Kadangi praeitų metų braškių sezoną praleidau keliaudama po užsienį, tai šiemet negaliu atsidžiaugti galimybe mėgautis savo mėgstamiausiomis uogomis kasdien! 🙂 Kažkas braškių auginimo procese Lietuvoje visgi pasisekė, tik nežinau kas – gal ūkininkai atrado veisles, kurios prailgina sezoną vis kitų rūšių uogomis? Nes kiek pamenu vaikystėje, tas braškių sezonas pasibaigdavo taip greitai, kad nespėdavau nėt mirktelti… Bent man tada taip atrodė… O gal visgi pasikeitė ne ūkininkai, o mano pačios požiūris ir emocijos?:) Bet kuriuo atveju, džiaugiuosi kiekviena braškių sezono diena, ir labai nelaukiu tos dienos, kai ant kampo, prie kurio stovi braškių prekeiviai, ir pro kurį kasdien pravažiuodama vis stabteliu nuspipirkti kilogramą raudonskruosčių uogų, tų ūkininkų ten nebus… 

O vakar dar ir sulaukiau svečių su pilnu kašiku braškių!!:) Koks grožis, koks kvapas, koks skonis… Kadangi mano šių metų braškinių atsargų norma jau suguldyta šaldiklyje, tai galiu dabar sau leisti smagintis su braškėmis virtuvėje ir dėti jas į patiekalus, kuriems uogų vis pritrūkdavo, nes jos būdavo suvalgomos šviežios greičiau, nei spėdavau užminkyti tešlą…

Šios dienos pusryčiai užtai buvo ypatingi! Saulėtą šventinės dienos rytą negali būti nieko gardesnio nei saldus spalvotas rytinis patiekalas:) Šie varškės kukuliai laukė savo eilės būti pagamintais jau nuo praėjusių metų, kai nespėjau paskui braškių sezoną… Ir tai buvo vieni TOP 3 skaniausi šių metų pusryčiai, prisiekiu. 

Vėlyvosios braškės…. saldžiam sezono malonumui pratęsti
Varškės kukuliai su peletrūnais, įdaryti braškėmis

Braškėmis įdaryti varškės kukuliai su peletrūnais

2 asm. 

250g varškės

1 kiaušinis

2 šaukštai tirpinto sviesto

3/4 stiklinės miltų

Žiupsnis druskos

2 šaukštai smulkiai kapotų peletrūnų

Šviežių braškių

Patiekimui: jogurtas, rudasis cukrus, peletrūno lapeliai

Iš varškės, kiaušinio, sviesto, miltų, druskos ir peletrūnų užminkykite minkštą nelipnią tešlą. Atgnybkite maždaug graikiško riešuto dydžio gabalėlį tešlos, ją suplonininkite, į vidurį dėkite braškę, tada tešlos kraštus užlenkite apgaubdami braškę ir visiškai ją užlipdydami. Pavoliokite kukuliuką į miltus ir padėkite į šalį kol darysite likusius. 

Dideliame puode užvirkite pasūdyto vandens. Virkite kukuliukus apie 3-4 minutes po to, kai jie iškils į paviršių. Patiekite su graikišku jogurtu (arba grietine), pabarstę ruduoju cukrumi ir peletrūno lapeliais. 

Komentarų apie "Braškėmis įdaryti varškės kukuliai su peletrūnais": 6

  1. Nida:

    Asta, peletrūnus dažniausiai augina močiutės kaimuose arba kokios nors prisiekę kulinarės:) Man parūpino bičiulė iš savo daržo (tai aš ir prisišaldžiau, ir prisidžiovinau). Manau, kad turguje jų rastumėte… O jei nerasite, galite keisti mėtomis, vanile, arba išvis nedėti jokių priedų.

  2. Asta:

    Nida, kuo būtų galima pakeisti peletrūnus arba kur jų galima įgyti?

  3. Nida:

    Žana, šį receptą nužiūrėjau dar gyvendama Lenkijoje, tad manau, jog jis būtent iš tų kraštų (Čekijos, Lenkijos, Bulgarijos) ir atkeliavęs. Kuo toliau į pietus – tuo daugiau vaisių ir daržovių, tad tos tautos labiau moka panaudoti juos virtuvėje. Šaldytos uogos tiks kuo puikiausiai, ir aš ketinu mėgautis tokiais pusryčiais ir kai sezonas pasibaigs:)

  4. Žana:

    Aš irgi esu didelė braškių mėgėja ir valgytoja- praktiškai kilogramas kasdien braškių sezonu yra įprasta norma. Bet šiemet tikrai ilgas jų sezonas ir dienos normos ženkliai mažesnės – nėra įtampos, kad braškės baigsis 🙂
    Tokius virtinius aš paragavau kažkodėl tik būdama studentė. Tarptautinėj kompanijoj juos su vyšniomis virė bulgarė ar čekė, jau nepamenu. Labai patiko. Tik kažkodėl dažniau neišsivirdavau. Dabar pagalvojau, kad tai puikus būdas turbūt ir žiemą turintiems šaldytų netrintų braškių ar kt.
    Aš pagaminau su braškėmis ir trešnėmis. Gavosi 15 vnt. Tai normalios 3 porcijos nepersivalgant. Labai patiko, man pakliuvo tik su braškėm, tai anų neparagavau ;).
    Ačiū, jie tokie geri, kad teks nepamiršti ir dažniau išsivirti!

  5. Nida:

    Marija, man šie, įdaryti,- taip pat tobuli. Gaila, per retai juos gaminu, o juk tinka ir šaldytos uogos bei vaisiai!:) Vyriška šeimos pusė mažiau žavisi tokiais patiekalais:) O man tokie pusryčiai gali būti nors ir kasdien:)

  6. Marija:

    Tobuli pusryčiai! Gaminau kelis sykius, iškart kai paskelbėte kukulių receptą su abrikosais. Įdarinėjau braškėmis, šaldytomis mėlynėmis…skonis fantastiškas. Gal dėl formos, gal dėl vaisių įdaro, bet šie kukuliai patinka ir vaikams, ir man. Nes šiaip varškės virtinukų be įdaro net į burną neimu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *