Artėja Velykos – jau pats laikas pradėti sudarinėti sąrašus, kokius patiekalus gaminsite, kuo vaišinsite šeimą ir svečius. Aš ketinu šiemet kepti velykinę bobą, tik kadangi Velykos šiemet beveik sutampa su žydišku Pesahu, reikės artimiausiom dienom apsirūpinti mielėmis, miltais, ir kitais ingredientais, kuriais visą Pesaho savaitę Izraelyje neprekiaujama.

Jei sugalvotumėte šeimą palepinti kišu – labai rekomenduoju šį prancūziškąjį turtingos tekstūros kepinį. Jis nuostabiai atrodo ir labai skanus. Receptas -iš “French Brasserie cookbook”.

Traškiam pagrindui:

125g sviesto, supjaustyto gabaliukais

250g (2 puodeliai) miltų

1 kiaušinio trynys

3 šaukštai pieno arba vandens

žiupsnelis druskos

Dideliame dubenyje maišome sviestą su miltais ir druska, kol gauname trupinius. Įdedame kiaušinio trynį, įpilame pieną (vandenį) ir triname, kol ingredienati susijungia. Jei reikia, naudojame daugiau miltų – tešla neturi lipti prie rankų. Įsukame tešlą į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve atvėsti porai valandų.

Sviestu lengvai ištepame kišo kepimo formą. pabarstome trupučiu miltų. Tešlą iškočiojame ir ja tolygiai išklojame formos dugną ir kraštus. Subadome šakute ir padedame į šaldytuvą 25-30 minučių, kad kepdamas pagrindas išliktų tolygus.

Kišo įdarui:

15g sviesto

1 svogūnas, sukapotas

175g brokolių, supjaustytų šakelėmis

2 kiaušiniai

210ml (1 puodelis) grietinėlės

1/4 malto šaukštelio muškato riešuto

100g Rokforo arba kitokio pelėsinio sūrio, sulaužyto mažais gabaliukais

Druska, pipirai

Nedidelėje keptuvėje įkaitiname sviestą ir kepiname svogūnus, kol jie suminkštėja (10 min), bet neparuduoja. Paliekame atvėsti.

Puode užverdame vandenį, pasūdome. Sumetame brokolius ir juos verdame 5 minutes, kol tampa al dente. Skubiai nupilame karštą vandenį, kuriame virė, ir pakišame po lediniu vandeniu (ar supilame į dubenį su vandeniu ir ledukais). Nusausiname, padedame į šalį.

Suplakame kiaušinius su grietinėle, druska, pipirais ir miškatu. padedame į šalį.

Įkaitiname orkaitę iki 175C. Kišo pagrindą išklojame pergamentu, ant viršaus užberiame kelias saujas pupų. Kepame 12 minučių. Išimame, nuimame pergamentą ir pupas, padidiname temperatūrą iki 180C.

Ant apkepto pagrindo paskirstome svogūnus, pabarstome pelėsiniu sūriu, išdėliojame brokolius. Užpilame kiaušinių ir grietinėlės plakinį ir kepame 35min. Iškepusio kišo vidus turi būti minkštas, bet ne skystas (įbeskite peilį – jis turi būti sausas). Jei dar neiškepęs – pakepkite dar 5 Minutes.

 

Komentarų apie "Brokolių ir pelėsinio sūrio kišas": 25

  1. Nida:

    Ramune, jei nuoširdžiai, man kišai skaniausi šilti, nors ir patariama juos patiekti atvėsusius. Galite išsikepti ir iš anksto – tiesiog įkiškite į karštą orkaitę kokioms 8-10 minučių, ir bus tarsi ką tik iškeptas:)

  2. Ramunė:

    Sveiki, Nida! Ar šis kišas skanus ir atšalęs? Ar vis tik rekomenduotumėte svečius vaišinti šiltu?

  3. Nida:

    Monika, iš šitos formos nelabai kaip išsiima:) Serviruoju toje formoje, kurioje kepė, ir pjaustant kaip jau gaunasi, taip… Jei noriu, kad gražiai išsiimtų, naudoju metalinę formą su išimamu dugnu…

  4. Nida:

    Aiste, nauojau standartinę tradicinę kišo formą – ji apie 23-25cm skersmens. Tie banguoti krašteliai – tik dėl grožio ir patogumo (nes pati forma yra žema). Manau, kad tikrai išsiversi su klasikine forma – gausis toks meniškas nelygus kraštas (na, ir gal pasiterliot šiek tiek duagiau reikės, dirbant su gilesne forma:)). Skoniu rezultatas tikrai nenukentės, o išvaizda bus orginesnis ir ne mažiau gražus, pamatysi:)

