Gyvenime teko gauti trijų aukštųjų mokyklų diplomus. Pirmąjį – KTU, beveik prieš 20 metų. Antrąjį – M. Riomerio universitete prieš dešmtmetį. O štai paskutinį diplomą gavau vakar. Paskutinį iš trijų, ir, greičiausiai, paskutinį išvis:) Studijos Izraelyje buvo bene įdomiausia patirtis – tokių kokybiškų žinių bagažo net kartais pati sau pavydžiu, ir visą likusį gyvenimą turbūt ilgėsiuosi be galo įdomių paskaitų ir iškilių profesorių.

MBA

Tačiau diplomų įteikimo ceremonija Izraelyje buvo tokia savotiška, kad teko dar kartą prisiminti, jog Artimieji Rytai, deja, yra Artimieji Rytai:) Su savo žavesiu ir neišvengiama doze „bardakėlio”:) Su savo kraštutinumais ir kontrastais: juodomis iškilmingomis togomis ir tuo pačiu visiems absolventams išdalintais švilpukais, barškučiais, dūdelėmis ir visokiais kitokiais žaisliukais, kad jie darytų daug triukšmo:) Suprasčiau, jei tai būtų krikštynos arba šimtadienis..:)

IDC graduation 042

Izraelio koloritas visgi yra unikalus. Mano universitetas – tai aukščiausio lygio privati mokslo įstaiga, tad diplomų įteikimo ceremonija čia skaitosi pati iškilmingiausia visoje šalyje. Apskritai, galima sakyti, kad tai vienintelis universitetas, kuriame išvis vyksta tokio pobūdžio ceremonija!! Kituose Izraelio universitetuose diplomai daug mieliau išsiunčiami paštu ir niekas negaišta laiko jų pasiėmimui:) Kadangi esu mačiusi diplomų įteikimo ceremoniją Anglijoje, tai žinau, ką reiškia aukšto lygio estetiška šventė su giliomis tradicijomis.

IDC graduation 028

 

Tai štai Izraelio variantas buvo visiška priešingybė Anglijai. Švelniai tariant:) Čia buvo tuntai plastmasinių limonado buteilių ir kalnai sumuštinių ir juos žiaumojančių tėvelių, mamyčių, dūkstančių vaikučių, ir tų, miegančių vežimėliuose, tetų, dėdžių, vyrų, žmonų, draugų… Žinoma, ir absolventų truputėlis:) Ir tos geros intencijos, kurios iki galo neįgyvendintos, virsta nedideliu „pravalu” – pavyzdžiui, vertimas iš hebrajų kalbos buvo, bet kažkas pamiršo įdėti baterijas į aparatą, per kurį buvo galima girdėti vertėjo balsą:) (na, eilinį kartą teko keturias valandas žiovauti nieko nesuprantant). Tačiau užvis didžiausias nesusipratimas,- faktas, kad diplomo įteikimas vyksta praėjus metams po to, kai išlaikai baigiamuosius egzaminus… Kai pusė tavo grupiokų iškeliauja namo į užsienį ir net nesvajoja apie atvažiavimą į šventę.

IDC graduation 067

Juokingiausia, kad pakvietime į ceremoniją buvo parašyta, jog labai pageidautina, kad absolventai vilkėtų baltus marškinius ir juodas kelnes arba sijoną:) (kaip daržely, tiesa?:)) Atrodo, Lietuvoje kažin ar kiltų abejonė, kad kažkas nežino, jog į tokią šventę paprastai vilkima kostiumu, o merginos puošiasi gražiomis suknelėmis. Čia visgi daugiausia buvo džinsų ir guminių šlepečių, pervertų per pirštą:) Beje, viena mano grupiokė visą ceremoniją paskui save tempėsi supakuotą lagaminą – ji arba atvyko tiesiai iš oro uosto, arba iškart po to turėjo iškeliauti:) Ir ką, manėte, kad kas nors į tai atkreipė dėmesį?:)

IDC graduation 092

Na, bet šventė, kokia ji bebūtų, visų pirmiausia yra širdyje. Žinoma, širdyje šventė buvo didelė pernai, bet kas sakė, kad ir šiemet negalima atšvęsti?:)

nekeptas braskiu tortas 027

Tad šventės proga – pats greičiausias ir paprasčiausias desertas: nekeptas braškinis varškės tortas. Gaila, kad pas mus braškių sezonas jau, atrodo, baigėsi. Turėjau truputį dar nesuvalgytų, tad sudėjau į vaškės masę, o puošti teko abrikosais ir trešnėmis:) Skonis nuo to, aišku, nenukentėjo:)

nekeptas varskes tortas

Braškinis varškės tortas

Pagrindui:

1 pakelis (170 g) trapių sausainių (Lietuvoje visada naudodavau „Gaidelį”, o šįkart naudojau „Digestive”)
50 g sviesto, išlydyto

50g kokoso drožlių, pakepintų sausoje keptuvėje (nebūtina, jei nemėgstate kokoso)

Varškės masė:

500 g varškės
1 stiklinė cukraus
1 pakelis braškinės žele (milteliais)

1 šaukštas želatinos
200 g braškių (gali būti šaldytos), sutrintų mikseriu

100g  šviežių braškių, supjaustytų gabaliukais
1 pak. 36% grietinėlės (200 ml), gerai atšaldytos

Papuošimui – šviežių braškių (arba kitokių vaisių)

nekeptas tortas su varske ir braskemis

Torto formos su išimamu dugnu apačią išklojame pergamentiniu popieriumi.

