi oi kaip praverčia, kai reikia, kad kūnas nesušaltų….

Ar esate kada nors virę sriubą iš…….. ne, ne iš kirvio:) O iš sūrio!?:) Tie, kurie domisi kulinarija, tikrai žino, kad jokiais būdais negalima išmesti padžiūvusios parmezano sūrio žievės, nes įmetus gabalėlį tokio niekieno nevalgomo sūrio į sriubos puodą, jis suteikia viralui puikaus aromato! Tačiau šios dienos patiekalas šiek tiek kitoks, nes sūris čia atlieka pačią pagrindinę rolę. Kažkodėl taip ir įsivaizduoju kalnų kurortą, kur įsismarkavę slidininkai su vėjo ir adrenalino paraudonintais veidais kabina tirštą ir sočią sūrio sriubą, paskanintą pakepinta šonine, čili pipirais, ir užsikanda traškia česnakine duona…. 

Legendinis angliškasis čederis – bene vienintelis pasirinkimas šiai sočiai sriubai, nes jo kreminė it sviestas jo konsistencija, pavirusi sultinyje, paverčia sriubą vientisa tarsi šilkine. O kadangi tas sultinys verdant dar sumaišomas su šviesiuoju alumi, tai sriubos skonis tikrai tampa kažkas tokio, prieš ką sunku atsispirti… 

Esu ragavusi įvairių čederio rūšių, tačiau niekas nepralenkia originalios angliškosios klasikos – sūrio, kuris jau 500 metų gaminamas pagal tą pačią receptūrą rankomis (!!), ir iki šiol 9 mėnesius brandinamas olose netoli Cheddar miestelio (iš čia, beje, ir sūrio pavadinimas), o jose visus metus laikosi pastovi 7C temperatūra. Britai eina iš proto dėl šio savo legendinio sūrio, didžiulis pusę tonos sveriantis čederio rutulys buvo padovanota karalienei Viktorijai jos sutuoktuvių proga dar 1840 metais! Bet ne mažiau nei patys anglai, dėl čederio išprotėję ir amerikiečiai: jų legendinis mac&chhese gaminamas būtent su čederiu!

Receptas, kurį jums pasiūlysiu šiandien – patiks labiau suaugusiems nei vaikams (skirtingai nei mac&chhese:)). Gal dėl to, kad kai kurie ingredientai tikrai ne vaikiški:) Tad ruoškite produktų sąrašą, skubėkite į Say Cheese originalaus čederio nusipirkti, ir pamatysit kokią šventinę vakarienę pasigaminsite su minimaliomis pastangomis!

Geras čederis yra tai, ko paragavus sunku sustoti…
Rankomis gaminamas angliškasis čederis yra ypač saugojamas kulinarinis paveldas
Tiršta, aromatinga ir maistinga sriuba – būtent tai, ko norisi šaltą žiemos popietę
Patiekite sriubą su traškaus batono riekele, patepta česnaku

Čederio sūrio ir alaus sriuba

6 asm. 

  • 200 g neriebios rūkytos šoninės, supjaustytos mažais kubeliais
  • 1 saliero stiebas, supjaustytas smulkiais kubeliais
  • 1 mažas svogūnas, supjaustytas smulkiais kubeliais
  • 1 jalapeño pipiras, be sėklų, supjaustytas (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai)
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos
  • 1 šaukštas šviežių čiobrelių lapelių
  • 1 maža skardinė šviesaus alaus (lager arba pilsner)
  • 2 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio (jei neturite, pakeiskite vandeniu)
  • 4 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 300g čederio sūrio, sutarkuoto stambia tarka
  • grietinėlės (nebūtina, nes sriuba ir taip rieboka, bet labai skanu:))
  • Druskos, šviežiai grūstų pipirų
  • Patiekimui – paskrudintos baltos duonos riekelės, pagardintos česnaku

Įkaitinkite didelį puodą storu dugnu, ir sudėkite susmulkintą šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šoninės gabalėliai apskrus, riebalai išsilydys, šoninė taps itin traški. Kiaurašaukščiu išgriebkite apskrudusius gabalėlius iš riebalų ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Puode likusius riebalus išpilkite, palikdami maždaug vieną šaukštą tolimesniam gaminimui. 

Grąžinkite puodą ant ugnies, suberkite susmulkintus salierus, svogūnus, jalapeño pipirus, česnakus ir čiobrelius, ir kepinkite ant mažos ugnies apie 5-6 minutes, kol visos šios daržovės taps labai minkštos. Tada įpilkite pusę skardinės alaus ir padidinę ugnį kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė alaus kiekio. Supilkite sultinį ir užvirinkite. 

Per tą laiką mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus, ir maišydami kaitinkite, kol masė ims šiek tiek tamsėti. Supilkite šį sviesto ir miltų mišinį į puodą, ir užvirinkite. Kaitinkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie 8 minutes, kol sriuba ims tirštėti, taps vienalytės konsistencijos. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, supilkite likusį alų, pagardinkite druska ir pipirais (ir grietinėle, jei pageidaujate), ir dar maišydami pavirinkite apie 5 minutes. 

Patiekdami išpilstykite sriubą į dubenėlius, įberkite paskrudintos šoninės, pabarstykite šviežiais čiobreliais (ir čili, jei norite aštriau), ir patiekite su paskrudinta balta duona, įtrinta česnakais. 

Komentarų apie "Čederio sūrio ir alaus sriuba": 5

  1. Pingback: Chili con carne: svarbiausia gera keptuvė! – Nidos receptai

  2. Nida:

    Odeta, aš manau, kad labai tiks. Skonis to be laipsnių alaus tikrai panašus, o tie laipsniai verdant juk išgaruoja ir taip.

  3. Odeta.:

    Nida, šią sriubą jau seniai noriu išbandyti, bet klausimas:ar tiktu alus be laipsnių? Tik tokio turiu namuose, nes netyčia nusipirkau.Niekas negeria, o išmesti gaila 🙂

  4. Nida:

    Simona, bijau kad netiks… Kiti sūriai pašildyti tampa tąsūs, be to čederis turi tą specifinį malonų skonį, labai gerai derantį su alumi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.