Kai pastarąjį kartą keliavom į Myanmarą, skridom Korėjos avialinijų lėktuvu. Nuo pat pirmos minutės, kai atsiradom korėjiečių rankose, supratau kas yra geriausios pasaulyje oro linijos. Švara, tvarka, nuolankumas, estetika, – viskas buvo tobula. Tačiau pats tikrasis tobulumas atėjo tada, kai siaurais takeliais pradėjo važiuoti maisto vežimėlis…

-Vištienos, jautienos, žuvies, ar tradicinio korėjiečių patiekalo „Bibimbap”?- paklausė besišypsanti stiuardesė.

Kadangi iš prigimties esu iš tų, kurie visada ragauja viską, nė sekundės nesuabejojau, kad imu tą patiekalą su labai juokingu pavadinimu, nors ir neturiu supratimo kas tai yra:) Smagiausia, kad kartu su patiekalu man dar įteikė instrukciją kaip tą patiekalą valgyti. Lėkštėje buvo rinkinys apkepintų daržovių, mirgančių įvairiausiomis spalvomus, ir šalia daržovių buvo pateikti karštutėliai ryžiai. Sekiau instrukcijomis: susimaišiau ryžius su daržovėmis ir pakepinta mėsa, pasigardinau sezamų aliejumi ir aštriu raudonųjų pipirų padažu Cochujang, kurio galima buvo pasiimti iš stiuardesių padėklo kiek tik širdis geidė, viską susimaišiau, ir….. Tai buvo TAIP SKANU, kad visus likusius tris skrydžius su tomis pačiomis avialinijomis valgiau tik Bibimbap. O kol 18 valandų leidom ore, perskaičiau visą įmanomą informaciją apie šį tradicinį patiekalą, ir nutariau išbandyti jį pasigaminti grįžusi namo. Tiesa, dar į kišenę įsimečiau keletą tūbelių to gardžiojo aštriojo korėjietiško pipirų padažo:)

bibimbap 029

Nesibaiminkite, kad šis patiekalas – tai kažkas labai „mandro”:) Jį gaminant galima improvizuoti pagal tai, kokias daržoves turite ir mėgstate, o visi prieskoniai, kurių jums prireiks,- tai sojos padažas, sezamų aliejus ir rudasis cukrus. Tiesa, dar šiek tiek česnako, bet tai juk anokia egzotika!

Bibimbap – reiškia ryžių mišinys (bibim – maišyti, bap – ryžiai). Susidariau įspūdį, kad korėjiečių bibimbap – tai tarsi kokios italų picos: kiekvienas regionas, kiekviena šeimininkė turi savo receptą, savo būdą kaip jį pagaminti. Iš tiesų šis patiekalas – tai tradicinis ir pigus gatvės maistas, kurio galima gauti ištisą parą. Tuo tarpu Korėjos kaimai ir miesteliai rengia ne vieną Bibimbap festivalį, varžydamiesi kas skaniau tą patiekalą pagamins, kas paruoš didžiausią jo katilą ir primaitins minią žmonų. Autoritetinga komisija ragauna, vertina karto bibimbapas skanesnis, kuris vertas nugalėtojo laurų:)

Gaminti bibimbap – tikras smagumėlis:) Ypač jei tą darote ne vieni, o kokiame kviestiniame vakarėlyje. Visiems užteks darbo pjaustant daržoves, o kai jos jau bus supjaustytos, užteks vienos didelės keptuvės, kad viską greitai pakeptumėte. Korėjietišką aitrių pipirų padažą siūlau pakeisti pačiu aštriausiu pomidorų padažu, kokį galite rasti (jei neturite pašonėj kokios korėjiečių parduotuvės su būtent šiuo pagardu). O tada beliks tik viską susimaišyti ir – į sveikatą:) Tad nieko nelaukiant, kviečiu į darbą:)

bibimbap korejietiskas patiekalas

Bibimbap (4 asm)

Ingredientai:

