Štai ir atkeliavo į Izraelį vasara! Atidarėm kondicionieriaus sezoną, ėmėme valgyti vakarienes ir pusryčius terasoje, ir jau pilnai perėjome prie vasariškų patiekalų. Tuo tarpu Lietuvos prognozę seku dar kruopščiau nei Tel Avivo, kadangi žadu trumpam į tėvynę atvykti:) Tik štai kur mano šilti batai, kur striukės, paltai ir kiti apdarai – vienas biesas težino…

Visas Izraelis šią savaitę tarsi pamišęs. Visi švenčia Pesahą. Niekas nedirba visą savaitę, vaikai atostogauja, visur nežmoniški automobilių kamščiai ir žmonių grūstys… Paplūdimys toks pilnas, kad atrodo, jog esi Palangoje rugpjūčio 14d., kai išpuola ilgas savaitgalis… Tokiomis dienomis labai džiaugiuosi, kad turiu savo terasą, jūrą tolumoje, saulę, šilumą ir ramybę.

Dar džiaugiuosi, kad visai šalia turiu turgų su labai šviežiais produktais, vaisiais ir daržovėmis. Ir kad tame turguje turiu “blatą” – gaunu tik šviežiausią žuvį, krevetes ir kitokias jūros gėrybes. Tad šiandien ryte nuspiprkau pilną rinkinį Viduržemio jūros produktų, ir nusprendžiau pagaminti gardųjį Bouillabaisse – tradicinį prancūziškąjį žuvies troškinį.

Bet pradėsiu nuo šiek tiek ankstesnės istorijos. Prieš porą savaičių buvau pakviesta į trumpą kulinarinę pamokėlę Jeruzalėje pas žinomą virtuvės šefą Rodrigo Gonzales Elias iš Ispanijos. Šis vyrukas – tikra žvaigždė, nes jam buvo patikėta ruošti Popiežiui pietus, kuomet jis lankėsi Šventojoje Žemėje. Ispanas pasirodė išties labai mielas ir šiltas – jis net davė savo email adresą, kad iškilus bet kokiam klausimui ar problemai turėčiau tiesioginį kontaktą ir jis galėtų atsakyti į visus mano klausimus…

Rodrigo pamokėlės metu mokė labai bazinių dalykų – kaip pasigaminti skaidrų šviesų sultinį ir tamsųjį. Taip pat mokė kaip reikia paruošti foie gras– delikatesines žąsų kepenėles. Bet svarbiausia, kad išmokome kaip pasigaminti Viduržemio padažą, dažnai tampantį pagrindu kitiems populiariems Viduržemio jūrod regiono patiekalams: Marokietiškam taijin, Ispaniškai paellai, guliašui ir bouillabaisse. Šis padažas gali stovėti šaldytuve savaitę arba gali būti užšaldytas ir naudojamas kelis mėnesius. Tikrai verta pasigaminti ir turėti įvarių patiekalų pagardinimui!

Viduržemio padažas

2 pomidorai (su koteliais)

1 raudonoji paprika

1 svogūnas, nuluptas

2 česnako skiltelės

3 džiovinti saldieji pipirai (“noras” – geriausi, bet tinka ir kiti)

2 šaukštai rūkytos saldžios paprikos miltelių (šefas rekomenduoja ispanišką Pimiento de la Vera)

Visus ingredientus (išskyrus džiovintus pipirus ir paprikos miltelius) sudedame įkepimo skardą. Svarbu: nenupjauname pomidorų žalių šakelių viršuje, taip pat paliekame paprikos kotelį ir jos neišpjaustome. Kepame visus produktus 200C karštumo orkaitėje 20 minučių. Tada sudedame viską į virtuvinį kombainą (blenderį) ir sumalam į vientisą masę. Šefas Rodrigo Elias teigia, kad žaliuose pomidorų ir paprikų koteliuose susikoncentravę daugiausia skonio, todėl jų nereikia nupjauti. Taip pat sumalti viską kartu su sėklomis ir odelėmis.

Šefas siūlo padažo negardinti druska, kadangi tuomet galėsite laisvai reguliuoti kiekvieno gaminamo patiekalo skonį.

Kai padažas pagamintas, galime imtis Bouillabaisse:)

Viduržemio jūros žuvies troškinys (3 Žmonėms labai sočiai vakarienei)

Rouille:

4 šaukštai Viduržemio padažo

1 riekelė baltos duonos, nupjauta pluta

1 trynys

40ml alyvuogių aliejaus

druskos, čili pipirų

Troškiniui:

6 didelės krevetės

6 šviežios šukutės

6 krabai arba 12 midijų

1 žuvies file (jūros ešerio, dorados ar kt)  – apie 250g

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 pankolis, supjaustytas plonomis juostelėmis

1 svogūnas, supjaustytas

600g pomidorų, nublanširuotų (nuluptomis odelėmis) arba konservuotų

1 litras žuvies sultinio arba vandens

Žiupsnelis šafrano

Saujelė šviežių žalumynų: petražolių, čiobrelių, bazilikų (surištų į ryšulėlį)

5cm ilgio apelsino žievelės juostelė.

Pasigaminame Rouille: Duonos riekelę sulaužome gabalėliais, užpilame vandeniu, palaukiame kol sunminkštės, tada nuspaudžiame duoną, nusausindami vandenį. Mikseriu suplakam trynį, viduržemio padažą, čili ir duoną iki vientisos masės. Tada plakant pilame plona srovele aliejų, kol masė sutirštėja, tampa konsistencija panaši į majonezo. Pagardiname druska. Padedame į šaldytuvą atvėsti.

