Mano “meilę” lietuvių kalbos komisijoms, be reikalo lietuvinančioms tarptautinius patiekalų ir ingredientų pavadinimus, žino daugelis. Ypač tapau žinoma šiuo klausimu po tos garsiosios laidos Žinių Radijuje, kuomet netekus kantrybės išsityčiojau iš tų spartuolių redaktorių, kurie bijodami užsitraukti kalbos prievaizdų nemalonę, ėmė ir sulietuvino viską, kas papuolė po ranka.. Gavosi tokia dozė jumoro, kad dar iki šiol, praėjus daugiau nei metams po tos laidos (beje, kokį pusmetį išbuvusios top’uose tarp penkių daugiausiai kartų perklausytų laidų), žmonės mane gatvėje ir renginiuose užkalbina, vis paklausdami “tai kaip kaip tas patiekalas vadinasi?:))”. 

Pradėjau pasakojimą nuo kalbos prievaizdų todėl, kad kroketai irgi nėra lietuviškas pavadinimas! Rašydama abi savo kulinarines knygas nuolatos dalyvaudavau diskusijose su kalbos redaktore (kuri yra auksinis žmogus, iki begalybės pasišventęs savo darbui), ir ginčydavausi iki nukritimo, bandydama surasti variantą, kuris tiktų ir jai, ir man. Kartais rašydavom žodį italiku (čia tais atvejais, kai aš kategoriškai nesutikdavau, kad sulietuvintas pavadinimas darkytų mano knygą, o redaktorė nesutikdavo, kad tas pavadinimas darytų gėdą jai:)), kartais nusileisdavau aš (tebūnie ta galūnė tokiame žodyje kaip ramen’AS, arba udon’AI… fuj, neskamba, nu bet ką padarysi – už tas nuolaidas pasiimdavau laimėjimus kitur, kur kitu atveju būtų prireikę žodyno, norint suprasti kas gi tai per pavadinimas). Tai va su kroketais buvo reikalų taip pat…. Knygoje “Žuvis pasaulio virtuvėse” kroketų klausimu apsistojom ties paplotėliais, jei gerai pamenu…. Bet už tai kaip gerai, kad blog’e nėra kalbos redaktorės, todėl daiktus laisvai galiu vadinti jų tikraisiais vardais!!:)

Taigi, bulvių kroketai. Tinka kaip garnyras, arba kaip atskiras patiekalas bemėsėms dienoms. Juk žinote, kad visai gerai bent vieną dieną savaitėje paversti bemėse, vegetariška. Ypač po kokio sunkesnio savaitgalio, kai nuo ryto iki vakaro judam nuo šaldytuvo prie sofkutės, tada prie stalo, atgal ir dar prisibaigimui – dar kartą prie šaldytuvo:) 

Ypač kroketus gera prisiminti, kai lieka bulvių košės. Nelabai ką su ja benuveiksi – pašildyti reikia daug riebalų arba pieno, o ir pašildytos ne visi nori… Tai geriausia imkit ir susukite kroketus! Išvolioti džiūvėsiuose ir iškepti lydytame svieste jie bus traškūs ir gardūs, o patiekti galite su grietine, kokiu nors mėgstamu padažu (pavyzdžiui, grybų – juk šaldikliai lūžta nuo užšaldytų baravykų, tiesa?:)). Jei neturite špinatų, galite nieko į juos nedėti, bus kaip žemaičių blynai be įdaro: Čia svarbiausia fantazija!

Ir dar viena svarbi detalė. Jei dar nesate išbandę, pamėginkite kroketams naudoti ne įprastus džiūvėsėlius, bet panko – japoniškus džiūvėsius. Jie stambesni, lengvesni ir daug traškesni. Be to, nesugeria tiek riebalų kepant, kaip tradiciniai. Man panko – kur kas skaniau!!

Bulvių kroketai su špinatais: paprastai greitai bemėsei vakarienei

Bulvių kroketai su špinatais

2 asm

  • 250 g virtų bulvių (košės) (apie 4 virtos bulvės)
  • 50 g špinatų (didelė sauja)
  • druskos, grūstų pipirų
  • 1 kiaušinis
  • kepimui: lydytas sviestas arba aliejus, arba abiejų mišinys
  • paniruotei: 1 kiaušinis, džiūvėsėliai (arba panko

Virtas bulves sutrinkite grūstuve arba suspauskite per specialų bulvių presą. Špinatus susmulkinkite. Kiaušinius suplakite, sumaišykite su bulvėmis, špinatais, pagardinkite druska ir pipirais. 

Šlapiomis rankomis suformuokite pailgus kroketus, pavilgykite juos kiaušinio plakinkyje, tada apvoliokite džiūvėsiuose. Kepkite įkaitintame svieste arba aliejuje, arba abiejų mišinyje, iš visų pusių, kol gražiai apskrus. 

Recepto šaltinis – Kwestia smaku

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.