Praeitą ketvirtadienį visiškai atsitiktinai pietų metu važiavau pro Tymo turgelį. Oras buvo tokio šlykštumo, kad visam Užupyje mačiau gal tik 2 žmones, išdrįsusius eiti šaligatviais… Visi kiti arba tūnojo biuruose arčiau radiatorių, arba susigūžę žiūrėjo pro nuolat valytuvų sniegus ir lietų braukiamą automobilio langą, lėtai judėdami pilkomis Vilniaus gatvėmis. Ir kai pamačiau kažką krutančio ties Tymo stelažais, net sustojau, negalėdama patikėti, kad net ir tokiu oru ten kažkas kažką pardavinėja!! 

Išlipau iš mašinos, ir ką jūs sau galvojate? Buvau vienintelė pirkėja, o visas Tymas buvo tik mano! Garsiosios Vitėnienės duonos – imk kiek nori be jokios eilės (nežinantiems: kokių 20 metrų eilė prie šios duonos nusidriekia turgui dar neatsidarius. Žmonės stovi valandomis dar iki atvežant visą priekabą šviežių kepaliukų, tad perklausiau du kartus, ar tai tikrai ta pati „deficitinė” duona:)). Tada prie kito stalo pamačiau dvi ūkininkes, ir jų krepšiuose – briuselio kopūstus! Vaje, koks džiaugsmas apėmė, kai vasario darganoje prie pilkumos pripratę akys staiga pamatė žalią šviežią tikrą gyvą daržovę!!! Nieko nelaukusi griebiau tuos briuselio kopūstus, kiek tik tos ūkininkės jų turėjo, ir sprukau atgal į mašiną, kad kojos nesuledėtų nuo smelkiančio šalto lietaus… 

Tad šiandien jau antrą kartą šią savaitę džiaugiausi gurmanišku patiekalu su briuselio kopūstais. Dar neseniai mėgavomės bolivinių balandų risotto su briuselio kopūstais ir migdolais, o šiandien ant stalo garavo ne mažiau įspūdingo skonio stir fry su tofu ir briuselio kopūstais. Pastarasisi – iš Yotam Ottolenghi kultinės knygos „Plenty”. 

Azijietiškais skoniais persmelktas vegetariškas stir fry su tofu
Azijietiškais skoniais persmelktas vegetariškas stir fry su tofu
Šiam patiekalui naudokite tvirtos konsistencijos tofu, kurį būtinai gerai nusausinkite
Šiam patiekalui naudokite tvirtos konsistencijos tofu, kurį būtinai gerai nusausinkite
Bruselio kopūstų ir tofu stir fry
Porcijos 4
Aromatingas, šildantis vegetariškas patiekalas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 150g kieto tofu, supjaustyto kąsnio dydžio gabalėliais ir nusausinto popieriniais rankšluosčiais
Marinatui
  1. 2 šaukštai saldaus čili padažo (naudojau Santa Maria)
  2. 1.5 šaukšto sojos padažo
  3. 2 šaukštai sezamų aliejaus
  4. 1 šaukštelis ryžių acto
  5. 1 šaukštas klevų sirupo (arba rudojo cukraus)
Stir fry
  1. 500g briuselio kopūstų
  2. Druskos
  3. Aliejaus
  4. 100g žalių svogūno laiškų, supjaustytų
  5. 1/2 nedidelio čili pipiro, smulkiai supjaustyto
  6. 2 šaukštai sukapotų kalendrų (šviežių)
Patiekimui
  1. Virtų ryžių
Išmarinuokite tofu
  1. sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir sudėkite kubeliais supjaustytą tofu. Atsargiai padenkite kiekvieną tofu gabalėlį marinatu ir palikite pastovėti (10-60 min)
Paruoškit briuselio kopūstus
  1. briuselio kopūstus perpjaukite išilgai į 3 dalis.
  2. Įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus gilioje keptuvėje. Suberkite briuselio kopūstus, pabarstykite trupučiu druskos ir kepinkite, beveik nemaišydami, kad kopūstai gerai paskrustų, tik tada apverskite kita puse. Iškepusius suberkite į didelį dubenį. Tą patį padarykite su likusiais briuselio kopūstais.
  3. Į keptuvę įpilkite dar šlakelį aliejaus ir suberkite svogūnų laiškus ir čili pipirą. Apkepinkite maišydami 1 minutę, ir suberkite į tą patį dubenį, kuriame yra apkepinti briuselio kopūstai
  4. Į keptuvę įpilkite dar šlakelį aliejaus. Atsargiai žnyplėmis imkite kiekvieną tofu gabalėlį iš marinato ir dėkite į įkaitusią keptuvę (labai spirgės, taškysis riebalai, tad dėvėkite prijuostę). Kepinkite tofu dviem partijom, kiekvieną pusę po 2 minutes, kol gražiai apskrus. Iškepusius sudėkite į tą patį dubenį ir kepkite likusius tofu gabalėlius.
  5. Pabaigoje, kai visi tofu gabalėliai iškepti, nuimkite keptuvę nuo ugnies, ir į ją suberkite visus iškeptus ingredientus. Supilkite tofu marinatą, kuris liko, taip pat suberkite kalendras. Viską atsargiai sumaišykite ir leiskite kelias minutes pastovėti keptuvėje. Paragaukite ar netrūksta sūrumo (galite įpilti šiek tiek sojos padažo, arba pabarstyti druska).
  6. Patiekite su virtais ryžiais, galite pašlakstyti trupučiu sezamų aliejaus, sojos padažo arba saldaus čili padažo.
Adapted from Plenty
Adapted from Plenty
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Briuselio kopūstų ir tofu stir fry"

  1. eg:

    Mano vyras pirma kart gamino tufu(pagaminta sojos piena jau vartojame ir anksciau).Jei surasime geru receptu, tufu bus daznai ant musu stalo. Aciu Nida uz pasidalinima, bet mes labiau megstame darzoves isgarintas, bet tikiu kad tavo receptas skanesnis..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *