Gruodis – tiek krikščionims, tiek judėjams šventinis mėnuo. Gruodžio viduryje (data kasmet slankioja) žydai švenčia Hanuką. Tikriausiai matėt menorą su aštuoniomis žvakėmis, ant kurios kas vakarą užsižiebia vis nauja ugnelė. Hanuką žydai švenčia visą savaitę, o ji simbolizuoja stebuklų ir šviesos metą. Mat šimtmetį prieš Kristų, kuomet makabėjai sugrįžo iš kovų Sirijoje į savo šventovę, jie rado šventovėje tik kelis lašus alyvuogių aliejaus, kuris tuo metu buvo naudojamas lempoms deginti. To aliejaus kiekio turėjo pakakti vos vienai dienai, bet įvyko stebuklas, ir lempa degė visas aštuonias dienas, kol pasiuntiniai parskubėjo su aliejaus papildymu. Štai todėl žydai degina žvakes aštuonias dienas, ir visas šias dienas valgo patiekalus, kurie gaminami su kuo daugiau aliejaus ir riebalų. Tiesą pasakius, man Hanuka labai primena mūsų Užgavėnes, kuomet visi kepa blynus ir valgo taip, kad aliejus per barzdą varva:)

Populiariausi patiekalai Hanukos metu – tai mielinės spurgos (suvganiot) su džemo įdaru, ir bulviniai blynai (latkės). Tačiau bulvinius blynus izraeliečiai kepa visai kitaip nei mes Lietuvoje. Visų pirma, jie bulves tarkuoja per burokinę tarką, ir jas gerai nusunkia prieš kepant. Vietoj miltų į tešlą jie deda trupintų macų arba džiūvėsių. Latkes kepa aliejuje, o valgo su grietine arba saldžia obuolių koše.

Aš visas aštuonias dienas tų riebybių nevalgiau:) Tik vieną suvganiotą (spurgą mano kumščio didumo su tona šokoladinio kremo viduj, ir dar aplietą šokoladu) suvalgiau dar net Hanukai neprasidėjus:) Tad normą įvykdžiau, o paskui mieste vis stengiausi apeiti visas kepyklas ir parduotuvėles, nes visur aplink tik ir kvepėjo mielinėmis spurgomis:) O kartu su Jerusalem Post savaitgalio priedu atėjo puikiausias pasiūlymas kaip išsikepti kitokius (ir svarbiausia, ne tokius riebius) blynus! Aš įsivaizduoju, kaip tradiciniai bulvių blynai gali išlįsti per gerklę, jei laikantis tradicijų, tik jais ir maitintis visas aštuonias dienas….

Mintis pasigaminti spalvotus blynus mane kaipmat užkabino. Tikrai puiki idėja – Užgavėnėms ar paprastai šeimos vakarienei, ypač jei turite nevalgiukų namuose:) Gera mintis dar ir dėl to, kad blynai kepami orkaitėje, tad reikės kurkas mažiau riebalų. Be to – iškart galima pamaitinti visą  būrį alkanų žmonių:)

Su tokiais blynais galima švęsti net Vasario 16-ąją, nes jų spalvos – kaip tik tinkamos Liatuvos Nacionalinei dienai pažymėti:) Daržovės, kurios naudojamos kiekvienos spalvos blyneliams kepti – kuo lengviausiai randamos Lietuvoje bet kuriuo metų laiku.

Raudoni blynai

2 vidutinio dydžio bulvės, sutarkuotos burokine tarka

1 raudonasis svogūnas, supjaustytas labai smulkiai

1 didelis kiaušinis, suplaktas

2 šaukštai džiūvėsių

1 vidutinio dydžio burokas, sutarkuotas burokine tarka

50g feta sūrio, sutrupinto

Druska, pipirai

Sumaišome tarkuotas bulves ir burokus, pabarstome trupučiu druskos ir paliekame, kad išsiskirtų skystis (20-60 min). Naudojant marlės gabalą, nuspaudžiame daržovių sultis.

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Nuspaustas daržoves sumaišome su smulkiai kapotu svogūnu, įmaišom plaktą kiaušinį, sutrupintą fetos sūrį, džiūvėsius, įberiame pagal skonį druskos, pipirų.

Kepimo skardą išklojame pergamentiniu popieriumi, visą pagrindą ištepame alyvuogių aliejumi. Formuojame nedidelius blynelius (aš naudoju metalinį žiedą, kad gautųsi vienodo dydžio blyneliai). Blynelių viršų patepame aliejumi. Įdėję į orkaitę, sumažiname ugnį iki 170C, kepame 15 -20 minučių.