  • Virti ryžiai (korėjiečiai pateikia lipnius, sušiams gaminti skirtus ryžius)
  • Dėžutė sojų daigų
  • 2 didelės saujos šparaginių pupelių, supjaustytų į 4-5 cm gabaliukus
  • 2 mažos cukinijos
  • 1 baklažanas
  • 4-6 šitake grybai (išmirkyti iki minkštumo)
  • 200 gramų maltos jautieinos
  • 1 morka
  • 4 kiaušiniai
  • sojos padažas, česnakai (6 skiltelės),  sezamų aliejus, augalinis aliejus kepimui
  • aštrus pomidorų padažas (pateikimui)
  1. Išverdame ryžius ir juos laikome šiltai.
  2. Pasiruošiame didelę lėkštę, į kurią dėsime visus paruoštus bibimbapo ingredientus.
  3. Puode užverdame puodelį vandens su 1 šaukšteliu druskos. Sudedame į verdantį vandenį sojų daigus ir verdame 20 minučių. Nupilame vandenį, nusausiname. Sumaišome su 1 susmulkinta česnako skiltele, trupučiu sezamų aliejaus ir žiupsneliu druskos. Dedame į paruoštą lėkštę. 
  4. Užverdame puode vandenį su šaukšteliu druskos. Suberiame į verdantį vandenį šparagines pupeles ir verdame porą minučių, kol pupelės šiek tiek suminkštės. Nupilame vandenį, perliejame šaltu vandeniu, nusausiname. Sumaišome pupeles su 1 šaukšteliu sojų padažo, viena susmulkinta česnako skiltele irtrupučiu sezamų aliejaus. Dedame į paruoštą lėkštę.
  5. Supjaustome cukinijas plonais pagaliukais. Pabarstome trupučiu druskos, ir paliekame kelioms minutėms pastovėti. Tada nusausiname išsiskyrusias sultis. Didelėje keptuvėje įkaitiname šlakelį augalinio aliejaus ir labai karštame aliejuje apkepiname cukinijas minutę. Sudedame cukinijas į paruoštą lėkštę.
  6. Supjaustome baklažanus plonais pagaliukais. Įkaitiname keptuvėje šlakelį aliejaus ir jame minutę pakepiname baklažanus, Tada įpilame 1 šaukštą sojų padažo ir pusę šaukšto rudojo cukraus. Maišydami kepiname, kol baklažanai suminkštėja ir karamelizuojasi (1-2 min.). Pabaigoje pažlakstome sezamų aliejumi ir dedame į paruoštą lėkštę.
  7. Supjaustome išmirkintus šitake grybus plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir jame kepiname grybus minutę. Įpilame  2 šaukštelius sojos padažo ir 1-2 šaukštelius rudijo cukraus ir pakepiname dar 2 minutes. Pabaigoje pašlakstome trupučiu sezamų aliejaus ir dedame į paruoštą lėkštę.
  8. Įpilame į įkaitintą keptuvę truputį aliejaus, sudedame maltą jautieną. Viską maišydami pakepiname, kol jautiena pradeda keisti spalvą. Sudedame sukapotas smulkiai 4 česnako skitleles ir dar minutę pakepiname maišant. Tada supilame 1 šaukštą sojos padažo ir 1/2 šaukšto cukraus, truputį maltų juodųjų pipirų, ir šiek tiek sezamų aliejaus. Viską maišom ir kepam, kol mėsa pasidaro trapi, iškepusi. Sudedame į paruoštą lėkštę.
  9. Supjautsome morkas plonais šiaudeliais ir kepiname įkaitusioje keptuvėje su trupučiu aliejaus pusę minutės, kol vos vos suminkštėja, ir dedame į paruoštą lėkštę.  
  10. Iškepame kiaušinius, neapversdami.
  11. Pateikiame bibimbap su virtais ryžiais. Kiekvienas įsideda į dubens apačią ryžių, ant viršaus – gamą  paruoštų daržovių, o pačiame viršuje užsideda keptą kiaušinį. Viską pasišlakstom aštriu pomidorų padažu ir sezamų aliejumi, ir susimaišom.

korejos patiekalas

Bibimbap galima gaminti ne vien su mėsa, bet ir su lašiša, taip pat vegetarišką versiją, naudoti ir kitas daržoves – saldžiąsias paprikas, špinatus.

Tiems, kurie netoeruoja aštrumo, galite pagaminti švelnų sijų ir sezamų padažą:

Supjaustome 4 svogūno laiškus ir juos mažame dubenėlyje sumaišom su 1/2 puodelio sojų padažo,  1 šaukštu sezamų sėklų, 2 a. šaukšteliais cukraus ir trupučiu sezamų aliejaus.

Jei norite, galite čia pamatyti korėjietę, kuri gamina bibimbap savo virtuvėje:)

  1. Nida:

    Laima, išties, šitas klasikinis korėjietiškas patiekalas yra visiškas gėris…. Man jis irgi labai labai patinka.

  2. Laima:

    Fantastiškas patiekalas, toks skanus, kad galėčiau kartoti ir kartoti. Labai Ačiū, Nida.

  3. Laima:

    Fantastiškas patiekalas, toks skanus, kad galėčiau kartoti ir kartoti. Ačiū, Nida, mieloji.

  4. Pingback: Grilio malonumai korėjietiškai: sojų padaže marinuota jautiena – Nidos receptai

  5. Nida:

    Šį patiekalą galima gaminti arba su mėsa, arba vien su daržovėmis, vegetarišką versiją!

  6. Dovilė:

    Aga, labai lauksiu. Be galo įdomu visokie griliui tinkami variantai. Praeitą penktadienį grilinom, tai baklažanus ir tradicinius šašlykus kepėm (dar neatsivalgėm šį sezoną). Man tokia manija užėjusi dėl baklažanų po vieno Odetos recepto, kad vis dar nepraeina, bet jau prieš šeimą gėda.

  7. Nida:

    Lietuviai:) Užtai nostalgija šaltibarščiams užspaudė:) O mes šiandien vakare dievišką kepsnį kepėm, marinavau korėjietiškam marinate, nustelbė visus lūkesčius. Puikus receptas griliaus sezonui, rytoj patalpinsiu receptą. Gal susigundysi:)

  8. Dovilė:

    Nida, o tie pažįstami iš užsienių yra lietuviai? Nes kiek man teko susidurti ,tai ta „cold pink soup” susižavėjimo labai nekelia.
    Naršau dabar po blogus ir receptus ir mąstau ką čia savaitgalį gamint. Praeitą sekmadienį pietums gaminau taviškes Nicos salotas. Padažas tai dieviškas gavosi.

  9. Nida:

    Dovile, iŠties nuostabus, tik nežinau, ar pusryčiams tinkamas:) Tas kiaušinis klaidinantį įspūdį turbūt sudaro:) O mes irgi šiandien šaltibarščius pietums srėbėm! Tai kai patalpinau nuotrauką FB, visi pažįstami iš užsienių pavyduliavo:) Ypač iš Belgijos, kur šiuo metu +6C:)

  10. Dovilė:

    Nuostabus patiekalas, „mano skonio”. Būtų dar fainiau, jei kas man jį rytoj pusryčiams į lovą atneštų;-) O dabar tai šaltibarščius srebiam su šviežiom bulvėm. Graikiškom, aišku, ne lietuviškom kol kas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *