Dabar pats metas kepti Kalėdų pyragą, kuriam bręsti reikės visą mėnesį, iki pat švenčių… Kad ir kaip knietės atsignybti gabalėlį, teks kovoti su savimi (ir ypač su namiškiais…), kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių! Ir niekaip neišeis paslėpti jo į toliausią spintos ertmę, nes laiks nuo laiko dėžutę su šiuo bręstančiu lobiu teks atsidaryti ir pašlakstyti keliais šaukštais romo arba brendžio…

Lygiai taip, kaip kepti Kalėdų pyragą, pats laikas pradėti rūpintis Kalėdinėmis dovanomis. Ir čia turiu jums gerą pasiūlymą: nėra geresnės dovanos, nei kulinarinė knyga! Todėl skelbiu Didįjį Metų Išpardavimą, ir visus negausius mano knygų likučius, kurie yra mano elektroninėje parduotuvėje, iki pat gruodžio 10d. galite įsigyti už vieną ypatingą Kalėdinę Kainą – tik 12,99 eurų!! Jums, beje, nič nieko nekainuos knygos pristatymas, nes knygas supakuosiu pati (jei pageidausite – ir pasirašysiu, tik pažymėkite tokį prašymą pastabose!!) o pristatys jas paštininkas mano sąskaita! Tad paskubėkite, nes knygų kiekis labai ribotas…. 

Na, o kol aš pakuosiu jūsų Kalėdinius siuntinius, galėsite ramiai kepti šį brandintą pyragą. Brandinti kalėdiniai pyragai labai populiarūs Anglijoje. Pirmąkart tokį ragavau kai dukros draugas atsivežė į svečius tokį, paties keptą, lauktuvių. Sodraus skonio keksas – tikrai tas, kurio paragavus visą kūną užlieja saldi palaima… Be to, toks keksas – tai puiki Kalėdinė dovana, kurią galima pasiruošti gerokai iš anksto. 

Keksą galite kepti nedidelėse formelėse arba didelėje apvalioje torto formoje. Tačiau turėkite omenyje, kad nuo kekso dydžio (ir tešlos kiekio) labai priklausys jo kepimo laikas. Kadangi tešla sunki, pilna rome išmirkusių džiovintų vaisų, mažą pyragą iškepsite per 40 minučių, o štai dideliam gali pririeikti ir poros valandų. Tiesiog turėkite po ranka medinį pagaliuką ir tikrinkite, ar ištrauksite iš kepinio jį sausą. 

Brandinimui geriausia tiks koks nors maistui laikyti tinkamas sandariai užsidarantis indas. Jokiais būdais nepalikite pyrago atvirtoje vietoje (ne, ne todėl, kad susigundysite jo paragauti:)), antraip keksas išdžius, bus netinkamas valgyti. Nebijokite, kad per mėnesį keksas suges, supelys ar kitaip taps netinkamas valyti – jo sudėtyje pakankamai cukraus , o šis ingredientas yra puikus konservantas. Tik štai drėgme teks pasirūpinti patiems, ir palaistymui negailėkite gero romo:) Nežinau, tiesa, ar keksas bus tinkamas vaikams, tačiau suaugusiems jis tikrai patiks:) 

Brandintas Kalėdų pyragas – tikra šventinio stalo puošmena

Brandintas Kalėdų pyragas su džiovintais vaisiais ir riešutais

  • 3/4 stiklinės (125g) džiovintų spanguolių
  • 3/4 stiklinės (110g) juodųjų razinų
  • 1/2 stiklinės (80g) auksinių razinų
  • 3/4 stiklinės(150g) džiovintų figų, susmulkintų
  • 1/2 stiklinės (50g) pasmulkintų migdolų
  • 1/2 stiklinės (125ml) romo arba brendžio (plius dar apie 100ml laistymui)
  • 150g minkšto sviesto
  • 3/4 stiklinės (135g) rudojo cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 ir 1/4 stiklinės (185g) miltų
  • 1/4 šaukštelio valgomosios sodos
  • 1 šaukštelis prieskonių mišinio meduoliams
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1/4 stiklinės (60ml) pieno

Sudėkite visus džiovintus vaisius į dubenį arba stiklainį, užpilkite romu arba brendžiu ir palikite 2-3 dienom pabrinkti. Jei neturite laiko brandinti džiovintų vaisių, sudėkite juos į nedidelį puodą, užpilkite romu arba brendžiu, ir virinkite apie 5-7 minutes, kol vaisiai išbirngs, ir visas alkoholis bus susigėręs. Nuimkite nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti. 

Įkaitinkite orkaitę iki 140C. Į elektrinio plaktuvo indą sudėkite minkštą sviestą ir cukrų ir gerai išsukite (apie 6-8 min.), kol gausite labai šviesią kreminę masę. Įmuškite po vieną kiaušinį ir toliau plakite. 

Kitame dideliame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, prieskonius, sodą, suberkite riešutus. Galiausiai sudėkite visus išbrinkintus vaisius ir sumaišykite, kad vaisiai pasidengtų miltų mišiniu. Tada šį miltų ir vaisių mišinį sumaišykite su sviesto ir kiaušinių mase. 