Oranžiniai blynai

1 bulvė (apie 200g) sutarkuota burokine tarka

1/2 saldžios bulvės, sutarkuotos burokine tarka

2 morkos, sutarkuotos burokine tarka

2 šaukštai miltų

1 vidutinio dydžio svogūnas, labai smulkiai sukapotas

2 vidutinio dydžio svogūnai

Druska, pipirai

1/2 šaukšto šviežio rozmarino arba čiobrelio (pasirinktinai)

Sumaišome tarkuotas daržoves, pabarstome trupučiu druskos ir paliekame, kad išsiskirtų skystis (20-60 min). Naudojant marlės gabalą, nuspaudžiame daržovių sultis.

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Nuspaustas daržoves sumaišome su smulkiai kapotu svogūnu, įmaišom plaktą kiaušinį, miltus, kapotus žalumynus (jei dedame), įberiame pagal skonį druskos, pipirų.

Kepimo skardą išklojame pergamentiniu popieriumi, visą pagrindą ištepame alyvuogių aliejumi. Formuojame nedidelius blynelius (aš naudoju metalinį žiedą, kad gautųsi vienodo dydžio blyneliai). Blynelių viršų patepame aliejumi. Įdėję į orkaitę, sumažiname ugnį iki 170C, kepame 15 -20 minučių.

Žali blynai

1 didelė bulvė (apie 300g), sutarkuota burokine tarka

2 vidutiniai svogūnai, labai smulkiai sukapoti

1 puodelis špinatų, smulkiai sukapotų

1 puodelis kapotų petražolių

50g varškės (arba rikota sūrio)

2 šaukštai miltų

1 didelis kiaušinis

Druska, pipirai pagal skonį

Tarkuotas bulves pabarstome trupučiu druskos ir paliekame, kad išsiskirtų skystis (20-60 min). Naudojant marlės gabalą, nuspaudžiame sultis.

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Nuspaustas bulves sumaišome su smulkiai kapotu svogūnu, kapotais špinatais, petražolėmis, įmaišom plaktą kiaušinį, varškę, miltus, įberiame pagal skonį druskos, pipirų.

Kepimo skardą išklojame pergamentiniu popieriumi, visą pagrindą ištepame alyvuogių aliejumi. Formuojame nedidelius blynelius (aš naudoju metalinį žiedą, kad gautųsi vienodo dydžio blyneliai). Blynelių viršų patepame aliejumi. Įdėję į orkaitę, sumažiname ugnį iki 170C, kepame 15 -20 minučių.

Padažas

Tokį padažą aš dažnai darau, kai kepu lietuviškus bulvinius blynus, bet jis labai tiko ir šiems. Sumaišau varškę su trupučiu kefyro arba skysto natūralaus jogurto, įmaišau vieną skiltelę kapoto česnako, įberiu druskos, cukraus ir pipirų, taip pat kapotų šviežių krapų.

Žurnale buvo pateiktas ir Geltonų blynų receptas, tačiau aš jų negaminau. Tiems, kas norėtų išbandyti – receptas:

Geltoni blynai

1 vidutinio dydžio bulvė, tarkuota burokine tarka

1 puodelis virtuviniu kombainu sutrintų kukurūzų (konservuotų(nusausintų) arba šaldytų (atšildytų))

1 puodelis cielų kukurūzų grūdelių (nesutrintų kombainu)

1 didelis kiaušinis

1 vidutinis svogūnas, labai smulkiai sukapotas

1 šaukštas krakmolo

1 šaukštas miltų

1 šaukštas cukraus

Druskos, pipirų pagal skonį

Tarkuotas bulves pabarstome trupučiu druskos ir paliekame, kad išsiskirtų skystis (20-60 min). Naudojant marlės gabalą, nuspaudžiame sultis.

Įkaitiname orkaitę iki 200C. Nuspaustas bulves sumaišome su smulkiai kapotu svogūnu, trintais ir cielais kukurūzais, miltais, krakmolu, įmaišom plaktą kiaušinį, cukrų, įberiame pagal skonį druskos, pipirų.

Kepimo skardą išklojame pergamentiniu popieriumi, visą pagrindą ištepame alyvuogių aliejumi. Formuojame nedidelius blynelius (aš naudoju metalinį žiedą, kad gautųsi vienodo dydžio blyneliai). Blynelių viršų patepame aliejumi. Įdėję į orkaitę, sumažiname ugnį iki 170C, kepame 15 -20 minučių.