Gaminame troškinį: Paruošiame žuvį ir jūros gėrybes: midijas nuvalome, krevetes išdarinėjame, krabus nuplauname, išdarinėjame, žuvį supjaustome kąsnio didumo gabalėliais, šukutes nuplauname, nusausiname.

Dideliame puode arba gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame apkepiname svogūną su pankoliu, kol suminkštėja. Tada supilame gabaliukais supjaustytus pomidorus ir kepame maišant toliau, maždaug 3-5 minutes. Supilame sultinį, suberiam šafraną, įdedame žalumynų buketą, įmetame apelsino žievę, užverdame. Pavirus 10 minučių išimame žalumynus ir suplakame visą masę mikseriu. Pagardiname druska, pipirais.

Užverdame gautą tirštą sriubą, sumažiname ugnį, sumetame žuvis ir jūros gėrybes ir verdame apie 5 Minutes, arba kol žuvis suminkštėja.

Padaliname žuvies gabaliukus, šukutes, krevetes, krabus po lygiai į gilias lėkštes, užpilame pasigamintu sultiniu. Pateikiame su šviežia balta duona (receptas – kitame įraše) ir su pasigamintu Rouille padažu.

Receptas adaptuotas is knygos “France”.

 

 

  1. Odeta:

    Miela Nida, tik ką grįžau iš Francės ir galiu pasakyti, Tavasis receptas nenusileidžia jų gaminamai bouillabaisse…nors, mano manymu, kiekvienas receptas turi savo žavesį, net ir su lietuviška menke ar ešeriu:)

  2. Nida:

    Aguonėle! Malonu tave girdėti:) Aš taip pat dažnai tavo blog’e panaršau:) O dėl žuvies – tu teisi: ne pasirinkime, o šviežume esmė. Todėl ir egzistuoja Viduržemio jūros dieta Viduržemio jūros regione, o ne kitame pasaulio gale:)

  3. aguonele:

    Nerealiai aprašei ir pateikei žuvienę ♥ Mielai tokios didelį didelį bliūdelį įsipilčiau!
    Ir aišku pavydžiu (kaip ir ko gero daugelis skaitytojų) žuvų šviežumo! gerai, pasirinkimas Vokie… nemažas, bet šviežumu tai ne visada lieku patenkinta…arba nerealias kainas turiu pakloti.

  4. Nida:

    Grita, mieloji, smagu tave girdeti!:) Ar ne laikas visiems Lietuvos gurmanams susivienyti ir nusiųsti peticiją didžiausiems tiekėjams dėl šviežių gardumynų trūkumo arba kosminių jų kainų??:) O gal reikia tokią peticiją adresuoti Transporto ministrui, kad pagaliau išspręstų nacionalinių avialinijų klausimą? Manau, šviežių gardumynų tiekimo klausimą tai padėtų išspręsti…

  5. grita:

    Labas,Nida,tiesiog fantastiskas patiekalas,toks juru gerybiu gerbejams.Svieziu krabu buna maksimoj,bet ju kaina uzmus bet koki nora ju ragauti.

  6. Nida:

    Ačiū Mindaugai už komplimentus! Jei ne šviežios jūros gėrybės – nieko šiame patiekale labai mandro, tiesa? Tavo šamas, menkė ir vėžiai bus puikus lietuviškas Bouillabaisse atitikmuo! Žinoma, tokį patiekalą verta pateikti tik saviems, nes terliojimosi – iki alkūnių:) Ypač gliaudant krabus:) O krabo mėsa – be galo švelni, sultinga, šiek tiek saldi (bet toli gražu ne tiek, kiek vėžių – o vėžius aš tiesiog DIEVINU!!). Pas mus šiuo metu – krabų sezonas, jų pusvelčiu galima įsigyti. Tik praverstų įrankiai tų krabų darinėjimui (kurių aš neturiu, tad rizikuoju savo dantimis. Tikiuosi mano mylima odontologė šio įrašo neskaito:)). Sėkmės pasitinkant tikrą pavasarį! 🙂

  7. Mindaugas:

    Nida, tegul nieks nedrįsta ginčytis, bet su šiuo patiekalu, visiems nušluostei nosis! 😉 Šis receptas kaip yra knygoje “Cooking in Provence”, ką gi, midijų ir krevečių pas mus galima gauti, tad dar šviežios menkės arba šamo filė ir kelis vėžius įmesiu ir manau gausiu kažką “panašaus”, nors tai nebus būtent tai, bet žmonelei patiks! 🙂 Tu įsivaizduok, nesu valgęs krabo, kažin, koks jo skonis?

    Dar kartą, “ženiaaaallllll” (ant galo “L” raidę reikia tarti su “mechkyj znak”)! 😉

  8. Nida:

    Labas Rennie! Iš tiesų Viduržemio padažas – visiškas atradimas man. Labai palengvina kulinarinę buitį, kaip ir užšaldyti koncentruoti sultiniai, kuriuos verta pasigaminti turint laiko… Kada nors prisėsiu surašysiu visus šefo patarimus kaip pasigaminti tobulą sultinį. Sėkmės tau šeimininkaujant:)

  9. Rennie:

    Kaip skaniai čia 🙂 Tą Viduržemio padažą tai būtinai gaminsiu. Pavydžiu aš to gausaus turgelio, nes pas mus kol kas su šviežiena striuka.

  10. Simona:

    Jūsų, Nida, puslapio naujienas perskaitau pirmiau nei žinias Delfyje ar orų prognozes. Visuomet godžiai akimis “suryju” naują patiekalą, kai ką persirašau į atmintinę, mintyse pasidžiaugiu, kaip smagu, kad žmonės pasidalina patirtimi! Bet šiandien negaliu susivaldyti nepagyrusi ir nepasidžiaugusi prancūziška žuviene! Ačiū už patarimus ir skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.