Sausainius virtuviniu kombainu sutrupiname ir sumaišome su tirpintu sviestu bei pakepintais kokosais (jei juos naudojate). Kad visa forma gerai pasidengtų, aš naudoju bulvėms trinti skirtą trintuvę, kuria stipriai prispaudžiu visą paskirstytą masę ant dugno. Padedame formą į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.

Varškę suplakame mikseriu, kad gautųsi tolygi masė, įmaišome cukrų, kol jis ištirpsta.

Pasigaminame želatinos masę: užverdame 250ml vandens ir nuėmę nuo ugnies įmaišome braškinio žele miltelius bei papidomą šaukštą želatinos. Atvėsiname (geriausia – šalto vandens vonelėje), ir įmaišome suplaktų braškių masę.

Grietinėlę išplakame iki standžių putų.

Į varškės masę įmaišome želatinos masę, paskui atsargiai įmaišome plaktos grietinėlės masę. Pabaigoje įmaišome pjaustytas braškes. Visą gautą masę pilame ant paruošto sausianių pagrindo ir statome į šaldytuvą, kol sustengsta.

Prieš pateikiant, peiliu apipjauname formos kraštus, nuimame formos šonus. Puošiame tortą šviežiomis braškėmis arba kitais vaisiais.

varskes tortas nekeptas

tortas su braskemis ir varske

  1. Nida:

    Į sveikatą, Rasa!! Kad tik ilgiau tas sezonas mus visus braškėmis ir tortais džiugintų:)

  2. Rasa:

    Sveiki,
    Ačiū, už gerą receptuką:) Tikrai labai skanus ir nesudėtingas vasariškas tortukas. Ną ką, braškių sezonas atidarytas tad pirmyn, gaminti!

  3. Ruta:

    Sveiki.
    Na aš tai apie pyragą norėčiau….. 🙂 Labai skanus gavosi. Seniai tokio recepto dairiausi. Vienu metu pasirodė, kad susimoviau, kad lyg nuo braškių rūgštelės pradeda visą masę traukti, tačiau viskas baigėsi gerai. Ačiū už receptą.
    Ir, aišku, sveikinimai diplomą „uždirbus”!!!!

  4. Nida:

    Ačiū, Daivut, ačiū, Odeta! Kad ir sakau NE NE NE, bet jei dar gyvenimas kokį šansą pametėtų, tai mokytis neatsisakyčiau:)) Nu patinka man suolus trint, nors tu ką:) O tu tai tikrai šaunuolė – padirbėjai gyvenime su mokslais kaip reikiant:)

  5. odeta:

    Nida, dar kartą sveikinu Tave su nauju diplomu ir jau taip nerašyk, kad daugiau jau NENENE…Kaip liaudies išmintis byloja: Niekada nesakyk niekada. O tai bus kaip man:) AŠ 3 diplomus susirinkau vieną po kito iš karto, atrodė perdozavau ir kad daugiau niekada gyvenime nebesimokysiu….ir buvau neteisi:)
    O dėl Blogo rašymo, tai rašyk rašyk, nes nerealiai smagūs tiek tekstai tiek receptai:)

  6. Daiva:

    Sveikinu, Nidut!
    Kaip visada, tavimi galima tik žavėtis ir žavėtis!

  7. Dovilė:

    Nida, sveikinu su diplomu. Dabar vėl jauna diplomuota specialistė esi;-) Būtinai rašyk kaip rašei, nes tik receptai įdomesni, kai žinai kokia proga ir kokiam kontekste viskas gaminta.
    P.S. O mano antras diplomas irgi Riomerio;-) Ir jau turiu trečią susiplanavusi, tik niekaip nepradedu studijų;-)

  8. Nida:

    Aušra, nuoširdus ačiū!! Net keista, kai rašai blog’ą, rašai tarsi sau, tarsi kokį savo dienoraštį vestum, kur atsispindi tai, kuo pats gyveni. Ne vienąkart pagalvojau, kad be reikalo aš čia rašinėju, kulinarinius blog’us žmonės varto vien dėl receptų, bet jūs jau pakeitėte mano nuomonę:) Labai ačiū dar kartą!:)

  9. Ausra:

    Prisidedu prie sveikinimų gavus diplomą. Šilti, nuoširdūs straipsniai, smagus stiliukas, lengvai skaitosi, puikūs receptai, dėl to Jus myliu. Dar daugiau patirties iš kelionių ir naujų receptų linkiu būsimuose aprašymuose 🙂

  10. Nida:

    Miela Edita, kokie netikėti ir mieli būna tokie komentarai!!:) Labai ačiū! Įkvėpėte mane rašyti ir toliau:)

  11. Edita:

    Sveikinu !!!!! Visuomet domiuosi Jusu tiklarascio naujienomis – nes pati megstu gaminti, bet visgi pagrindine priezastis – labai idomus ir issamus aprasymai pries pateikiant recepta. Sekmes Jums didziausios ir ilgu rasymo metu !!!!!!!

  12. Nida:

    Labai ačiū, Indre!! Keista, su tais komentavimais… Aš irgi kai kuriuose blog’uose neprasimušu į komentarus:) Reiks pakutenti kompiuteristus:)

  13. Indrė:

    Sveikinimai! ir kaip smagiai aprašyta! (p.s. tikiuos pasitalpins mano komentaras, nes niekada nepasitalpina, kiek komentuoju… eh)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *