Niekada nebuvau stipri vakavime. Tiesą sakant, visus pastaruosius penkerius metus man to ir nereikėjo – čia, Izraelyje, vasaros nereikia uždarinėti stiklainiuose:) Bet kadangi žinau, kad kitą rudenį ir ypač žiemą teks jau praleisti Lietuvoje, tai džemukai oi oi kaip pravers:)

Braskiu dzemas-14_LR

Braškės Izraelyje atsiranda lapkritį ir sezonas tęsiasi net iki gegužės. Braškes tada keičia trešnės, tada prasideda abrikosai ir visokie kitokie gardėsiai su kauliukais: persikai, nektarinai… Tad vakar nupirkau bene paskutinį braškių indelį visame turguje (net nesitikėjau, kad išvis dar rasiu!), o šiandien išsiviriau tris indelius štai šio pikantiško braškių džemo. Bazilikai su braškėmis ypač dera, o jei bijot, kad čili pipirai pernelyg kandžiosis, dėkite mažiau, arba išvis nedėkite. Tik žinokite, kad su čili džemo skonis tikrai vertas grieko:)

Aš verdant džemus nenaudoju pektino ir kitų tirštiklių. Tiesiog paverdu tol, kol masė sutirštėja tiek, kad kai užlašinu karšto džemo ant gerai įšaldytos lėkštutės, jis, lėkštutę pavertus, nenubėga tarsi skystas sirupas. Jei naudojate tirštikliais, pakaks ir penkių minučių virimo. Tik nepamirškite gerai sterilizuoti stiklainių!

Braskiu dzemas su cili ir bazilikais

 

Braskiu dzemas su bazilikais ir cili

Recepto šaltinis: Love & Olive Oil

Braškių džemas su čili ir bazilikais
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 kg braškių
  2. Sauja baziliko lapelių
  3. 2-3 čili pipirai
  4. 1 šaukštas šviežių citrinos sulčių
  5. 2 stiklinės cukraus
Instrukcijos
  1. Pasiruoškite stiklainius: juos labai švariai nuplaukite, tada pripildykite labai karštu vandeniu (geriau virintu), sustatykite į puodą, ir į puodą pripilkite šilto vandens tiek, kad stiklainių neapsemtų, tačiau siektų jų viršų. Į puodą įdėkite ir dangtelius. Užkaiskite puodą su stiklainiais. Kai vanduo bus arti virimo, išjunkite ir palikite taip stovėti, kol paruošite džemą.
  2. Pusę kiekio nuvalytų braškių sudėkite į blenderį. Taip pat sumeskite bazilikų lapelius ir išvalytus nuo sėklų ir membranų bei stambiai supjaustytus čili pipirus. Pulsuojančiais judesiais kapokite masę, kol susismulkins, bet nepavirs tyrele. Tada suberkite likusias braškes ir dar trumpai pakapokite. Viską supilkite į puodą, įpilkite citrinos sultis, suberkite cukrų ir užvirinkite. Sumažinkit ugnį ir virkite, kol gausis norima konsistencija. Eigoje nugriebkite putas.
  3. Atsargiai išimkite iš puodo stiklainius, vandenį išpilkite į tą patį puodą, kuriame stiklainiai kaito. Supilkite džemą, sandariai užsukite dangtelius. Statykite į tą patį puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite stiklainius verdančiame vandenyje apie 10 min.
  4. Išimkite stiklainius iš vandens ir laikykite apverstus, kol visiškai atauš. Jei matote, kad nesandariai užsidarė dangtelis, verčiau tokį stiklainį su džemu laikykite šaldytuve.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Braškių džemas su čili ir bazilikais": 6

  1. Skaitytoja:

    Prasidejus skaniom braskem butinai darysiu, man patinka tokie dzemai/ chatniai prie suriu 🙂 O braske ir bazilikas – kartu buti sukurtas derinys, pritariu 🙂 Kaip ir spinatai, braskes, kedro riezutai ir/arba ozkos suris – vasarines salotos man 🙂

  2. Nida:

    Dar ir kaip dera!!! Bazilikai ir braškės tiesiog sukurti būti kartu (ne be reikalo abu iš “b” raidės:)). Skanių vakavimų:)

  3. Jurga:

    Niekada nebūčiau net pagalvojus, kad braškės ir bazilikai dera. O braškės Lietuvoj dar tik prasideda, bus proga išbandyt… Labai ačiū už idėją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.