Tašlą sukrėskite į gerai riebalais išteptą individualių keksų (po 250ml talpos), arba į tradicinę kekso ar torto formą. Maži keksai keps apie 35-40 min, didelis pyragas keps apie 1,5 val ir daugiau – reikia tikrinti ar iškepęs mediniu pagaliuku. Išimkite iškepusius keksus iš kepimo formos ir visiškai atvėsinkite. Pašlakstykite kiekvieną keliais šaukšteliais romo arba brendžio ir laikykite uždarame inde iki pat Kalėdų, kartą per savaitę pašlakstydami dar trupučiu alkoholio. 

Aš dekoravau savo keksus ragais, iškeptais iš imbierinių sausainių tešlos. 

Idėja ir šiek tiek pakoreguotas receptas – Donna Hay.

  1. Agne:

    Norėčiau tik dar paklausti, ar laikyti galima kambaryje (sandarioje dežutėje ar suvyniojus į foliją/ popierių) ar šaldytuve geriau?

  2. Nida:

    Rita – ačiū už patirtį ir patarimus!! Ir už komplimentus:)

  3. Rita:

    Ir aš kepu tokį pyragą, tik truputi pagal kitą receptą ir per 6 ar 7 metų praktiką, nė karto jis man nesupelyjo. Visada iškepusį ir pilnai atvėsusį suvinioji į kepimo popierių, o tada arba o maišelį arba į dėžutę ir brandinu apie 2 mėn. Nida, tiek raguoti pyragai pasakiškai atrodo 🙂

  4. Nida:

    Jo, Rimut, pažiūrėjus į sudėtį – daug gerų dalykų čia sudėta:)) O dėl dydžio – aš šiemet mažus keksus kepiau, ir gražiau, ir skaniau:) Ir bus fainų dovanų kažkam:)

  5. Rima:

    Ogo koks prabangus!!! Ir dizainas pyrago stiliovas! Labai grazus!!!
    Man turbut reiktu kepti mazus keksiukus, kad nors kelis iki Kaledu paragaut :))

  6. Nida:

    Egle, manau pamėginkite laikyti toje pyrago dėžutėje, ir pažiūrėkite po kelių dienų, ar pyragas džiūna. Jei nedžiūna, tikrai nieko baisaus. Manau, kad tiks ta dėžutė, maniškiai tikrai ne sandariose dėžutėse bręsta taip pat….

  7. Eglė:

    Niekad nekepiau – galvoju šiemet išbandyti. Ačiū už receptą! Man tik klausimas kyla – ar visiškai sandariai uždaryti, ar nieko tokio, jei oro pateks? Pvz. ar galima laikyti pyrago formos paprastai užsidarančioje metalinėje dėžutėje (nesandarioje), ar geriau vis tik suvynioti į popierių ir foliją?

  8. Nida:

    Jūrate, ačiū už pasidalintą patirtį! Aš taip pat laikau arba įsukusi į plėvelę, arba sandariai uždarytame inde, bet vis pažiūriu kaip ten tie pyragai gyvena, paskaniniu romu:) Ir pirmą kartą girdžiu apie supelijimą. Beje, jūs teisi, šį pyragą galima kepti ir likus dienai -dviem iki švenčių, ir jis puikus savo skoniu (ir tinkamas vaikams):)

  9. Jūratė:

    Tokio tipo pyragą kepu jau šeštus metus-tik pagal truputį kitokį receptą,nė karto nesupelijo.Suvynioju į kepimo popierių ir foliją.Laikau virtuvėje ant palangės.Alkoholis irgi geras konservantas,aišku jei valgys vaikai kepti reikėtų vėliau ir nebrandinti su alkoholiu.Dėl skonio nesiginčiju-vieniems patinka,kitiems ne.Asmeniškai man sulaistytas ir brandintas skanesnis.
    Nida,ačiū.Suteikėt posakiui “įstatyti ragus” kalėdinę prasmę 🙂

  10. Nida:

    Siga – smalsu kodėl taip atsitiko… Gal patalpos pyragui laikyti buvo netinkamos (drėgnos, pavyzdžiui, arba su dideliais temperatūros svyravimais, kai atsiranda kondensatas…?). Nes pelėsis šiaip pats savaime sausose patalpose neatsiranda, pyragas gali pradėti džiūti, jis gali rūgti, bet šiam taip nutikti neturėtų, nes saldumo čia pakanka kaip konservanto. Tikra įdomu dėl ko jums taip nutiko. Taip pat įdomu, kokį receptą naudojote kepant…

  11. Nida:

    Tikrai tiks! Tik datules supjaustykite gabalėliais ir įsitikinkite, kad nėra kauliukų:)

  12. Anonimas:

    Aš bandysiu pirmą kartą ir įdomu ar vietoj figų tiktų datulės?

  13. Siga:

    O mano patirtis tai nekokia su siuo pyragu. Nepasakyciau, kad skanus. Ir, deja, bet pradejo pelyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.