  5. Aiste:

    kokio skersmns kepimo formą naudojote? Ar būtina naudoti Quiche skirtą formą, banguotais krašteliais? Galbūt išsiversčiau su klasikine torto forma išimamu dugnu? Iš anksto dėkoju už atsakymą:)

  6. Nida:

    Vilija, aš visuomet už receptų “tobulinimą” ir pilną pritaikymą pagal poreikius:) Į sveikatą:)

  7. Vilija:

    Ačiū, buvo labai skanu. Tik kiaušinių dėjom 4, kad po vieną “ant galvos” :).

  8. Nida:

    Lina, kaip smagu girdėti!! Man tas žaidimas su pradiniu pagrindo apkepimu, uždengus pupom irgi nelabai patinka:) Tik tokiu būdu gaunasi traškesnis pagrindas. Bet man ir mažiau traškus pagrindas patinka:) Labai ačiū, kad parašei!

  9. Lina:

    Nuostabus pyragas, kepiau jau kelis kartus ir visos paragavusios draugės jau kepa. Tik su pupom nežaidžiu, pilu viską tiesiai ant įklotos tešlos ir kiek ilgiau pakepu. Gaunasi puikiai!!! Ačiū už šį receptuką, jūsų blogas labai mielas, dažnai užsukam. Taip ir toliau!!! 😉

  10. Nida:

    Emi, pergamentas yra dar vadinamas “sviestinis” popierius, arba kepimo popierius. Juo paprastai iškloji skardą, kad kepiniai nepriliptų, būtų lengva juos išimti, ir galų gale, kad nereiktų paskui taip tos skardos šveisti:) Šiuo atveju pergamentą dedam ant viršaus, ir beriam pupas (bet kokias – kurių negaila). Pupos reikalingos dėl svorio, kad neleistų tešlos pagrindui iškilti, o paliktų jį tolygų per visą plotą. Kartais specialiose parduotuvėse būna tokių metalinių “žirniukų”, bet patogiausia tiesiog paberti pupų – pigiau kainuoja:) Aš tas panaudotas pupas paskui atvėsinu ir laikau maišelyje kitiems kepiniams, kad nereiktų kaskart vis naujų “sugadinti”:)

  11. Nida:

    Julia, manyčiau, kad šaldyta tešla puikiai tiktų ir šiam, ir bet kuriam kitam kišui. Aš greičiausiai rinkčiausi sluoksniuotą bemielę…

  12. julia:

    mmmm, skaniai tarodo, ar galima butu naudoti jau pagaminta tesla? kokia ji tyretu buti? 😉

  13. emi:

    “kaitiname orkaitę iki 175C. Kišo pagrindą išklojame pergamentu, ant viršaus užberiame kelias saujas pupų”.

    kas yra pergamentas? kokias pupas reikia uzpilti? 😉

  14. Nida:

    Rennie, kišų turbūt neįmanoma nemėgti…:) Neįsivaizduoju be jų savo gyvenimo, o ypač svečių vaišinimo:)

  15. Nida:

    Odeta, šio kišo pagalba Prancūziją “atsigabensi” į savo namus:) Sėkmės!! Produktai tikrai nesudėtingi, lengvai gaunami Lietuvoje net ir ankstyvą pavasarį!:)

  16. Nida:

    Laura, Gabija, ši brokolių ir mėlynojo sūrio kombinacija išties puiki! O dėl knygos – man ji labai patinka, nors joje nemažai tradicinių prancūziškos virtuvės gaminių, kurių receptus galima rasti ir kitose knygose. Bet ši su gražiom nuotraukom, aiškiais, nesudėtingais receptais… Jos niekaip neatsisakyčiau išbraukti iš savo kolekcijos:)

  17. Gabija:

    Kišas bus išbandytas 🙂 O kaip Jums pati knyga, iš kurios šis receptas? Ar verta dėmesio?

  18. Odeta:

    Vis neprisiruošiu pagaminti Kišo, nors kai nuvažiuoju į Francę, pas mus kaimelio kavinukėje dažnai pietums jų siūlo…įvairovė nereali, man prisiminimas neapleidžia, kad valgiau su brokoliais ir rokforo ar į panašiu sūriu. Aršus sūriukas buvo:)) Oi, nuplaukiau į lankas ir pamiršau svarbiausia….Nuostabiai atrodo:)) Žinau, kad ir labai skanu:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.