 

  1. Pingback: itališki bulvių virtinukai

  2. Virginija:

    Ačiū už receptukus,rytoj jau juos išbandysiu,gal ne visus, bet oranžinius .Kartu prasiplėtė akiratis,sužinojau naujų dalykų 🙂 gražių švenčių

  3. Dovilė:

    Ačiū, Nida. Ir jums gražaus ir ramaus šio vakaro ir dosnaus Kalėdų senelio rytoj;)
    Aš jau viską šiam vakarui pasiruošusi, liko tik mano grožio procedūros. Mano vyras matydamas ką gaminu pasakė, kad matyti kad maisto gaminimo blogus pastudijavusi esu;-)
    O dėl dukros gastrolių, tai tikrai gerai, kad jau baigėsi. Liko tik balerinos rūbus išskalbti ir susirinkti visokius vaizdo įrašus atsiminimui;-)

  4. Nida:

    Dovile, mieloji, ačiū tau už “niuksus”:) Aptingau neįtikėtinai, per visokius renginius nėra kada Kalėdoms ruoštis, gaminti, o juolab į blogą rašyti… Susikaupė jau keletas receptų, bet bijau, kad tik po švenčių sudėsiu… O tavo dukrelei – sėkmingų pasirodymų! Juk artistams Naujametinis periodas – tikras darbymetis. Tik kai artistai dar nepilnamečiai, tai daug rūpesčių gula ir ant tėvelių pečių:) Ištvermės jums abiems, svarbiausia, nesušalkit:)

  5. Dovilė:

    Ką tik perskaičiau tavo puikų straipsnį Lryte apie p.Tėją. Puikus straipsnis, nuostabi ir stipri p. Tėja asmenybė. Ačiū.

  6. Dovilė:

    Na, na, kur nauji receptukai? Ar visai nusipasnikavot prieš Kūčias? Tiesą sakant, aš irgi kažkaip mažai gaminu pastarosiomis dienomis. Tik į dukros repeticijas ir pasirodymus kasdien lakstau ir namus iš pagrindų kuopiu.

  7. Nida:

    Dovile, ir man tai buvo atradimas, kad blynus orkaitėj kepti galima:) Kaip mano vyras pajuokavo – čia kaip mini kugeliai:)

  8. Dovilė:

    Eina sau, kaip skaniai atrodo. Jau Odeta mane su viščiukais iš kojų išvertė, dabar šitie spalvoti blynai su skaniu padažu. Niekad nepagalvojau, kad juos orkaitėje galima kepti.

  9. Nida:

    Odeta, Rennie, man labai smagu, kad galiu padėti susipažinti su žydiška maisto kultūra ir tradicijomis. Esu tikra, kad daug tų tradicijų nusėdę Lietuvos kulinarijoje, tik gal ne visuomet apie tai žinom:) O blynai – išties ir mano atradimas:) Per Užgavėnes jau tikrai žinau kuo vaišinsiu namiškius ir draugus:)

  10. Odeta:

    Aš su žydų kultūra mažai susijusi, nors turiu keletą draugų būtent šios tautybės, bet apie blynus galiu pasakyti, kad atrodo super. Aš kaip tik sugalvojau tokius spalvingus iškepti, bet ne bulvinius vienam kulinariniui žurnalui…tik gaila, jų nebus:( Na, bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą:) Tavieji blynai atrodo fantastiškai, mielai keletą sukrimsčiau…na gerai po vieną, bet visų spalvų:))))

  11. Grita:

    Na ,tai tokie mazgeliai surišti is tešlos,visas įdomumas kai verda tam meduje tai negalima atidengti puodo tam tikrą laiką,Kaune vyresnio amziaus zydės juos verda.Manau,kad senoji ponia tikrai zino šį receptą.Labai tiktų kalėdoms.

  12. Nida:

    Grita, kaip tik vakar vakarieniavom su tomiais mūsų draugais iš P. Afrikos, žydų kilmės, ir jie vis pasakojo apie tuos tehlah:) Sakė, kad P. Afrikoje juos vis gamindavo, ir jie įtaria, kad čia iš litvakų aruodo šis patiekalas:) Tai bus dabar proga man pasidomėti, nes kažkaip neužkliuvo man toks patiekalas čia. O gal tik pavadinimo nežinojau?..

  13. Grita:

    Kuo daugiau švenčių tuo smagiau,viskas puikiai tiks uzgavėnėms.Nida čia Lietuvoje teko ragauti zydiškų pyragėlių kuriuos verda meduje hanukai,vadinasi jie ‘tehlach’ ir jie labai ilgai stovi,nepaprastai skanūs,gal tavo garbios ponios galipasakyti receptą,zinau tik tiek,kad pakankamai ilgas procesas,būčiau labai dėkinga.

  14. Nida:

    Vita, labai teisingas tavo pastebėjimas. Iš tikrųjų Menora turi 7 žvakeles, tačiau ta menora, kuri naudojama Hanukai, ir vadinama Hanukia, turi 8 žvakeles, kurios simbolizuoja aštuonias dienas, kurias stebuklingai degė lempa su mažu kiekiu aliejaus. Šioje Hanukos menoroje (arba hanukijoje) yra dar ir devinta žvakė, kuri naudojama visoms likusioms uždegti.

  15. Vita:

    Nida, o aš maniau, kad menora – sepnyšakė žvakidė (ne aštuonių žvakių)… Kai yra iš tiesų?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.