Užkandžiai – mano amžinas galvos skausmas! Pasikvietusi svečius, lengvai sugalvoju kokį pagrindinį patiekalą ruošiu. O su užkandžiais paprastai tenka pasikankinti. Bet jei tik prisimenu brušetas – bene paprasčiausią Itališką patiekalą – pralaimėjusių nebūna. Patenkinti būna ir svečiai, ir aš pati, labai jau nepersidirbusi 🙂

Jau minėjau, kad šiomis dienomis žydai švenčia savo naujuosius metus. Pagal jų kalendorių vakar išaušo 5771 metai! Ne ne, ne šios šventės proga gaminau brušetas 🙂 Tiesiog šventėms užsidarė visos parduotuvės ir turgus, tad pasikvietus svečius drauge žiūrėti krepšinio rungtynių, teko suktis su tais produktais, kuriuos radau savo šaldytuve. Dabar ir Lietuvoje toks metas, kai dar greičiausiai nespėjote suvartoti viso pomidorų derliaus, tad kai ruošitės žiūrėti krepšinio varžybas su kompanija, pasiūlykite jiems tokio sveiko ir labai skanaus užkandžio – brušetų su pomidorais.

Jume reikės:

Prancūziško batono arba bet kokios baltos duonos (batono, ciabatos…), supjaustyto riekelėmis

Ypač tyro extra virgin alyvų aliejaus

2 skiltelių česnako

3-4 gerai prinokusių pomidorų

šviežio baziliko (jei neturit šviežio, naudokit džiovintą. Jei neturit džiovinto, gal turit pesto padažo? Prireiks šaukštelio)

Druskos, cukraus, pipirų, acto (arba citrinos sulčių)

Į įkaitintą orkaitę pašauname skardą su supjaustyto batono riekelėmis, šiek tiek pašlakstytomis aliejumi.

Pomidorus nuplikinam verdančiu vandeniu, nulupam odelę, perpjaunam perpus, šaukšteliu išimam sėklas ir sultis. Supjaustom mažais gabaliukais. Pagardinam trupučiu cukraus, druska, šviežiai grūstais pipirais, šlakeliu acto, suberiam suplėšytus baziliko lapelius (arba pesto), išmaišom viską.

Parudavusius batono gabalėlius ištraukiame iš orkaitės, ir kol jie karšti ir apskrudę, įtrinam perpus perpjauta česnako skiltele. Pašlakstom alyvuogių aliejumi. Ant viršaus uždedam pomidorus. Galim papuošti baziliko lapeliu. Skaniausios brušetos – kol dar šiltos. Bet puikiai tinka ir atvėsę.

Kitą kartą pagaminsiu kitokių brušetų. Bus proga vėl pasisakyti 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *