Yra tik du atvejai, kuriais parduotuvėje pirkčiau granolą: arba savo dienotvarkėje neturėčiau laisvų 10 minučių jai pasigaminti, arba ta parduotuvinė granola būtų supakuota į tooooooooooookią dėžutę, kad pirkčiau būtent pasarąją, bet ne jos turinį (čia reiktų paminėti papildomas sąlygas: jei ta dėžutė būtų daugkartinio naudojimo, ir į ją vėliau galėčiau susiberti savo pasigamintą granolą:)). Nepasakosiu jums, kokia esu dėžučių maniakė, nes išjuoksite mane viešai:)

Tačiau šįkart ne apie dėžutes, o apie granolą. Vasara be granolos – tikrai ne vasara. Kaip vasara nebūtų vasara be šviežių braškių, šilauogių ir aviečių. Jei mano spintelėje nėra pagamintos granolos, kažkas tikrai yra ne taip: arba mūsų nėra namuose, arba aš net nepastebėjau, kaip ji išgaravo:) 

Gamindama granolą visuomet eksperimentuoju, ir dažniausiai nesilaikau kokių nors taisyklių ar tiksliai atkartoju recepte surašytus kiekius (todėl mano granola visuomet kitokia:)). Granolai visada naudoju stambius avižinius dribsnius, ir dažniausiai primaišau kitokių dribsnių, tokių kaip miežių, rugių, speltų… Man granola skani, jei joje yra riešutų. Tačiau tie, kurie riešutams alergiški, gali jų išvis nedėti. Kai kurie mėgsta granolą gardinti džiovintais vaisiais (tačiau vaisius dera dėti į granolą jai iškepus, ištraukus iš orkaitės, dar esant šiltai, tada palikti viską atvėsti prieš suberiant į granolai laikyti skirtą indą). Pačios įvairiausios sėklos – saulėgrąžų, sezamų, moliūgų – visuomet tinka praturtinti granolą naudingomis medžiagomis. Saldumui galima naudoti medų, klevų sirupą arba agavų sirupą, taip pat tnka ir rudasis cukrus. Skirtingai nei pirktinėje, namuose gaminamoje granoloje galite patys nusistatyti riebalų kiekį ir jų rūšį: aš visuomet į granolą pilu porą šaukštų švelnaus alyvuogių aliejaus (jei erzina alyvuogių aliejaus skonis – naudokite kitokį augalinį), tačiau jei norite šiek tiek “pagerintos” ir traškesnės granolos, aliejų sumaišykite su tirpintu sviestu. 

Na o šiandien dalinuosi su jumis dar kitokia granola, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka bolivinės balandos (kynva). Šios baltymų kupinos kruopos – pats geriausias maistas, kuriuo save galite pamaloninti aktyvios dienos pradžioje! Tokia traškia granola gardinkite pusrytines košes, arba tiesiog pabarstykite valgydami šviežias vasaros uogas ir jogurtą ir net pagardinkite desertus (pvz., ledus). 

Bolivinių balandų granola – geriausias būdas pradėti dienai!
Koks džiaugsmas – vėlyvojo derliaus braškės…

Bolivinių balandų granola

  • 1.5 stiklinės bolivinių balandų (300g)
  • 1.5 stiklinės avižinių dribsnių (135g)
  • 0.5 stiklinės saulėgrąžų (70g)
  • 0.5  šaukštelio cinamono
  • 4 šaukštai klevų sirupo (60ml)
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.

Dubenyje sumaišykite bolivines balandas, avižinius dribsnius, saulėgrąžas, cinamoną, klevų sirupą ir aliejų. Masę suberkite į abi skardas ir paskirstykite tolygiai. Kepkite apie 15 min., kol granola taps auksinė (jei kurioje nors pusėje orkaitė kepa stipriau, pamaišykite arba apsukite skardas).

Receptas: Donna Hay Fresh and Light

Komentarų apie "Bolivinių balandų granola": 2

  1. Nida:

    Oi ne, Aušra, nevirtos!! Jos iškepę gaunasi traškios traškios!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.