Ar pamenate laikus, kai neperspėjus užgriūti pas ką nors į svečius buvo labai normalu?:) Ar įsivaizduojate šiandien tokią situaciją: suskamba jūsų durų skambutis, ir atidarę jas pamatote pulkelį draugų ar giminaičių, atėjusių tiesiog į svečius, nesuderinus šio vizito iš anksto?:) Ir pamenate, privalu buvo turėti kokių nors gardėsių spintelėje ar šaldytuve, kurie tik ir laukdavo tokio “netikėto svečio vizito”. Atvykę svečiai visada būdavo vedami į svetainę (paprastai šis kambarys būdavo ribotai naudojamas, bent jau mūsų namuose, tik kai svečiai ateidavo, tuomet visi atsisėsdavo ant sofos-kampo, ir žurnalinis stalelis kaipmat pasidengdavo visokiais užkandžiais). Keisiti laikai buvo, tiesa?:) 

Taip kaip ir jūs, aš savo namuose svečių vizitus planuoju iš anksto. Bene svarbiausias planavimo elementas būna maistas. Visada apgalvoju, kuo pavaišinsiu, ką pagaminsiu, stengiuosi prisiminti kuo šiuos svečius jau esu vaišinusi praeityje, kad nesikartočiau. Suplanuoju net menkiausias detales – kokiose lėkštėse serviruosiu, kuo papuošiu, kokį patiekalą po kurio gaminsiu, ar derės vienas po kito tiekiamų patiekalų skoniai ir spalvos. 

Bet būna ir taip, kad galva tuščia tarsi puodynė, ir jokia gera mintis į ją neateina… Ir jei paprastai nesunku apsispręsti, kokį patieksiu pagrindinį patiekalą ar desertą, dažniausiai kankinuosi su klausimu ką pateikti starteriui. 

Ir tada mane visada išgelbėja šis receptas. Blyneliai. Juk juos mėgsta visi, kad ir kaip basilaikytų linijų ar stengtųsi į jų pusę nežiūrėti…. Blyneliai visada ir visiems yra tas geidžiamas komforto elementas, kuriuo jie mielai mėgaujasi jei ne savo namuose, tai svčiuose. Be to, kaskart tie blyneliai gali būti tokie skirtingi, kad įtiksite ne vien kiekvienam skoniui, bet ir kiekvienai progai ar sezonui. 

Be to, tikras išsigelbėjimas būna tai, kad blynelius pasigaminti galima nors ir likus kelioms dienoms, iškepti trunka vos kelias minutes (arba apskritai galima iškepti iš anksto ir laikyti maisto pašildymo funkcija nustatytoje orkaitėje). Mano firminiai, beje, yra šie – su rikota ir kietuoju sūriu, paskaninti krapais, čiesnakais, ir patiekiami su grietine (arba jogurtu) ir ikrais. Paprastas, bet labai šventiškas patiekalas!

Lietiniai blyneliai su rikota ir sūriu
Blynelius iškepkite prieš pat patiekiant, serviruokite su grietine ir ikrais

Lietiniai blyneliai su rikota ir ikrais

4-5 porc. 

  • 10-12 lietinių blynelių, iškeptų pagal šį receptą
  • 200g rikotos (arba labai švelnios saldaus pieno varškės)
  • 50g sutarkoto kietojo sūrio (pvz., Džiugo, Parmigiano regianno, ar pan. )
  • 1 skiltelė česnako, sutrinta presu
  • ½ šaukštelio cukraus
  • Žiupsnis druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštas šviežių sukapotų krapų (arba kitokių prieskoninių daržovių – čiobrelių, rozmarinų)
  • Sviesto (arba aliejaus) kepimui
  • Patiekimui – grietinės (arba graikiško jogurto) ir ikrų

Pagal šį receptą iškepkite lietinius blynelius. Rikotą, tarkuotą sūrį, česnaką sumaišykite dubenėlyje, pagardinkite cukrumi, druska, pipirais ir krapais. Įdarykite po kelis šaukštus šio įdaro į kiekvieną blynelį, susukdami jį norima forma (vamzdeliu, trikampiu ar tradiciškai “voko” formos). Jei blynelių nekepsite iškart, sudėkite juos į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. 

Prieš patiekiant apkepikite blynelius iš abiejų pusių svieste (arba aliejuje), patiekite karštus su grietine (jogurtu) ir ikrais. 

Komentarų apie "Blyneliai su rikota, sūriu ir ikrais": 5

  1. Nida:

    Raimonda, mascarpone nelabai tiktų, ji pernelyg riebi. Verčiau keiskit paprasta varške.

  2. Nida:

    Jurga, aš tai kadangi esu blyninė nuo gimimo, tai man šis gėris niekada neatsibosta:) Žinoma, svečiams kepu tokius elegantiškesnius, mažesnius, kad gražiai du lėkštėje žiūrėtųsi… O jau tie įdarai – tai nuo saldžių iki sūrių, arba to, ką sunaudoti reikia, nes patys maisto likučiai juk nesusinaudoja:) O ir be nieko…. Man ir be nieko gali būt, ir stovėdama prie viryklės tiesiai iš keptuvės galiu kirst:)

  3. Jurga:

    Nida, labai gardžiai atrodo! Blyno įdaras- toks universalus reikalas, ar ne? Įdarų gausybė nesuskaičiuojama 🙂 Aš irgi netikėtiems svečiams, ypač su vaikais, dažnai prikepu kalną blynų, kad ir be jokių įdarų 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.